direct naar inhoud van 2.1 Karakteristieken van het plangebied
Plan: De Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01

2.1 Karakteristieken van het plangebied

De woonwijk De Wierden maakt onderdeel uit van het westelijke deel van Almere Haven.

Hoofdstructuur

De Wierden ligt aan de hoofdonsluiting van Almere Haven, de Westerdreef. De Gooimeerdijk-West vormt aan de zuidzijde een belangrijk begrenzend element. Het plangebied wordt door een aantal assen doorsneden. In noord-zuidelijke richting loopt er centraal door de wijk een brede as waarin zich een deel van de busbaan, het buurtcentrum, een supermarkt, een school en groenvoorzieningen bevinden. In oost-westelijke richting wordt er een as gevormd door de groenzone tussen de Kornwierde en de Leemwierde en een deel van de busbaan. Behalve deze twee lineaire assen is de slingerende gracht een belangrijk structurerend element. Al deze elementen tezamen zorgen er voor dat er min of meer afzonderlijke deelgebieden ontstaan. De 'buurt-ringweg' die in een hoefijzerige vorm door de wijk slingert, verbindt de verschillende deelgebieden met elkaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01_0002.png"

Opvallend is dat de deelgebieden in De Wierden ten opzichte van de noord-zuid lopende centrale as enigszins zijn gespiegeld. De verkaveling van woongebied de Hoekwierde is duidelijk anders dan elders in De Wierden en bestaat geheel uit andere woningtypen.

Interne water- en groenstructuur

De door De Wierden slingerende gracht met brede oevers vormt een duidelijk aanwezig structurerend element. Daarnaast zijn de groenzones tussen de Leemwierden en de Kornwierde, de Kimwierde en de Zandwierde en centraal in de Kimwierde belangrijke elementen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01_0003.png"

Bovendien bevinden zich tussen de achtertuinen van de woningen diverse besloten groene hofjes met speelvoorzieningen voor kinderen. Aan de randen van het gebied zijn grotere groenzones gelegen.

Bebouwing

Woningen

De Wierden wordt vooral gekenmerkt door de woonfunctie. De wijk bestaat uit zowel grondgebonden eengezinswoningen als gestapelde meergezinswoningen. Een groot deel van de eengezinswoningen bestaan uit twee lagen met een plat dak. Een uitzondering hierop wordt gevormd door drie 'hoeken' in de wijk, namelijk de woningen in de Hoekwierde, de woningen in de noordelijkste punt van de Keiwierde en de seniorenwoningen in de Zandwierde. Deze woningen zijn, met uitzondering van de eenlaagse bungalows en het bijzondere woonproject in de Hoekwierde, allemaal voorzien van een kap.

Meergezinswoningen bevinden zich in compacte bouwblokken langs de Gooimeerdijk-West en in wat meer uitgestrekte bouwstroken begeleiden zij de busbaan en de wijkontsluitingswegen de Kimwierde en de Oldewierde. In volgende afbeelding is de verdeling van gestapelde en grondgebonden woningen weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01_0004.png"

Afbeelding: Overzichtskaart woningen

Voorzieningen

In het noorden aan de Leemwierde bevindt zich een cluster met maatschappelijke voorzieningen, bestaande uit een school, een gezondheidscentrum en een apotheek. In het nieuwe bestemmingsplan voor De Wierden wordt het mogelijk gemaakt om hier middels een wijzigingsbevoegdheid woningbouw te realiseren indien het gezondheidscentrum en de apotheek niet meer als zodanig in gebruik zijn.

In het 'hart' van de wijk, tussen de Kornwierde en de Oldewierde, bevinden zich een school, een kleine supermarkt en het buurtcentrum. Aangezien de supermarkt niet kan uitbreiden op de huidige locatie zal deze de deuren sluiten op deze plek en worden vervangen door een grotere supermarkt in het naast gelegen gebied 'De Laren'. De vestiging van nieuwe detailhandel in het "hart van De Wierden", is uitgesloten.

De school en het buurtcentrum zullen ook al op korte termijn sluiten en naar 'De Laren' verplaatst worden.

Tot slot bevindt zich in de Kimwierde een gymzaal. Ook deze zal op korte termijn plaatsmaken voor de nieuwbouw van woningen.