direct naar inhoud van 3.1 Algemeen
Plan: Grote Markt, Almere Stad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01

3.1 Algemeen

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01_0003.jpg"

herkenbaarheid (verrijdbaar podium, inmiddels verwijderd)

Historie

De Grote Markt is een van de pleinen binnen Almere Stad. Oorspronkelijk in gebruik als parkeerterrein, heeft het plein zich ontwikkeld tot een echt stadsplein. In de loop der tijd hebben de pleinen van Almere Stad een eigen karakter gekregen en is de gebruiksfunctie verder uitgekristalliseerd.

Door het plaatsen van een verrijdbaar podium in 1999, is destijds een eerste stap gedaan naar herfunctionering van het plein. In 2008 is begonnen met een verdere herinrichting van de Grote Markt. De eerste stap hiertoe is het opstellen van een programma van eisen (PVE). Dit PVE is een diepgaande stedenbouwkundige analyse van de Grote Markt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01_0004.jpg"

open (groene vlakken) en bebouwde ruimte (donker grijze vlakken)

Structuur

Het plangebied heeft alle kenmerken van een binnenstedelijk gebied: diverse functies, hoge woondichtheden, beperkte auto toegankelijkheid en hoge mate van verstening.

De zuidzijde bestaat uit winkelstraten, de Korte Promenade en de Stadhuisstraat, die een verbinding vormen tussen de overdekte Zoetelaarspromenade en het Stadhuisplein. Boven de winkels en bestaande horeca wordt gewoond en gewerkt.

De bouwblokken zijn gesloten met semi-openbare binnenruimtes die afwisselende functies hebben: parkeerterrein, binnentuinen, of semi-openbaar gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2A06-vg01_0005.jpg"

luchtfoto (oost-west)

Inrichting openbaar gebied

Het gebied is stedelijk. De Grote Markt zelf heeft geen openbaar groen van betekenis, maar is functioneel ingericht voor stedelijk gebruik. Dit geldt ook voor de aangrenzende straten. Tussen de Grote Markt en de woningen aan de Bankierbaan zijn tuinen gelegen van de woningen. Deze groene zone is semi openbaar en functioneert als klein plantsoen.

De winkelstraten, Korte Promenade en Stadhuisstraat zijn voetgangersgebied. Dit is terug te zien in de inrichting.

Eisen van welstand

Het Stadscentrum ontwikkelt zich momenteel, op basis van een masterplan Almere Stad, tot een bruisende binnenstad met een uniek stedelijk karakter. De centrumgebieden vallen onder de uitgebreide welstandstoets. Binnen de centrumgebieden neemt het Stadscentrum een eigen plaats in. De aandacht van welstand gaat niet alleen uit naar de gebouwen zelf, maar nadrukkelijk ook naar de samenhang met de openbare ruimte.

Gebiedsbeschrijving

Het centrum van Almere Stad is zowel het centrum van het stadsdeel Almere Stad als van de hele gemeente. Voorzieningen op gemeentelijk niveau zijn het Stadhuis en het Flevoziekenhuis. Daarnaast is het hèt stadshart met winkels en voorzieningen boven het “Gebogen Maaiveld”. Het centrum van Almere- Stad heeft een “bestaand deel” en een “nieuw deel”. Het nieuwe deel onderscheidt zich door grootschaligheid, vernieuwende architectuur, veelvormige openbare ruimten en een hoog inrichtingsniveau. Verder heeft het stadscentrum vier belangrijke pleinen: het Stationsplein, de Grote Markt, het Stadhuisplein en de Esplanada.

Gezien vanaf de A6 over het Weerwater heeft Almere Stad een echt stadssilhouet, gedomineerd door grote (woon)gebouwen.

Dynamiek van de centra

De dynamiek in de verschillende stadsdeelcentra is hoog. En in Almere Centrum weer hoger dan in de stadsdeelcentra. Winkels worden voortdurend gewijzigd: aan de voorzijde worden nieuwe puien, waaronder inlooppuien, rolluiken en reclameuitingen geplaatst. Luifels worden zowel aan voor- als zijkant aangebracht; ook worden etalages aan voor- en zijkant geblindeerd. Aan de achterkant van de winkels komen voorzieningen voor bevoorrading en afval, hekken, containerstallingen, ventilatiepijpen en dienstingangen.