direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
vastgesteld
NL.IMRO.0022.BVLE13BEHE1-VA01

4.4 Externe veiligheid

Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de daarop gebaseerde Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) gelden bepaalde normeringsafstanden tussen risicovolle en risicogevoelige functies. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. In het Bevi wordt aangegeven hoe met het plaatsgebonden risico en het groepsgebonden risico moet worden omgegaan. De risicovolle inrichtingen zijn op de risicokaart van de provincie Groningen weergegeven.


In het grootste deel van het verordeningsgebied is geen sprake van risico's in het kader van de externe veiligheid. Wel zijn vijf bedrijven aanwezig die werken met gevaarlijke stoffen. Bij ontwikkelingen die (beperkt) kwetsbare objecten mogelijk maken in de nabijheid van deze bedrijven, moet externe veiligheid afgewogen worden.

Veiligheidszones

De bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen op bedrijventerrein Diepswal zijn Beusmeat en Heijs. Beide bedrijven hebben opslag van ammoniak. Het bedrijf op bedrijventerrein Leek dat werkt met gevaarlijke stoffen is Hunter Douglas. Dit bedrijf heeft een opslag voor onder andere verfstoffen en oplosmiddelen. Rondom de opslagtanks zijn zones op de verbeelding weergegeven.

Bij de tankstations BP (aan de Diepswal) en Gulf (aan het Industriepark) wordt naast benzine en diesel ook LPG verkocht. Daar is bij beide tankstations sprake van een opslagtank voor LPG, een vulpunt en een afleverzuil. Rondom het vulpunt, het reservoir en de afleverinstallatie gelden plaatsgebonden risicocontouren van respectievelijk 25, 25 en 15 meter.

De veiligheidszones zijn op de verbeelding en in de regels van deze beheersverordening opgenomen. Hiervoor gelden beperkingen voor (beperkt) kwetsbare objecten.

Risicovolle inrichtingen

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de geldende plannen risicovolle inrichtingen ingevolge het Bevi niet expliciet uitsluiten. Hetzelfde geldt voor vuurwerkbedrijven ingevolge het Vuurwerkbesluit. Teneinde nieuwvestiging hiervan tegen te gaan is een regeling opgenomen in deze beheersverordening.

Gasleiding

Per 1 januari 2011 is de AMvB Buisleidingen van kracht, het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). De Bevb gaat niet meer uit van veiligheids-, bebouwings- en toetsingsafstanden maar van grens en richtwaarden voor het plaatsgebonden risico (PR) en een verantwoordingsplicht voor het groepsrisico (GR). De Bevb is daarmee vergelijkbaar met het Bevi.

In de Bevb gelden de normen voor PR en GR ten opzichte van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten, waarbij voor een definitie naar het Bevi wordt verwezen. Voor aardgas buisleidingen met een grotere diameter van 50 mm (2 inch) en een druk van meer dan 16 bar is het Bevi van toepassing. Voor hogedruk gasleidingen tot 40 bar geldt een belemmerende strook van 4 meter aan weerszijden van de gasleiding. Bij 40 bar of meer geldt een belemmerende strook van 5 meter aan weerszijden van de gasleiding. Wanneer de PR 10-6-contour groter is dan de belemmerde strook dient deze op de verbeelding te worden meegenomen. Gezien de nieuwe wetgeving dient het Groepsrisico te worden berekend van de buisleiding.

Langs de Burchtlaan richting de Industriepark ligt een hogedruk aardgasleiding van de Gasunie (N-507-33-KR-019). Voor een deel loopt de op de risicokaart aangegeven PR 10-6 contour over het verordeningsgebied. Aangezien met deze beheersverordening de bestaande situatie wordt vastgelegd wordt niet verwacht dat het groepsrisico toeneemt. In het kader van het nog in procedure te brengen bestemmingsplan zal een berekening naar het groepsrisico worden uitgevoerd.

Externe veiligheid is geen belemmering voor het verordeningsgebied.