direct naar inhoud van 3.3 Landschap en groen
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00019-41vg

3.3 Landschap en groen

3.3.1 POP

In het POP is een indeling gemaakt in de regio's. Slochteren valt binnen de regio Centraal Groningen. Door de grote verscheidenheid in geografische kenmerken en historische ontwikkeling komen vrijwel alle Groningse landschapstypen in deze regio voor. In het POP wordt de relatie gelegd met de onstaansgeschiedenis van het gebied en wordt ingegaan op landschappelijke structuren die hier uit voortkomen. In Slochteren gaat het ondermeer om een afgesloten zeearm (thans Slochter Ae en Schildmeer, met een uitloper langs de Munnikesloot naar 't Veen) en de zandrug Siddeburen-Schildwolde-Slochteren. Daarnaast wordt ingegaan op het natuur(ontwikkelings)gebied Midden-Groningen, dat een belangrijk onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur vormt binnen de provincie Groningen. In de regio centraal wordt ten aanzien van het landschap vooral ingezet op behoud en versterking van het kleinschalig parkachtig landschap op de Hondsrug (inclusief flanken). Voor het deel van de regio dat binnen Slochteren ligt worden geen streefbeelden genoemd.

3.3.2 Landinrichting Slochteren

In Slochteren zijn momenteel 2 herinrichtingsplannen in uitvoering, waarvoor 2 commissies zijn ingesteld: Gebiedscommissie Meerstad en de Landinrichtingscommissie Midden Groningen. Het doel van de eerste is het creëren van een overgangsgebied tussen stad en buitengebied door het landschap op te waarderen en een kwalitatief hoogwaardig stadslandschap te creëren. De Landinrichtingscommissie Midden Groningen is gericht op het Strategisch Groen Project Midden Groningen. Voor dit project zijn meerdere doelstellingen voor uiteenlopende aspecten: het ontwikkelen van een grootschalig natuurgebied, het verbeteren van de inrichting ten behoeve van de landbouw, het verbeteren van de waterhuishouding en de aanleg van recreatieve voorzieningen en verbindingen. Een aantal van deze projecten zijn:

  • verbreding wegbermen;
  • fietspad noordoever Schildmeer;
  • de Toeristische Recreatief Archeologisch Project (TRAP)-route bij Schaaphok, tussen het Slochterdiep en de Slochtermeenteweg;
  • kadeherstel Woltersumer Ae;
  • ecologische verbindingszone tussen Schildmeer/Groeveweg en Eemskanaal op basis van vrijwilligheid.

De landinrichting in Midden Groningen is nog in uitvoering.

3.3.3 Landschaps- en groenvisie

Door de gemeenteraad is in 2000 een Landschaps- en groenvisie vastgesteld. Op basis van dit beleidsplan is een Basisdocument integraal beheerplan opgesteld dat vervolgens uitgewerkt is in een Beheerplan groen Slochteren.

In de Groen- en landschapsvisie wordt de gewenste ontwikkelingslijn van de groene ruimte binnen de gemeente vormgegeven. De visie maakt daarbij onderscheid tussen de groenstructuur in de kernen en het buitengebied. In het buitengebied ligt de schaal op landschapsniveau.

Beleidsmatig wordt het groen in de keren onderverdeeld in een drietal zones:

  • Het lint (tunnelbos).
  • Bossingels en struwelen.
  • Groen in de woonomgeving.

Voor het buitengebied wordt ingezet op de volgende doelen:

  • Herkenbaarheid van het landschap vergroten en de karakteristieke onderdelen ervan beschermen.
  • Ecologische verbindingen tot stand brengen, gekoppeld aan het vergroten van de ecologische waarde van de elementen zelf.
  • Mogelijkheden recreatief gebruik vergroten.
  • Ontwikkelen aantrekkelijke woonmilieus.
  • Bieden van mogelijkheden voor nieuwe functies.

De uitvoering en beheer van het groen en landschapsbeleid is opgenomen in het Beheerplan Groen Slochteren. Daarnaast dient het plan ook als leidraad voor de aanleg van nieuw groen. Het boombeheer is hier niet in opgenomen, daarvoor zijn er twee specifieke uitvoeringsnotities (Gemeentelijk bomenbeleid en bomenbeheer).

Inhoudelijk wordt er in het plan onderscheid gemaakt tussen:

  • bermen, oevers en watergangen;
  • bossen, struwelen en beplantingen; en
  • groenvoorzieningen.

Daarnaast is er een zoneringsbeleid in en rond de kernen. Dit betekent dat er op representatieve plekken in de kernen (kernzone) een intensievere vorm van beheer is dan in de overgangen naar het buitengebied (randzone) waar een extensiever, soberder beheer wordt uitgevoerd.

3.3.4 Bomen

In aanvulling op het groenstructuurplan is in de APV een beschermingsstelsel opgenomen om monumentale bomen te beschermen. Het gaat hierbij om monumentale bomen en bomen die zijn geregistreerd bij de Bomenstichting. De betreffende bomen worden tegen kappen beschermd en zullen in de toekomst ook worden beschermd voor nadelige invloeden in de directe omgeving. Zo zal binnen de kroonprojectie pas na een beoordeling een omgevingsvergunning worden verleend, waarbij uit de beoordeling moet blijken dat de boom niet onevenredig wordt aangetast. In het buitengebied betreft dat vooral monumentale bomen bij boerderijen.