direct naar inhoud van 5.5 Bodem
Plan: Eska Power
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP106EskaPower-30va

5.5 Bodem

5.5.1 Gemeentelijk bodembeleid

De gemeente heeft in 2008 de gemeentelijke bodemkwaliteit vastgelegd in bodemkwaliteitskaarten. De gemeente is daarbij ingedeeld in zogenaamde homogene deelgebieden: gebieden waar op basis van historisch gebruik eenzelfde bodemkwaliteit wordt verwacht. Van deze gebieden is de bodemkwaliteit (mate van verontreiniging) bepaald.

De doelstellingen van het gemeentelijk bodembeleid zijn:

  • De bodem duurzaam geschikt te (laten) maken of te houden voor zijn (beoogde) functie;
  • Verslechtering van de bodemkwaliteit binnen redelijke grenzen voorkomen;
  • De prioriteit bij sanering te leggen voor dynamische gevallen van bodemverontreiniging.
5.5.2 Actuele bodemkwaliteit

Deze locatie bevindt zich binnen het homogene deelgebied 'Industrie 1940-1970' (lichtpaars, zie bijgaande kaartje). De verwachte bodemkwaliteit van onverdachte terreinen binnen dit deelgebied staat de geplande ontwikkeling niet in de weg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP106EskaPower-30va_0010.png"

In de loop van de jaren zijn vele bodemonderzoeken uitgevoerd (zie lijst van onderzoeken). Daaruit blijkt dat de milieuhygiënische bodemkwaliteit van het plangebied geschikt is, dan wel geschikt te kan worden gemaakt voor de geplande ontwikkeling.

Uit onderzoeken op industrieterreinen blijkt dat met enige regelmaat 'bodem­vreemd' materiaal zoals puin, glas, sintels e.d. in het gebied wordt aangetroffen. Regelmatig wordt daarin ook asbest aangetroffen. De Provincie Groningen is bevoegd gezag voor de inrichting van Eska Graphic Board en toetst of de onderzoeken volgens wettelijke normen worden uitgevoerd. Desondanks blijven bodemonderzoeken steekproeven en bieden geen 100% garantie. Tijdens de ontwikkeling van de locatie dient men alert te zijn op bodemvreemde materialen.

Bekende verontreinigingen.

Op het terrein van Eska Graphic Board bevinden zich bekende ernstige gevallen van bodemverontreiniging in de zin van de Wet bodembescherming. Ter plekke van de geplande uitbreiding is in 2008 een sanering uitgevoerd en ten westen hiervan is nog een sterke verontreiniging met PAK's aangetoond; hiervoor dient bij de ontwikkeling van het terrein een plan opgesteld en door de provincie Groningen beschikt te worden.

5.5.3 Conclusie

De kwaliteit van het grondwater in het plangebied levert geen belemmering op voor de gewenste bestemming.

Lijst van bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer bekende onderzoeken:

  • Nader onderzoek (o.a. bezinkseldepot en westelijk terrein), opgesteld door Tauw d.d. 26 maart 2002
  • Saneringsplan bezinkseldepot, opgesteld door Tauw d.d. 4 mei 2005
  • Evaluatie sanering bezinkseldepot, opgesteld door Tauw d.d. 30 juni 2006
  • Instemming Evaluatie sanering bezinkseldepot, beschikt door provincie Groningen d.d. 23 april 2007