direct naar inhoud van 5.4 Ruimtelijke kwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00004-41vg

5.4 Ruimtelijke kwaliteit

5.4.1 Algemeen

Het streven voor bedrijvenpark Rengers is een hoogwaardige uitstraling van zowel de bebouwde als de onbebouwde omgeving te realiseren. Daarbij moet wel voldoende ruimte worden geboden voor de functionele eisen die de diverse bedrijven aan gebouwen en de openbare ruimte stellen.
Dit bestemmingsplan is een voortzetting van de inrichting zoals die is vastgelegd in het bestemmingsplan van 1996, vertaald naar de eisen die hier anno 2013 aan gesteld worden.

In de openbare ruimte wordt de kwaliteitsborging gevonden in voldoende groen, water en ruime gelijksoortige profielen, waardoor het terrein structuur krijgt. Afgezien van de presentatie van het terrein richting de A7 is door de structuur van de openbare ruimte de geleding van de gebouwen minder essentieel.

Het bieden van ruimere bouwmogelijkheden is een belangrijk uitgangspunt in de actualiseringsopgave. Meer ruimte bieden brengt echter ook bepaalde risico's met zich mee, met name voor de ruimtelijke kwaliteit. Ongekanaliseerde bouwlust en beperkte middelen kunnen immers leiden tot vreemde en storende bouwplannen, hetgeen opnieuw kan leiden tot nadere regulering. Het is echter een illusie dat met regels alle eventualiteiten uitgesloten kunnen worden; er blijven altijd mazen.

Het gemeentebestuur wil vasthouden aan een ruime basisregeling, met allereerst verantwoordelijkheid voor de ondernemer, maar wel met een bruikbaar instrument om uitwassen te blokkeren. Dit instrument krijgt algemene werking, waardoor het ook vat heeft op de zogenaamde mazen in het bestemmingsplan en niet alles op slot gezet hoeft te worden.

De bebouwingsregeling wordt afgestemd op een kavelgrootte van gemiddeld 60 meter diep en tenminste 1500 m². Het mechanisme bij uitgifte is dat de minimale breedte van de kavel de helft is van de diepte.

Inrichting en beheer

Tenminste 30% van het terrein is en wordt ingericht als niet-uitgeefbaar terrein, gebruikt als groen, water en ontsluitingen. Bij de inrichting wordt expliciet aandacht besteed aan sociale veiligheidsaspecten, zoals verlichting en de afscheiding van het van het bedrijvenpark.

5.4.2 Doorwerking ruimtelijke kwaliteit in regels

De standaardnorm is ruim gelegd. Waar nodig voor de ruimtelijke kwaliteit, is van de ruime standaardmaten afgeweken. Waar nodig voor het waarborgen van de ruimtelijke kwaliteit zijn bebouwingsgrenzen op de plankaart aangegeven, waardoor visuele samenhang van bebouwing wordt bereikt doordat de bebouwing daarachter moet worden geplaatst. Waar dit vanuit stedebouwkundig oogpunt nodig is, moet de bebouwing op een maximale afstand worden gesitueerd. Dit wordt in de verbeelding geregeld in de vorm van gevellijnen, alwaar voorgevels op een minimale afstand van die lijn moeten worden gebouwd.

Overeenkomstig het vorige bestemmingsplan is in dit plan uitgegaan van een aantal zoneringen met elk een eigen bebouwingsregeling.

A7-zone

De kavels die zijn georiënteerd op de A7, geadresseerd aan de A.B. Nobellaan te Kolham, zijn gedefinieerd als zichtlocaties. Hier wordt een architectonisch ontwerp gevraagd, zodat een hoog kwaliteitsniveau op de uitstraling van de gebouwen wordt toegepast.

De A7 is vrijwel over de gehele lengte van het plangebied hoger gelegen dan het te ontwikkelen terrein. Inspelen op dit hoogteverschil betekent hoger bouwen of meer afstand tot de A7 in acht nemen, zodat recht wordt gedaan aan deze zichtlocatie. Er wordt gestreefd naar een verdichting bij de oost- en westpunt langs de A7 nabij de Rengerslaan en de Knijpslaan, waar mogelijkheden worden geboden aan bedrijven door zich representatief te presenteren door een hoger bedrijfspand. Op deze einden ligt de gevellijn dichter bij de weg dan halverwege het terrein. Alle bebouwing in deze zone dient geörienteerd te zijn op de A7 en op de ontsluitingswegen.

In verband met de verhoogde ligging van de A7 moet aandacht geschonken worden aan de dakgevels. Voor stalling en opslag zal langs deze weg een zodanige oplossing moeten worden gekozen, dat deze functies letterlijk 'onder dak' worden gebracht. Doordat is gekozen voor een verkaveling loodrecht op de A7 ontstaat een optimale zichtbaarheid van zoveel mogelijk kavels.

Entreelocaties

De ontsluiting van het terrein vindt op één plek plaats vanaf Rengerslaan en op drie plekken vanaf de Oude Rijksweg. Alle aansluitingen zijn reeds aangelegd.

De aansluitingen op de Oude Rijksweg betreffen de hier bedoelde entreelocaties. De bebouwing bij deze entreelocaties is aan drie zijden op de openbare ruimte georiënteerd: de Oude Rijksweg, de toegangsweg en het terrein zelf.

In de profielen wordt rekening gehouden met een groenstructuur die de kwaliteit van het totale terrein ten goede komt. Bij de entrees geeft een groenstructuur ruimte en geeft een waterpartij allure.

In de verbeelding en de bijbehorende profielschetsen wordt weergegeven welke wegprofielen voor de verschillende wegen binnen het terrein van toepassing zijn.

Gehele terrein

Voor het hele bedrijventerrein geldt dat bedrijven hun afval- en voorraadopslag aan de achterzijde van de bebouwing of inpandig voorzien. Erfafscheidingen hoger dan 2 meter mogen niet voor de voorgevel worden geplaatst.