direct naar inhoud van 5.7 Cultuurhistorie
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00024-41vg

5.7 Cultuurhistorie

5.7.1 Hoofdpunten
  • Cultuurhistorisch waardevolle structuren en elementen, zoals oude dijken, historische waterlopen en verkavelingspatronen en groenelementen zijn waar mogelijk mede bestemd in de bestemmingsregeling of door middel van een verbijzondering van de basis bestemming "Agrarisch met waarden";
  • Bescherming van cultuurhistorisch waardevolle agrarische bebouwing (bebouwing als opgenomen de Lijst karakteristieke agrarische bebouwing);
  • Bescherming van historische boerderijplaatsen, veenborgen en huiswierden door een (archeologische) dubbelbestemming;

Via een omgevingsvergunning die is gekoppeld aan de bestemmingsregels zijn de cultuurhistorische waarden bestemd. Bepaalde activiteiten zijn daarbij gekoppeld aan een vergunningstelsel. Aan het vergunningenstelsel is een afwegingskader gekoppeld en aangegeven met onder welke voorwaarden een omgevingsvergunning kan worden verleend.

5.7.2 Karakteristieke bebouwing

Gemeentebreed is er een inventarisatie uitgevoerd naar karakteristieke (voormalige) agrarische bebouwing. Dit heeft geleidt tot de 'Lijst karakteristieke agrarische bebouwing' met daarop bijna 200 boerderijpanden die bijdragen aan de ruimtelijke identiteit van Slochteren en behoudenswaardig zijn. Het betreft zowel vrijgekomen agrarische objecten als panden die nog door een agrarisch bedrijf worden gebruikt. In het plangebied Buitengebied West ligggen geen objecten die zijn aangewezen als karakteristiek.

5.7.3 Historische boerderijplaatsen en wierden

Slochteren heeft een groot aantal boerderijplaatsen, oude borgterreinen en wierden in het buitengebied. De plaatsen zijn veelal niet meer als zodanig zichtbaar maar in het landschap zijn soms nog wel sporen terug te vinden. Een verhoging in het landschap, oude waterelementen of groenelementen kunnen wijzen op historische bebouwing. De betreffende elementen zijn geinventariseerd ten behoeve van het gemeentelijk archeologie beleid en als zodanig opgenomen op de archeologische beleidskaart. De gemeente streeft ernaar de boerderijplaatsen te behouden voor zover nog aanwezig. Bescherming van mogelijk aanwezige restanten vindt plaats door middel van een dubbelbestemming waarbij bouw- en/of aanlegactiviteiten zijn gekoppeld aan een omgevingsvergunning.