direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Stadskanaal Kern - Noorderpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.BP0904-vs01

3.2 Gemeentelijk beleid

Structuurplan, Stadskanaal in 2010
Het structuurplan 'De gemeente van straks: Stadskanaal in 2010' is vastgesteld in maart 1998 en geeft een beeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot het jaar 2010, met een doorkijk naar latere jaren. Het plan bouwt voort op het structuurplan van 1977 en op hoofdlijnen wordt een samenhangend beeld voor de toekomst geschetst.

Met het structuurplan wordt een verbetering van de ruimtelijke kwaliteiten van het woon- en leefmilieu in de gemeente voorgestaan. Daarnaast zet het structuurplan zich onder meer in op de versterking van het centrum van Stadskanaal alsmede het behoud van het Pagedal als groene long van Stadskanaal. Er wordt daarom in dit plan aandacht besteed aan een zorgvuldige inpassing van de nieuwbouw, in combinatie met kwaliteitsverbetering van het omliggende groengebied.

Toekomstvisie Stadskanaal, Vanuit eigen kracht (2000)
De 'Toekomstvisie Stadskanaal, Vanuit eigen kracht' legt het accent op een aantal kernpunten voor het gemeentelijke beleid en dan vooral die gebieden die door bestaande plannen niet worden bestreken. In de visie wordt ingezet op het realiseren van strategische projecten waarin verschillende onderwerpen zoals wonen, werken, welzijn en zorg integraal benaderd en in samenhang gezien worden. Hiertoe worden in de visie drie strategische pijlers als basis benoemd. Met deze pijlers wordt ingezet op het aantrekken van nieuwe voorzieningen voor burgers en bedrijven, het ontwikkelen van recreatie en toerisme en op het realiseren van een excellente woongemeente met zorg op maat dicht bij de burgers. Vanuit deze pijlers is in de visie een toekomstbeeld geschetst op een aantal beleidsonderdelen.

De toekomstvisie bestrijkt een planperiode tot 2015 en geeft voor de genoemde kernpunten van het gemeentelijke beleid de richting aan waarin Stadskanaal zich wil ontwikkelen. De visie zal in die periode gebruikt worden als vertrekpunt voor de gewenste ontwikkelingen en vormt aldus een toetsingskader bij de uitwerking ervan in verschillende programma's en plannen.

De nieuwbouw van het Noorderpoort sluit aan bij de strategie van de gemeente Stadskanaal. De gemeente wil namelijk voorzieningen aantrekken voor burgers en bedrijven. De school is een voorziening voor scholieren en zorgt voor werkgelegenheid. Ook de samenwerking tussen de school en het bedrijfsleven sluit daarbij aan.

Welstand
De welstandsnota van de gemeente Stadskanaal is in 2004 vastgesteld. In deze nota zijn de welstandseisen omschreven die aan een bouwwerk worden gesteld. Het gaat dan om criteria die betrekking kunnen hebben op onder andere de hoofdvorm, het materiaalgebruik, de kleurkeuze en de detaillering van een concreet bouwwerk. Er zijn verschillende typen criteria te onderscheiden. De belangrijkste zijn de 'gebiedsgerichte criteria' en 'loketcriteria'.

Het uiteindelijke doel van de nota is het streven naar behoud en zonodig versterking van de beeldkwaliteit in het algemeen en die van beschermde dorpsgezichten in het bijzonder.

Duurzaamheid
Het beleid van de gemeente Stadskanaal is erop gericht het duurzaam bouwen te bevorderen. Dat betekent onder andere, dat er milieuvriendelijke materialen worden gebruikt en er energie- en waterbesparende voorzieningen worden getroffen, isolatie verbeterd en de woningen een gezond en prettig binnenklimaat hebben. De gemeente heeft een convenant duurzaam bouwen met het plaatselijk en regionale bedrijfsleven en de woningbouwcorporaties afgesloten. De gemeente informeert burgers en bedrijven actief. Uitgangspunt zijn de Nationale Pakketten Duurzaam Bouwen.

De gemeente Stadskanaal heeft bij enkele projecten een stimuleringsregeling ingezet om het duurzaamheidsgehalte van gebouwen op een hoger niveau te krijgen. De regeling spitst zich toe op het realiseren van een hogere energiezuinigheid. De gemeente streeft ernaar voor het Noorderpoort duurzame maatregelen te nemen.

Met Duurzaam Bouwen kan verder nog positieve invloed worden uitgeoefend op de gewenste waterkwaliteit i n de gebouwde omgeving. Er wordt zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van niet uitlogende bouw- en verhardingsmaterialen. Dit draagt in positieve zin bij aan de kwaliteit van het oppervlaktewater, afhankelijk van de aanwezige structuur van de waterhuishouding.