direct naar inhoud van 5.8 Externe veiligheid
Plan: Kalkwijk 102 Hoogezand
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP102Kalkwijk102-30va

5.8 Externe veiligheid

5.8.1 Algemeen

In het kader van het bouwplan voor de (her)bouw van een afgebrande woonboerderij aan de Kalkwijk 102 te Hoogezand is aandacht besteed aan externe veiligheid. Daarvoor is o.a. gebruik gemaakt van de gegevens die beschikbaar zijn op de provinciale risicokaart, het (concept) Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) en het rapport van de RIVM -Effect en risicoafstanden bij de opslag van biogas-. Er is hier sprake van een beperkt kwetsbaar object (er zijn geen minder zelfredzame personen aanwezig).

Plaatsgebonden risico aardgastransportleiding

Aan de oostkant van de planlocatie bevinden zich op ruim 125 meter vier ondergrondse aardgastransportleidingen van de Gasunie. Er is geen sprake van een overschrijding van het plaatsgebonden risico.

Plaatsgebonden risico biogasinstallatie

Aan de zuidwest kant van de planlocatie bevindt zich op ruim 450 meter een opslag van biogas van Janse en Wijhe. Met behulp van het op 3 maart 2008 door het RIVM opgestelde document

-Effect en risicoafstanden bij de opslag van biogas-, zijn de effect- en risicoafstanden bepaald.

De totale opslag van biogas binnen de inrichting van Jansen en Wijhe bedraagt 7126 kg met een samenstelling van 57% CH4. Uit tabel 2 van bovengenoemd document blijkt dat de plaatsgebonden contour is gelegen tussen de 70 en 95 meter. Hieraan wordt ruimschoots voldaan. Er is geen sprake van een overschrijding van het plaatsgebonden risico.

De maximale effectafstand voor biogas is gelegen tussen de 175 en 215 meter. Ook hier kan ruimschoots aan worden voldaan.

Groepsrisico

Aangezien er sprake is van (her)bouw en er slechts 1 enkel object in de wijde omgeving aanwezig is, is een berekening van het groepsrisico niet voor de hand liggend. Een groepsrisico berekening zal gezien de omgeving geen groepsrisco opleveren aangezien er geen tot zeer weinig bebouwing in de omgeving aanwezig is. In gevallen waarbij geen sprake is van een groepsrisico heeft de regionale brandweer geen taak in het adviseren over het groepsrisico. Wel wordt er een beperkt kwetsbaar object ge(her)plaatst binnen het invloedsgebied van vier hogedruk aardgasbuisleidingen, daarom wordt advies van de brandweer Hoogezand-Sappemeer gevraagd en wordt ingegaan op de aspecten van bereikbaarheid en bluswatervoorziening.

Bereikbaarheid en bluswatervoorziening

(advies brandweer H-S d.d. 25 november 2011)

De planlocatie is geheel vrij gelegen en is vanuit de noordkant en de zuidkant via de Kalkwijk goed bereikbaar voor hulpdiensten. Er bestaat geen gevaar voor overslag naar andere objecten in de naaste omgeving.

De dichtstbijzijnde brandkraan is gelegen op ongeveer 1400 meter. De dekking van de primaire bluswatervoorziening is door deze afstand onvoldoende. Voor de planlocatie ligt echter open water, een wijk, met voldoende onbeperkte capaciteit. Deze bluswatervoorziening is acceptabel en toereikend.

5.8.2 Conclusie

Op de planlocatie is geen sprake van externe veiligheidsrisico's door opslag van biogas. Wel is er een extern veiligheidsrisico ten gevolge van de aanwezigheid van ondergrondse hogedruk aardgastransportleidingen. Doordat het bouwplan bestaat uit (her)bouw van een afgebrande boerderij, neemt het groepsrisico niet toe. Daarom is gekozen voor een beperkte verantwoording waarbij het risico op basis van voornoemde aspecten acceptabel wordt geacht.