direct naar inhoud van 2.1 Historische ontwikkeling
Plan: Bestemmingsplan Slochteren, Hoofdweg 39
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00014-61oh

2.1 Historische ontwikkeling

Slochteren is een wegdorp dat in de middeleeuwen is ontstaan op de zandrug van Duurswold, nabij lage veenlanden. Het dorp is dan ook ontstaan als ontginningsnederzetting. De oudste dorpskern is in het zuiden rond de dertiende eeuwse kerk ontstaan. Noordelijker is bij de in de zestiende eeuw gestichte Fraeylemaborg een tweede kern gegroeid. In de loop van de achttiende en vooral in de negentiende eeuw zijn deze twee streken met elkaar versmolten.

Ligging en bereikbaarheid

Het plangebied is gelegen in het lint van Slochteren, zie navolgende luchtfoto.

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0002.jpg"

Aan de noord- en westzijde van het plangebied ligt de Zuiderweg. Deze weg loopt met een knik om het plangebied heen en sluit aan op de Hoofdweg.

Langs de westzijde van het lint, op circa 50 m van het plangebied, ligt de Provinciale weg (N387). Deze weg heeft in het zuiden van het dorp een aansluiting op het lint. Aan de Hoofdweg is ter hoogte van het plangebied (aan de noordzijde) een bushalte gesitueerd.

Bebouwing

Zowel langs de Hoofdweg als de Zuiderweg staan woningen. Langs de oostzijde van de Hoofdweg staan eveneens meerdere boerderijen. De Fraeylemaborg en het bijbehorende landgoed liggen schuin tegenover het plangebied. De directe omgeving van de Fraeylemaborg is aangewezen als beschermd dorpsgezicht, ingevolge de Monumentenwet. Het plangebied ligt net buiten het beschermd dorpsgezicht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0004.png"

De Hoofdweg ter hoogte van het plangebied

Groen en water

Langs de Hoofdweg staan ter hoogte van het plangebied forse eikenbomen. Ook langs de Zuiderweg (noord- en westzijde) staan bomen. Het plangebied is onbebouwd. In de zuidoosthoek van het plangebied staat een treurbeuk. Vanwege de ophoging van het maaiveld is voor deze boom een Bomen Effect Analyse (BEA) opgesteld. Bij de ophoging van het plangebied is rekening gehouden met de boom door binnen de kroonprojectie het maaiveld niet op te hogen. Uit het BEA blijkt eveneens dat vernatting om de boom opgevangen wordt door de omringende sloten om het perceel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0005.png"

Zicht richting Fraeylemaborg

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0006.jpg"

Zuiderweg (aansluiting Hoofdweg)

afbeelding "i_NL.IMRO.0040.bp00014-61oh_0007.jpg"

Plangebied

Het plangebied ligt zoals gezegd langs twee wegen. De Hoofdweg is de belangrijkste doorgaande route door het dorp. De Zuiderweg loopt parallel aan de Hoofdweg, maar heeft met name een ontsluitende functie voor de aangrenzende woningen. De meeste centrumfuncties zijn in het noordelijke deel van het dorp gesitueerd.

De Fraeylemaborg ligt aan de andere zijde van de Hoofdweg. Tussen het parkeerterrein van de Fraeylemaborg langs de Hoofdweg en het plangebied ligt ruim 100 m.