direct naar inhoud van 2.1 Begrenzing
Plan: Film-, Park-, Dans-, Verzetswijk en Lumièrepark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2FHKNRS01-oh01

2.1 Begrenzing

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2FHKNRS01-oh01_0002.png"

Bovenstaande luchtfoto geeft het plangebied weer. Het plangebied wordt begrensd door:

  • I. de Flevospoorlijn en de Vrijheidsdreef aan de noordzijde;
  • II. de Hoge Vaart aan de oostzijde;
  • III. de watergang welke de grens vormt met het bedrijventerrein Veluwsekant aan de zuidzijde;
  • IV. het Weerwater en het stadscentrum aan de westzijde, met dien verstande dat het Lumièrepark binnen het plangebied valt en de plangrens verder doorloopt via de Stadswetering tot aan de Cinemadreef, vervolgens langs de noordzijde Cinemadreef tot aan de Ch. Chaplinweg verder gaat en tenslotte langs de westzijde van laatstgenoemde weg doorloopt tot aan de Flevolijn.


De Flevolijn vormt noordelijk van de Filmwijk een duidelijke, door de ligging op een taluud ook visuele barrière. De Vrijheidsdreef vormt aan de noordzijde van de Verzetswijk een heldere afbakening. Uiteraard zijn er verschillende onderdoorgangen voor auto, openbaar vervoer en langzaam verkeer naar de werk-, groen-, en woongebieden, zoals Randstad, Hannie Schaftpark en Waterwijk, aan de noordzijde van het plangebied.

Echter om de totstandkoming van bestemmingsplannen hanteerbaar te houden en niet te lang te laten duren, is er voor gekozen niet geheel Almere Stad Oost in één plan op te nemen. Mede om laatstgenoemde reden is de Hoge Vaart als oostgrens aangehouden. De achterliggende wijk Tussen de Vaarten, welke pas eind jaren negentig en deels nog pas recent is gerealiseerd, komt in een later stadium voor herziening in aanmerking.

Voor het bedrijventerrein Veluwsekant geldt dat in het kader van de meerjarenplanning bestemmingsplannen (zie paragraaf 1.1) in principe is besloten de grotere bedrijventerreinen in afzonderlijke bestemmingsplannen onder te brengen.

Het Weerwater is in groter verband van betekenis voor Almere. De toekomstige betekenis en gebruiksmogelijkheden van het Weerwater voltrekt zich in hoofdzaak buiten het kader van dit plan. Slechts de oevers tot zo'n vijf meter in het water aan de oostkant (met name de oever langs de Filmwijk), alsmede een iets groter gedeelte van het water grenzend aan het Lumièrepark is meegenomen. Dit ten behoeve van het (recreatieve) gebruik en eventuele beheersmatige aanpassingen in dat kader gedurende de planperiode. De plangrens langs het Lumièrepark is goeddeels overgenomen van het vigerende bestemmingsplan Lumièrepark. Dit plan, nog van recente datum, maar deels vernietigd door de Raad van State, wordt nu betrokken in de herziening van onderhavig bestemmingsplan.

De westgrens tussen Lumièrepark en de Flevolijn is hoofdzakelijk bepaald door de ontwikkelingen van het stadscentrum. De uitbreiding van het ziekenhuis (via artikel 19 WRO), de uitbreidingsmogelijkheden op de zogenoemde Oostkavels, als mede de reservering voor centrumfuncties in deelgebied 2F7, gelegen ten noorden van de Cinemadreef hebben hier geleid tot de gekozen plangrens.

Voor zover plangrenzen worden gevormd door watergangen (sloten, vaarten), wordt het midden van die watergang als plangrens aangehouden. De Vrijheidsdreef is inclusief berm noordzijde in het plangebied meegenomen.