direct naar inhoud van 6.3 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Regenboogbuurt en Eilandenbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3JO01-vg01

6.3 Economische uitvoerbaarheid

6.3.1 Economische uitvoerbaarheid

Er vinden geen ontwikkelingen plaats waarbij de gemeente initiatiefnemer is. Het plan is economisch uitvoerbaar. Zie verder ook paragraaf 6.3.2.

6.3.2 Exploitatie

Inleiding

Op 1 juli 2008 zijn de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) van kracht geworden. In deze wet is de Grondexploitatiewet integraal opgenomen. Doel van deze wet is om te komen tot een verbetering van het stelsel van kostenverhaal bij particuliere grondexploitatie en tot verbetering van de gemeentelijke regie met betrekking tot locatieontwikkeling.

Als het verhaal van kosten niet via het private spoor (gronduitgifte of (exploitatie)overeenkomst) kan worden verzekerd, dan verplicht de wet tot kostenverhaal bij particuliere grondexploitatie via het spoor van het exploitatieplan en de bouwvergunning. Dit houdt - kort gezegd - in dat de gemeente, bij verlening van de omgevingsvergunning, de gemaakte kosten (welke onderdeel uitmaken van de inhoud van het exploitatieplan) op de particuliere grondeigenaar moet verhalen in het geval deze tot ontwikkeling / bebouwing van de gronden overgaat.

Het exploitatieplan 

Op grond van artikel 6.12 Wro, lid 1 en 2 stelt de gemeenteraad bij de vaststelling van - onder andere - een bestemmingsplan een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen. Het moet gaan om een bouwplan omdat de effectuering van het kostenverhaal op grond van het exploitatieplan gekoppeld is aan de verlening van de bouwvergunning.

In het Bro is aangegeven wat onder een bouwplan moet worden verstaan. Bijvoorbeeld de bouw van één of meer woningen, de bouw van een of meer hoofdgebouwen, de uitbreiding van een hoofdgebouw met een of meer woningen of tenminste 1000 m2 en de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, voor dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1000 m2 bedraagt.

De gemeenteraad kan ook besluiten geen exploitatieplan te maken (6.12, lid 2 Wro). Dit kan in de volgende situaties:
- het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de gronden anderszins is verzekerd;
- het bepalen van een tijdvak of fasering is niet nodig;
- het stellen van eisen, regels of een uitwerking van regels is niet noodzakelijk.

Exploitatieplan voor bestemmingsplan Regenboogbuurt en Eilandenbuurt?

Dit bestemmingsplan is voornamelijk gericht op beheer van het gebied en behoud van de huidige bestemmingen. Bebouwing die in het verleden met vrijstelling of ontheffing (toenmalige benamingen voor het huidige 'afwijken') is gerealiseerd, wordt nu rechtstreeks in het bestemmingsplan opgenomen.

Er geldt in zijn algemeenheid dat de gronden in bezit zijn van derden. Het openbaar terrein is in bezit van de gemeente.

Daarnaast is er nog een aantal bouwactiviteiten, die echter geen bouwplan in de zin van het Bro zijn:
- Wonen-1 : de woningen van 6 of 7 meter hoog mogen worden verhoogd met 1 bouwlaag tot maximaal 10 meter;
- Wonen-1 en Wonen-2: via een wijzigingsbevoegdheid wordt het - onder voorwaarden - mogelijk gemaakt om bedrijfsruimten te realiseren.
Het gaat hier om bouwplannen waar voor de gemeente geen kosten aan vast zitten. Het kostenverhaal van deze bouwactiviteiten, zo daar al sprake van is, is niet mogelijk via het exploitatieplan, geen reden dus om op te nemen in het exploitatieplan.

Conclusie

In dit bestemmingsplan zijn diverse (nieuwe) bebouwingsmogelijkheden opgenomen, maar daarbij is echter:

  • a. geen sprake van bouwplannen in de zin van 6.12 Wro, mede gelet op het feit dat dit slechts om geringe bouwmogelijkheden gaat;
  • b. geen sprake van kosten voor de gemeente.