direct naar inhoud van 3.7 Bodem en watersysteem
Plan: Grote Markt, Almere Stad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01

3.7 Bodem en watersysteem

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01_0010.jpg"

bodemkaart

Bodem

De bodem in het stadscentrum kenmerkt zich door 1 meter ophoogzand op een 4 tot 6 m dikke olocene klei- en veenlagen. Daaronder bevindt zich een pleistoceen zandpakket. De grondwaterstroming in AlmereStad wordt sterk bepaald door de lage polderpeilen. In Almere Satd is hierdoor een kwelstroom aanwezig die fosfaat en ammonium- en ijzerhoudend isen, afhankelijk van de plek, zoet of brak is. In het plangebied is de kwlaiteit van de kwel realtief nutriëntarmer en zoet.

Voor zover bekend zijn er geen (gevallen van) ernstige bodemverontreiniging aanwezig. Over het algemeen zijn er geen sterke verontreinigingen in het gebied te verwachten. De bodemkwaliteit van de Grote Markt is op een aantal locaties in het verleden onderzocht. Uit deze bodemonderzoeken is gebleken dat er geen noemenswaardige verontreinigingen aanwezig zijn.

Diverse onderzoeken

Locatie   Rapport   Conclusie   Bureau   Jaar  
AVC 92a, nabij Muntmeesterhof 21   Partijkeuring   Schoon   Oranjewoud   2004  
AVC 93a, nabij Kassierstraat 110   Partijkeuring   Schoon   Oranjewoud   2004  
Grote Markt 1, 3, 5   Verkennend   Grondwater licht verontreinigd met minerale olie en nikkel   Flevo GeoTechniek   2007  
Marktmeesterstraat 51-143   Verkennend   Bovengrond licht verontreinigd met kwik en minerale olie   Flevo GeoTechniek    
Bankierbaan, ten zuiden van nr. 248   Verkennend   Bovengrond licht verontreinigd met EOX, grondwater licht verontreinigd met metalen en Vocl   Oranjewoud   1994  
Bankierbaan, ten zuiden van nr. 248   Actualiserend   Schoon   Eco-Reest   2000  
Grote Markt   Verkennend   Schoon   Mateboer   2006  
Grote Markt, zuidoost   Verkennend   Schoon   Mateboer   2006  
Korte Promenade   Verkennend   Bovengrond licht verontreinigd met cobalt en minerale olie.
Grondwater licht verontreinigd met Barium.  
Mateboer   2008  

Uit het overzicht is af te leiden dat in al deze onderzoeken geen noemenswaardige verhogingen aangetroffen. Slechts plaatselijk lichte overschrijdingen die geen bezwaar gaven voor de huidige of voorgenomen bestemming. Voor de afvoer van grond moet rekening worden gehouden dat deze niet geheel vrij is van verontreinigingen en derhalve niet vrij toepasbaar is.

Bij het toepassen van grond, zand en andere steenachtige materialen (vormgegeven en niet vormgegeven) op of in de bodem of in het oppervlaktewater is sinds 1 juli 2008 het Besluit bodemkwaliteit van kracht. Het Besluit bodemkwaliteit stelt eisen aan de samenstelling van bouwstoffen en grond en de mate van uitloging van verontreinigende stoffen uit deze materialen. Toe te passen primaire en secundaire steenachtige materialen moeten voldoen aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01_0011.jpg"

watersysteem; gescheiden (DWA, RWA en Drainage)

Watersysteem

In het plangebied dat nagenoeg geheel verhard is, is zelf geen oppervlaktewater aanwezig. Het regenwater wordt via een regenwaterriolering afgevoerd naar het oppervlaktewater van de grachten. dez grachten vormen de schakel tussen het Weerwater en de Leeghwaterplas en hebben daarmee een belangrijke afvoerfunctie van het Weerwater naar de Leeghwaterplas en het gemaal.

Het vuilwater van huishoudens en bedrijven/voorzieningen wordt afgevoerd via het droogweerafvoerstelsel (DWA-stelsel). Het vuilwater voert onder vrijverval naar gemalen en wordt vervolgens naar de zuiveringsinstallatie getransporteerd. Het regenwaterafvoerstelsel (RWA-stelsel) is bedoeld voor de afvoer van neerslagwater. Het RWA-stelsel voert neerslagwater van verharde oppervlaktes (daken, wegen, parkeerplaatsen, etc.) af via straatkolken of drainage naar het oppervlaktewater. Bij een verbeterd gescheiden stelsel wordt het meest verontreinigde deel van neerslagwater (bijvoorbeeld dat van busbanen, parkeerplaatsen en drukke wegen) via een apart leidingsysteem met overstorten op het oppervlaktewater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie afgevoerd.