direct naar inhoud van 2.2 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3APQ01-vg02

2.2 Nieuwe ontwikkelingen

Een groot deel van dit bestemmingsplan is conserverend van aard. Hier vinden geen ontwikkelingen plaats. Het gaat hierbij om het woongebied in het Bosrandpark in het noorden en het bosgebied in het Oostrandpark in het noordoosten van het plangebied.

In het overige gebied, het Meridiaanpark en het bosgebied van het Bosrandpark, zijn in de komende jaren diverse ontwikkelingen gepland. Hiervoor heeft de gemeenteraad op 23 april 2009 ingestemd met de Nota van Uitgangspunten 'De Meridiaan, groen, water, rust en ruimte'. Deze uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in het Ontwikkelingsplan De Meridiaan (vastgesteld in april 2010).

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP3APQ01-vg02_0003.png"

Afbeelding: Plankaart Ontwikkelingsplan Meridiaanpark

Structuur

Bij de ontwikkeling van het Meridiaanpark staan de kernwaarden groen, water, rust en ruimte centraal. Enkele zorgvuldig ingepaste voorzieningen zullen voor de bewoners van Almere Buiten aanleiding zijn het park en de aangrenzende groenzone vaker te bezoeken en intenser te beleven. Met de realisatie van vier sfeergebieden, met elkaar verbonden door een aantrekkelijke noordzuidroute krijgt het Meridiaanpark een nieuwe impuls.

In het noorden van krijgt het park een bossfeer naar het zuiden overgaand in een tuinsfeer. Tegenover en rond de havenkom een centrumsfeer en ten zuiden van de Evenaar een poldersfeer. Deze sferen zijn een versterking van de functie en uitstraling die de gebieden nu al hebben. Die identiteiten worden versterkt door diversiteit aan te brengen in het groen en de inrichting. Ook voor ecologie zijn vier sferen gunstig, door de differentiatie in ecologische leefgemeenschappen, neemt de biodiversiteit toe.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP3APQ01-vg02_0004.png"

Bron: Nota van uitgangspunten 2009

Bos

Met de aanleg van een duurzaam bos met open ruimten ontstaat in het noorden van het Meridiaanpark de bossfeer. De bosvakken die nu uit populieren bestaan, worden omgevormd naar een fruitbos met grasland waar kleinvee kan grazen. In het centrum van dit gebied, op de bestaande akker, is plek voor een biologische tuinderij. Met deze combinatie van bos, fruitbomen, begrazing en tuinbouw ontstaat een unieke vorm van duurzame, biologische stadslandbouw: de warmoezerij. Zo’n stadsboerderij kan worden gecombineerd met kleinschalige zorg in de vorm van dagbesteding, kinderopvang, recreatie, horeca en educatie in bos- en natuurbeheer. De jeugd heeft heel sterk zijn plek in dit gebied, waar ook Jeugdland en de Scouting zich bevinden, en een nieuw Natuurlijk Speeleiland sluit daar perfect bij aan. Dit speeleiland is naast de geplande gebouwen van de warmoezerij gesitueerd, en zal voorzien in een spannende, uitdagende speelplek.

Tuin

De bossfeer gaat op organische wijze over in een tuinsfeer. In de ‘tuin’ van het Meridiaanpark, een lommerrijke groene omgeving, kunnen dieren grazen en speelvoorzieningen voor kinderen staan. Daarnaast komt een prachtige bloementuin, met ruimte, maar ook met beschutte plekken tussen de bloemenborders.

Centrum

In het hart van het Meridiaanpark, waar de Evenaar het groen doorkruist, treffen de stad en het park elkaar bij de Havenkom. Dit is het centrum van het park. Deze sfeer kenmerkt zich door woningbouw, recreatie en horeca met terrassen aan het water. Dit sluit naadloos aan op het centrum van Buiten. De Havenkom wordt groter en er kunnen roeiboten, kano's of fietsen gehuurd worden. Ook passanten kunnen er aanleggen. Rondom de Havenkom komt een aantrekkelijke wandelkade, waarmee het Meridiaanpark een attractieve eigen 'thuishaven' krijgt.

Polder

De poldersfeer spreekt uit de openheid van het polderlandschap in het zuidelijke deel van het Meridiaanpark. De weidsheid blijft de essentie van dit gebied. Nabij de zuidgrens, bij de Lage Vaart, is een Theehuis (lichte horeca) gepland, waaraan een speelvoorziening wordt toegevoegd, naast de kabelbaan die er al is. Er is ook in een bescheiden parkeerplaats voorzien en een steiger in de Lage Vaart. Het Theehuis is aan de zuidpunt van de fiets- en wandelroute gesitueerd, en zal ook met de boot te bereiken zijn.

De Rode Loper

Dit wandel-, skate- en fietspad loopt van noord tot zuid, over de lengte van het hele Meridiaanpark en is tweeënhalve kilometer lang. Een groot deel van de Rode Loper bestaat uit bestaande fiets- en voetpaden. De Rode Loper doorkruist alle vier de sfeergebieden en verbindt drie delen van de stad met elkaar: de Buitenring, het centrum en de Lage Vaart. Aan de uiterste einden van de Rode Loper bevinden zich twee polen waar markante voorzieningen gepland zijn: een Theehuis in het zuiden, en in het noorden de warmoezerij. Deze twee plekken markeren het begin- en eindpunt van de Rode Loper, en sluiten in concept naadloos aan bij de sfeergebieden waarin ze zich bevinden: de polder- en bossfeer.