direct naar inhoud van 4.7 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Bestemmingsplan Slochteren, Korenmolenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00025-41vg

4.7 Archeologie en cultuurhistorie

4.7.1 Archeologisch onderzoek

Nederlandse gemeenten zijn vanwege wetgeving op het gebied van archeologische monumentenzorg (Wet op de archeologische monumentenzorg) verplicht om archeologische waarden in de ruimtelijke planprocedures te betrekken en waardevolle resten te beschermen. Om deze wettelijke taak goed te kunnen uitvoeren en direct mee te kunnen nemen in de actualisering van bestemmingsplannen is gemeentelijk archeologiebeleid, bestaande uit een beleidsnota en beleidskaart, opgesteld. Op de archeologische beleidskaart is aangegeven welk archeologisch beleid van toepassing is in het bestemmingsplan.

Door het archeologisch onderzoek dat ten grondslag ligt aan dit beleid is duidelijk geworden waar (hoge) archeologische verwachtingswaarden zijn en waar deze laag zijn. Door deze kaart is nu vooraf duidelijk voor bouw- en graafwerkzaamheden wel en voor welke geen inventariserend archeologisch onderzoek vooraf meer benodigd is om uit te sluiten dat archeologische waarden worden aangetast. Wanneer de beleidskaart aangeeft dat de verwachtingswaarden hoog zijn moet de aanvrager middels een onderzoek aantonen of er ter plaatse waarden aanwezig zijn. De kaart is gebruikt als input voor het bestemmingsplan.

4.7.2 Lage verwachtingswaarde

Aan het noordoostelijk gedeelte van het plangebied is een lage archeologische verwachtingswaarde toegekend. Dit heeft te maken met de bodemverstorende activiteiten in het verleden (aanwezige woonbebouwing, aanleggen woonwijken en sportterreinen). Dit betekent dat bij het aanvragen van een omgevingsvergunning geen archeologisch onderzoek is vereist. In deze gebieden zijn is ook geen omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en/of werkzaamheden nodig op grond van archeologie.

4.7.3 Archeologische gebieden

Aan het zuidwestelijk gedeelte van het plangebied is een hoge archeologische verwachtingswaarde toegekend. Hier zijn archeologische vondsten niet uit te sluiten. Ingrepen in de bodem zijn hier onderzoeksplichtig vanaf 200 m².

4.7.4 Plangebied

Voor het zuidwestelijke deel van het plangebied heeft bureauonderzoek en een verkennend/karterend veldonderzoek plaatsgevonden. De bodem in dit gebied is reeds verstoord. De resultaten van dit onderzoek geven geen aanleiding om archeologisch maatregelen (planaanpassing, vervolgonderzoek, etc.) aan te bevelen.

Voor het noordoostelijk deel van het plangebied heeft een archeologisch bureauonderzoek plaatsgevonden. Ook hier geven de resultaten van het onderzoek aan dat er geen maatregelen getroffen hoeven te worden.

Vervolg onderzoek wordt niet zinvol geacht.

4.7.5 Cultuurhistorie

Slochteren heeft zich door de eeuwen heen gevormd tot een lint van aaneengeregen dorpen, gerealiseerd op de hoger gelegen glaciale zandrug die door het vroegere veen- en nu agrarische landschap slingert. In de jaren zeventig wordt, parallel aan het lint en op het tracé van de ontmantelde spoorbaan, de provinciale weg N387 aangelegd. Ter plaatse van de (in 2008 gesloopte) korenmlen werd toen een toegang tot het dorp gemaakt; de Korenmolenweg. In de jaren negentig is hier een bedrijventerrein aanvastgelegd.

4.7.5.1 Waardevolle erven

Op onderhavig perceel staan een aantal waardevolle bomen die opgenomen zijn in het Register Monumentale Bomen Slochteren. Hat gaat hierbij om 2 knotlinden en 11 beuken. De bomen mogen niet ontsiert, gekapt of in hun voortbestaan bedreigd worden. Alle werkzaamheden die daaraan gerelateerd zijn, zijn omgevingsvergunningsplichtig.