direct naar inhoud van 8.1 Overleg
Plan: Stadskanaal Noord - Waterland Exploitatie
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.PB1002-vs01

8.1 Overleg

In het kader van het vooroverleg (het Overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening) is het voorontwerp van het Projectbesluit Stadskanaal Noord - Waterland Exploitatie voorgelegd aan de betrokken instanties. Van de volgende instanties is een schriftelijke reactie ontvangen:

  • 1. Provincie Groningen;
  • 2. VROM-Inspectie;
  • 3. Waterschap Hunze en Aa's;
  • 4. Brandweer Regio Groningen

De overlegreacties zijn hierna afzonderlijk van commentaar voorzien. Alle ontvangen reacties zijn in bijlage 1 bij deze toelichting aan het plan toegevoegd.

Ad 1 Provincie Groningen
De provincie Groningen geeft aan dat het projectbesluit op een aantal punten in strijd is met de omgevingsverordening. De overlegreactie is erop gericht te bewerkstelligen dat het projectbesluit op deze onderdelen wordt aangepast.

Woningbouw
De ruimtelijke onderbouwing biedt geen inzicht in het aantal woningen dat op grond van andere bestemmingsplannen kan worden gebouwd in de gemeente. Hierdoor kan niet worden beoordeeld of het aantal woningen dat op grond van het projectbesluit kan worden gerealiseerd, samen met de restcapaciteit, de nieuwbouwruimte niet overschrijdt.

Reactie: De gemeente Stadskanaal heeft met de provincie Groningen afspraken gemaakt ten aanzien van nieuwbouw. Het voorliggende initiatief past binnen de gemaakt afspraak.

Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid
In de ruimtelijke onderbouwing ontbreken paragrafen over ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid.

Reactie: Het aspect ruimtelijke kwaliteit is in hoofdstuk 2 verder uitgewerkt met een passage over de ontstaansgeschiedenis, de functionele en ruimtelijke karakteristiek van de omgeving en de invloed van de ontwikkeling op de ruimtelijke kwaliteit. In hoofdstuk 4 is een paragraaf over duurzaam bouwen opgenomen.

Externe veiligheid
Er worden drie extra woningen in het invloedsgebied van een gasleiding mogelijk gemaakt. Er dient dan ook een beperkte groepsrisicoverantwoording opgenomen te worden en advies bij de regionale brandweer aangevraagd te worden.

Reactie: Paragraaf 4.5.1 is verder uitgewerkt met een beperkte verantwoording van het groepsrisico, aan de hand van een advies van de Brandweer Regio Groningen.

Ad 2 VROM-Inspectie
Het projectbesluit geeft de betrokken rijksdiensten, gelet op de nationale belangen in de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid, aanleiding tot het maken van een opmerking over de basiskwaliteit hoofdinfrastructuur.

Nationaal belang 02/40: Basiskwaliteit hoofdinfrastructuur
Door de toename van het aantal woningen neemt het groepsrisico, als gevolg van een buisleiding ten noorden van het projectgebied, toe. In de toelichting dient aandacht besteed te worden aan de verantwoording van het groepsrisico.

Reactie: Paragraaf 4.5.1 is verder uitgewerkt met een beperkte verantwoording van het groepsrisico, aan de hand van een advies van de Brandweer Regio Groningen.

Ad 3 Waterschap Hunze en Aa's
Het waterschap geeft aan dat de uitgangspunten ten aanzien van de waterhuishouding, zoals afgesproken in het vooroverleg in het kader van het bestemmingsplan Stadskanaal Noord, zijn overgenomen. Het waterschap heeft dan ook geen aanvullende opmerkingen op het plan.

Reactie: De overlegreactie vormt het wateradvies voor dit projectbesluit en wordt ter kennisname aangenomen.

Ad 4 Brandweer Regio Groningen
Het projectbesluit is door de Brandweer Regio Groningen beoordeeld in het kader van externe veiligheid, specifiek het groepsrisico. In het plangebied is sprake van externe veiligheidsrisico's, veroorzaakt door een leiding van de Gasunie, die parallel langs Waterland fase 5 loopt. De brandweer geeft aan dat de toe te voegen woningen liggen deels in het invloedsgebied, maar buiten de 100% letaliteitsgrens van de leiding liggen. Volstaan kan worden met een beperkte verantwoording. Uit de beoordeling van de aspecten bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid blijkt dat er geen extra maatregelen getroffen hoeven worden. De brandweer adviseerd dit mee te nemen in de verantwoording van het groepsrisico.

Reactie: Paragraaf 4.5.1 is aangevuld met de verantwoording uit de overlegreactie. Deze zal worden meegenomen in de verantwoording van het groepsrisico.