direct naar inhoud van 2.5 Ruimtelijke inpassing
Plan: Stadskanaal Noord - Multifunctionele Accomodatie
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.BP0903-vs01

2.5 Ruimtelijke inpassing

Stadskanaal bestaat uit de kern Stadskanaal met onder meer het centrum en de woonwijken van Plan ter Maars en Parkwijk. De Onstwedderweg vormt de grens van het Plan ter Maars. Ten noorden hiervan heeft de bebouwing zich in eerste instantie geconcentreerd langs het dubbelkanaal, tussen het Noorderdiep/Boerendiep en het Stadskanaal. Ten noorden van de Boerhaavestraat zijn verschillende deelgebieden toegevoegd, waaronder woonwijk “Noord”, het ziekenhuis met woningen, het sportterrein (plangebied) en de woonwijk Waterland (zie ook figuur 2 Kavelstructuur].

afbeelding "i_NL.IMRO.0037.BP0903-vs01_0004.png"
Figuur 4: Bebouwingsclusters

Het plangebied ligt aan de Boerhaavestraat. Deze straat is onderdeel van de route (voor langzaam verkeer) tussen het ziekenhuis en het centrum van Stadskanaal, over het oorspronkelijke Noorderdiep/Boerendiep. De Boerhaavestraat is daarom de belangrijkste kant, van waaruit het plangebied wordt waargenomen. De representatieve gevel dient zich dan ook te oriënteren op de Boerhaavestraat. Langs de Boerhaavestraat ligt tussen Waterland en het ziekenhuis een betrekkelijk groen gebied, waarvan het plangebied onderdeel uit maakt. Het groene karakter van het plangebied wordt versterkt door het plantsoen ten zuiden van de Boerhaavestraat. Uitgangspunt voor de ontwikkeling van het plangebied is het handhaven en zo mogelijk versterken van dit groene karakter. Door de lange zijde van de MFA haaks op de Boerhaavestraat te plaatsen, blijft er zo veel mogelijk zicht op het groen. Door de lange zijde van de MFA haaks op de Boerhaavestraat te plaatsen, blijft er zo veel mogelijk zicht op het groen. De ruimtelijkheid en het parkachtige karakter worden versterkt door aan de zuidoostzijde van het gebouw een robuuste bomenlaan aan te leggen, evenwijdig aan de ontginningsrichting. Doorzicht wordt gecreëerd naar het achterliggende gebied, waardoor deze richting nog sterker wordt benadrukt. Aan de ene zijde van de bomenlaan bevindt zich de MFA, aan de andere zijde bevindt zich een (bestaande) woning. Door deze stedenbouwkundige opzet worden toekomstige ontwikkelingen op het terrein van de woning opengehouden. De woning kan eventueel nog eens worden vervangen door een groter gebouw, parallel aan de MFA, zonder dat dit ten koste gaat van de stedenbouwkundige opzet.

Kenmerkend voor Waterland, het ziekenhuis en vooral de woonwijk naast het ziekenhuis is dat de rooilijn langs de Boerhaavestraat vrij ver naar achteren ligt. De woningen aan de Robert Kochstraat staan op 45 meter uit het hart van de Boerhaavestraat. In het plan wordt hierop ingespeeld door de voorgevelrooilijn langs de Robert Kochstraat door te trekken over het plangebied. De nieuwbouw komt daardoor op ruime afstand van de straat te staan, in het verlengde van de woningen aan de Robert Kochstraat.

Het plangebied heeft een sterke rand, bestaande uit een rondgaande watergang en bossingel. Dit is een bijzonder positieve kwaliteit, die gehandhaafd wordt. Het perceel heeft hierdoor zijn eigen identiteit en begrenzing ten opzichte van de omgeving. De omliggende plantsoenen sluiten hier goed op aan. Het parkeren in het plangebied dient compact plaats te vinden en te worden ingebed in het groen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0037.BP0903-vs01_0005.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0037.BP0903-vs01_0006.jpg"
figuur 5: Plaatsing MFA in plangebied