direct naar inhoud van 5.4 Ruimtelijke kwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Slochteren, Verlengde Veenlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00011-61oh

5.4 Ruimtelijke kwaliteit

Het nieuwe lint aan de Verlengde Veenlaan is geïnspireerd op de bestaande lintbebouwing in Slochteren en omgeving. De basis van het stedenbouwkundig plan dat ten grondslag ligt aan het bestemmingsplan is gelegen in de uitgangspunten en randvoorwaarden zoals deze in de structuurvisie Slochteren Kern zijn beschreven.

Verkaveling

Langs de Verlengde Veenlaan wordt ruimte geboden voor de bouw van circa 50 woningen. De bouwmassa van de woningen wordt gerelateerd aan de kavelbreedte. Medebepalend voor de locatie van de bouwvlakken zijn de hindercirkel van de gemeentewerf, de molenbiotoop de zichtlijnen naar en vanuit het Overbos.

De verkaveling van de lintbebouwing heeft invloed op het ritme en de verhoudingen in het bebouwingsbeeld. Het gaat hierbij om de relatie tussen massa en ruimte, bouwvlakken en doorzichten naar het landschap. Het ritme hier tussen heeft geen vaste regelmaat. Er zijn grote en kleine open ruimtes in de vorm van onbebouwde kavels en in de vorm van sloten. (zie ook toelichting landschappelijke inpassing zichtlijnen).

Wegprofiel

Het beeld van de Verlengde Veenlaan wordt in grote mate bepaald door de zware laanbeplanting van eiken. Dit is het verbindend element en mede rede voor de keuze van het bouwen aan de Verlengde Veenlaan. De beplanting biedt vanuit het landschap een achtergrond aan het de bebouwing.

Het profiel van de Verlengde Veenlaan zal bestaan uit een weg van vijf meter met aan beide zijden laanbeplanting van eiken. Daarnaast komt aan de noordoostzijde een breed fietspad.

Landschappelijke inpassing

Belangrijk onderdeel van het plan is de landschappelijke inpassing. In dit plan zijn een aantal thema's gehanteerd die een landschappelijk raamwerk bieden voor de inpassing van het nieuwe lint.

  • Erfbeplanting en -inrichting
  • Zichtlijnen
  • Water
  • Randen

Erfbeplanting en -inrichting

Van oudsher hebben de beplanting en inrichting van de erven aan een zijlint een functioneel karakter. Dit komt naar voren door de eenduidige keuzes op de verschillende erven, eenvoudige ogende inrichtingsprincipes, gebiedseigen beplanting en materialen. Deze principes gelden ook voor de erven aan de Verlengde Veenlaan. Het streven is dat er eenvoudige inrichtingsprincipes gehanteerd te worden. Hierbij valt te denken aan het beperken van materiaalsoorten (veel gras, één soort verharding, hagen en bomen).

Bestaande linten zien er vanuit het landschap aan de achterkant groen uit. Het silhouet wordt gevormd door bomenkronen en enkele zichtbare daken. Voor het nieuwe lint aan de Verlengde Veenlaan is dit ook het streven. Het streven is de bebouwing zoveel mogelijk op de voorste helft van de kavel te plaatsen zodat de achterkant met name als tuin of kleine weide gebruikt zal worden. Hierdoor ontstaat het groene silhouet vanuit het landschap. De beplanting aan de voorzijde van een erf heeft veelal een representatief karakter.

Zichtlijnen

Naast het beeld van buitenaf is de beleving vanaf de Verlengde Veenlaan belangrijk. Door het creëren van zichtlijnen naar het open landschap blijft de Verlengde Veenlaan verweven met het landschap eromheen. In het lint zijn een aantal openingen opgenomen die gevrijwaard blijven van bebouwing en hoogopgaand groen. De invulling van deze openingen moet passen binnen het landschappelijke karakter. Een denkbare invulling is een weide voor begrazing, waarbij geen in het oogspringende voorzieningen zijn toegestaan. De onbebouwde kavels van verschillende afmetingen zorgen voor vensters en de slotenstructuur voor kleine openingen in het lint. Dit zijn zichtlijnen die vooral voor het langzaam verkeer de beleving van open versus gesloten landschap versterken.

Water

Water is een belangrijk onderdeel van het landschap van Slochteren. Water komt voor in de vorm van sloten, wijken en diepen. De waterstructuur staat in hoofdzaak haaks op het lint. Een diep of wijk loopt in veel gevallen parallel aan een weg. Ook in het stedenbouwkundig plan is water een belangrijk element. Het is noodzakelijk voor de berging van water. De waterstructuur bestaat uit sloten die haaks staan op de Verlengde Veenlaan. Dit zorgt er voor dat het nieuwe lint onderdeel wordt van het landschap. Daarnaast is aan de achterzijde een sloot als kavelgrens opgenomen.

Randen

Bij randen valt te denken aan de bermen, oevers en erfgrenzen. De randen zijn vaak gebieden die verrommelen. Dit werkt storend gezien vanuit het dorp en landschap en gaat ten koste van de landschappelijke inpassing. Ook hiervoor geldt dat er gekozen dient te worden voor eenvoudige principes. Veelal kan het toepassen van aaneengesloten grasstroken (in diverse beheervormen) zorgen voor een rustig beeld. Voor erfafscheidingen geldt dat wordt gekozen voor eenvoudige principes die aansluiten bij het beeld van de bestaande linten. Dit betekent een naadloze overgang van het gras op het erf met het gras van de berm, een haag of een eenvoudig hekwerk. Schuttingen en muren passen niet in het landschappelijke karakter van het lint.

De beoogde beeldkwaliteit van het nieuwe lint aan de Verlengde Veenlaan is vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan dat als onderdeel van de gemeentelijke welstgandsnota wordt vastgesteld.