direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding actualisering bestemmingsplannen
Plan: Bestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00004-41vg

1.1 Aanleiding actualisering bestemmingsplannen

1.1.1 Algemeen

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening moeten bestemmingsplannen eens in de tien jaar worden herzien. Ook de gemeente Slochteren acht het nodig om bestemmingsplannen te actualiseren, omdat het bestemmingsplan en de gegroeide situatie te ver uiteen lopen. Dat resulteert onder meer in een toename van het aantal ontheffingsverzoeken.

Daarnaast zijn de beleidsinzichten in de loop der tijd gewijzigd. De gemeente Slochteren wil bepaalde ontwikkelingen meer ruimte geven. Het is wenselijk deze beleidsinzichten in regels om te zetten, zodat de ruimte ook daadwerkelijk door burgers en bedrijven beschikbaar komt.

De ontwikkeling en de uitgifte van het bedrijventerrein ligt in handen van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bedrijvenpark Rengers. Een afvaardiging van het college van Burgemeester en Wethouders en gemeenteraad van Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren vormt het Dagelijks respectievelijk Algemeen Bestuur. Door deze GR wordt bepaald welk type bedrijven op het bedrijventerrein gevestigd zouden kunnen worden, welke uitstraling geldt en hoe de fasering in uitgifte van kavels eruit ziet.

1.1.2 Beleidsvorming

Het bestemmingsplan is onderdeel van een serie bestemmingsplannen waarmee in de komende jaren het bestemmingsplannenbestand van de gemeente Slochteren wordt geactualiseerd en gesaneerd. Deze plannen zullen zoveel mogelijk steeds op dezelfde wijze worden opgebouwd.

Voorafgaand aan de ontwikkeling van het ontwerpbestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers is door de GR Bedrijvenpark Rengers gesignaleerd dat er behoefte was aan een herijking van de doeleindenomschrijving van het geldende bestemmingsplan. De GR heeft daarbij de opdracht gegeven te bepalen welke nieuwe functies op het bedrijventerrein kunnen worden toegestaan ten aanzien van perifere detailhandel, ondergeschikte productiegebonden detailhandel en zakelijke dienstverlening, met name ten aanzien van kantoorfuncties. Uitgangspunt daarbij is om een regeling in het bestemmingsplan op te nemen die in overeenstemming is met de doelstellingen voor het bedrijventerrein en die uiteraard juridisch handhaafbaar is.

1.1.3 Bestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers

Bestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers is goedgekeurd in 1996. Dit houdt in dat de 10-jaars termijn inmiddels is verstreken en het plan moet worden geactualiseerd. Naast de overschrijding van de herzieningstermijn is er een aantal andere redenen om het plan te actualiseren.

  • 1. Het plan bevat een strikte doeleindenomschrijving met betrekking tot de typen bedrijfscategorieĆ«n, de herkomst of het verzorgingsgebied.
  • 2. Fase 1 en 2 zijn inmiddels (grotendeels) ontwikkeld, waardoor het wenselijk is de fysieke situatie wat betreft verdeling openbare/private ruimte te bestemmen.
  • 3. Fase 3 is in 2010 in eigendom van de GR gekomen. De inrichtingsmogelijkheden in het vigerende plan zijn variabel. Om zekerheid met betrekking tot de inrichting te krijgen, en afstemming met het omliggende terrein, is het wenselijk dat tenminste de wegenstructuur wordt vastgelegd in het bestemmingsplan.
  • 4. Fase 4 is in 2009 en 2010 bouwrijp gemaakt. De wegenstructuur is bekend, maar het bestemmingsplan voorziet op deze fase nog in een hoogteaccent dat op een gedeelte van de gronden moet worden gerealiseerd. Als gevolg van de ontwikkeling van een woontoren aan de overzijde van het Winschoterdiep is deze stedebouwkundige wens niet langer van toepassing.