direct naar inhoud van 7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Dorpsstraat 290
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP104Dorpsstraat-30va

7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

7.2.1 Inspraak en overleg

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan geeft de gemeente op basis van de gemeentelijke inspraakverordening in sommige gevallen gelegenheid voor inspraak. Inspraak is niet altijd (meer) verplicht door wetgeving, de inspraakverordening beperkt inspraak tot gelegenheden waar inspraak nodig is. Geen inspraak wordt verleend bij ondergeschikte herzieningen van eerder vastgesteld beleid. Omdat het bij dit bestemmingsplan gaat om nieuw beleid, wordt het plan vier weken ter inzage gelegd, waar een ieder een inspraakreactie kan geven.

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan pleegt de gemeente overleg met diverse instanties. Het Besluit ruimtelijke ordening stelt in artikel 3.1.1 dat overlegd moet worden met de betrokken gemeenten, waterschappen en diensten van provincie en Rijk. In geval van dit bestemmingsplan wordt overlegd met de provincie Groningen, de inspectie Vrom en het Waterschap over de te volgen procedure.

Ook hierbij geldt dat bij ondergeschikte herzieningen waarbij geen belangen van derden instaties in het geding komen, geen overleg behoeft te worden gepleegd.

Overwegingen bij inspraak- en overlegreacties

Het voorontwerp bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 12 juli t/m 8 augustus 2012. Het plan is gelijktijdig toegezonden aan de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aas.

In deze periode zijn twee overlegreacties ontvangen van de provincie en het Waterschap.

De essentie van de reacties is als volgt:

provincie Groningen:

De provincie Groningen merkt op dat uit de toelichting van het bestemmingsplan niet blijkt dat de toevoeging van acht woningen past binnen de gemeentelijke nieuwbouwruimte.

Reactie gemeente: Deze reactie wordt over genomen. In artikel 3.1.2 wordt de toelichting aangevuld met een onderbouwing waaruit blijkt dat de woningaantal-toevoeging past binnen de nieuwbouwruimte.

waterschap Hunze en Aas:

Het waterschap geeft in haar reactie aan dat voor het plangebied een gescheiden rioleringssysteem wordt voorgeschreven om zo schoon hemelwater in het gebied te houden. Verder heeft het waterschap geen opmerkingen op het plan.

7.2.2 Zienswijzen op het ontwerpplan

Het ontwerp bestemmingsplan is de start van de officiƫle procedure zoals opgenomen in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening. Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het plan wordt bekendgemaakt en gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage gelegd.

Iedereen kan gedurende deze periode opmerkingen maken op het plan, deze zienswijzen zal de gemeenteraad betrekken bij de uiteindelijke vaststelling van het bestemmingsplan.

Overwegingen bij zienswijzen

Het ontwerpplan is vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders op 20 september 2012 en heeft ter inzage gelegd van 4 oktober t/m 14 november 2012. In deze periode zijn drie zienswijzen binnengekomen. In de bijgevoegde nota van zienswijzen is de essentie van de zienswijze en een reactie opgenomen. Zie Bijlage 3 Nota van zienswijzen.

De gemeenteraad zal de zienswijzen betrekken bij haar besluitvorming over het bestemmingsplan.

Vaststelling bestemmingsplan

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Dorpsstraat 290 te Kielwindeweer ongewijzigd vastgesteld op 6 mei 2013. Het besluit is als bijlage te vinden in Bijlage 4 Raadsbesluit vaststelling 6 mei 2013.

Het besluit treedt in werking na afloop van de beroepstermijn.