direct naar inhoud van 3.1 Provinciaal beleid
Plan: Eska Power
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP106EskaPower-30va

3.1 Provinciaal beleid

3.1.1 Provinciaal Omgevingsplan (POP)

Provinciale Staten van de provincie Groningen hebben op 17 juni 2009 het derde Provinciaal Omgevingsplan 2009-2013 vastgesteld. In dit plan voor de fysieke leefomgeving is de ontwikkeling van de provincie geschetst. Met deze versie van het POP is een provinciale omgevingsverordening (POV) vastgesteld.

Het POP hecht veel waarde aan de kwaliteit van de bebouwing en de inrichting van het bebouwde gebied in dorpen en steden. Genoemde kwaliteiten kunnen worden vergroot door versterking van de structuur van de bebouwing en de omgeving waarin deze zich bevindt. Verder kan de kwaliteit worden verbeterd door efficiënt ruimtegebruik en door het gelijkwaardig meewegen van de intrinsieke waarden van het gebied, zoals water, natuur, bodem en cultuurhistorie. Bij nieuwbouw moet ruime aandacht worden besteed aan de inpassing daarvan in het (bebouwde) gebied.

De provincie vraagt aandacht voor gebiedsgebonden ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de omgeving. Kort en krachtig komt het neer op het bieden van een integraal ontwerp waarbij functionele, architectonische,stedenbouwkundige, landschappelijke en cultuurhistorische benaderingen samen moeten gaan.

beleid met betrekking tot bedrijvigheid

Hoogezand-Sappemeer is de vierde industriekern van Noord-Nederland. Binnen de regio Groningen speelt Hoogezand-Sappemeer een eigen rol wat mogelijk gemaakt wordt door de uitstekende ontsluiting via de weg, het spoor en het water.
De regio Groningen-Assen maakt als één van de zes nationale stedelijke netwerken deel uit van de Nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur. Het Rijk ziet een nationaal stedelijk netwerk als de motor voor de economische ontwikkeling van een groot gebied. De provincie wil het Nationaal Stedelijk Netwerk Groningen-Assen economisch sterker ontwikkelen. Hiervoor zet ze in op de potenties van de aanwezige sterke economische sectoren en op de aantrekkelijkheid van het woon- en leefklimaat.

De provincie Groningen stelde zich in het eerste en tweede omgevingsplan ten doel de concurrentiepositie van het Noorden te verbeteren.
Deze verbetering is volgens de omgevingsplannen te bereiken door nieuwe en bestaande economische activiteiten te stimuleren. Nieuwe werkgelegenheid ligt vooral in de industrie- en dienstensector. Het omgevingsplan wijst economische kernzones aan waar stuwende bedrijvigheid, die een (boven)regionale functie heeft, geconcentreerd moet worden. Hoogezand-Sappemeer is één van deze kernzones. Alleen bedrijventerreinen in de kernzones krijgen van de provincie financiële steun voor ontwikkeling en/of uitbreiding. In de kernzones is tevens ruimte voor bedrijvigheid op lokale terreinen. Er is buiten Groningen alleen ruimte voor kleinere kantoorlocaties voor bedrijven met een regionaal verzorgende functie. De omgevingsplannen zien voor Hoogezand-Sappemeer met name aanvullend aan de gemeente Groningen perspectief voor bedrijven uit diverse sectoren (industrie, handel, transport, ICT) op gemengde bedrijventerreinen. De provincie geeft financieel prioriteit aan revitalisering van bedrijventerreinen in de kernzones.

In het derde omgevingsplan zet de provincie deze beleidslijn voort. Uit analyses blijkt dat tot 2020 in de provincie voldoende bedrijventerreinen beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. Prioriteit wordt gelegd bij herstructurering en vitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Ook wil de provincie zich positioneren als voorloper op energiegebied. Om deze ambitie waar te maken wil de provincie ruimte bieden aan bestaande en nieuwe energie(gerelateerde) bedrijven en vraagt ze aandacht voor het toepassen van nieuwe energietechnieken en energiebronnen.

3.1.2 Provinciale Omgevingsverordening (POV)

In de POV heeft de provincie regels opgenomen om de doelstellingen aangegeven in het derde Provinciale Omgevings Plan (POP) te realiseren. Met deze regels wil de provincie vooraf duidelijkehid scheppen over de provinciale belangen waarmee de gemeente bij het opstellen van een bestemmingsplan rekening moet houden. In de POV zijn hoofdstukken opgenomen over onderandere milieu, water en ruimtelijke ordening.