direct naar inhoud van 7.3 Inspraak en overleg
Plan: Lofar Kielwindeweer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP095-30va

7.3 Inspraak en overleg

7.3.1 Inspraak

Het voorontwerp van het bestemmingsplan is door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld op 11 november 2010.

Over het plan is inspraak verleend van 25 november tot en met 22 december 2010. Dit is bekend gemaakt in de Regiokrant van 24 november, op de gemeentelijke website en op ruimtelijkeplannen.nl. Ook is op 8 december een inspraak- en informatieavond gehouden in het dorpshuis van Kielwindeweer. Deze is georganiseerd door de gemeente in samenwerking met Lofar.

In Bijlage 2 is de inspraaknotitie te vinden. In deze notitie zijn alle mondelinge en schriftelijke inspraakreacties verzameld. Ook de overlegreacties zijn hier te vinden. Onderstaand is een en ander samengevat.

Overwegingen bij inspraakreacties op de informatieavond

Op de inspraakavond waren circa 40 personen aanwezig. Aan het eind van de avond zijn een aantal vragen gesteld cq. opmerkingen gemaakt. Voor zover de opmerking of vraag betrekking had op dit bestemmingsplan is de essentie ervan hieronder weergegeven met erbij de reactie van de gemeente en/of Lofar hierop.

opmerkingen:

  • Is ten behoeve van het Lofar station al een glasvezelkabel aangelegd? Zo ja, kunnen de inwoners van Kiel Windeweer dan ook worden aangesloten?

reactie: De aanleg van de kabel is in handen van energiebedrijf Essent. Op kosten van Lofar zijn nu een aantal scholen aangesloten. Of het mogelijk is voor particulieren om ook een aansluiting te krijgen en wat de kosten hiervan zijn is niet bekend, dit kan men eventueel zelf nagaan bij Essent.

  • Wordt het Lofar station ook voorzien van een afsluiting als bijvoorbeeld een hekwerk?

reactie: Nee, het station wordt met reden niet afgesloten van zijn omgeving. Ten eerste valt een hekwerk extra op in het landschap en ten tweede blijkt uit de praktijk dat hekken juist vandalisme aantrekken.

  • was het niet mogelijk het station naar het zuiden op te schuiven, dan zou het buiten het gebied aangewezen als beschermd dorpsgezicht zijn gevallen.

reactie: Bij de keuze van een geschikte locatie spelen vele aspecten een rol. Deze locatie is bewust gekozen, door de relatief kleine ruimtelijke impact op de omgeving is het station goed in te passen in het landschap, waardoor het beschermd dorpsgezicht van Kiel Windeweer niet wordt aangetast.

  • Wat is de levensduur van het station?

reactie: De gemiddelde levensduur van een Lofar station is 20 jaar.

Overwegingen bij schriftelijk ingediende inspraakreacties

Er is één brief binnengekomen; van Windunie te Utrecht. De Windunie merkt op dat in het bestemmingsplan niet getoetst is aan het Drentse Provinciale omgevingsbeleid voor windenergie en dat geen afstanden zijn aangegeven die vrijgehouden zouden moeten worden als gevolg van de komst van het Lofar station. Daaruit concludeert de Windunie dat de komst van het antenneveld geen invloed heeft op de noordelijke begrenzing van het zoekgebied voor windenergie.

reactie: Het bestemmingsplan is opgesteld ten behoeve van het Lofar station. Er zijn regels opgenomen die de plaatsing van een antenneveld op deze locatie mogelijk maken. Het bestemmingsplan geeft enkel regels voor het plangebied waar het station wordt gesitueerd. Wat er rondom het station ruimtelijk (on)mogelijk is, kan niet worden geregeld in dit bestemmingsplan.

Wel is bij het opstellen van het bestemmingsplan informatie opgevraagd bij de provincie Drenthe over het zoekgebied windmolens. Windmolens op korte afstand van een antenneveld kunnen namelijk verstoring geven bij de ontvangst van radiogolven. Een afstand van minimaal 2 km wordt als veilige afstand aangemerkt. De provincie Drenthe gaf destijds aan dat het zoekgebied ruim gekozen is zonder te kijken naar mogelijke belemmeringen en dat er op dit moment geen concrete initiatieven zijn voor de plaatsing van windmolens langs de gemeentegrens van Hoogezand-Sappemeer. Mocht in de toekomst een concreet plan ontstaan voor een windmolen, dan moet onderandere getoetst worden of de molen invloed heeft op het Lofarstation en kan dan zonodig afstemming plaats vinden over de locatie van de windmolen.

7.3.2 Overlegreacties

De gemeente pleegt overleg met diverse instanties. Het Besluit Ruimtelijke Ordening geeft in artikel 3.1.1 aan dat in elk geval met betrokken gemeente, waterschappen en diensten van provincie en Rijk moet worden overlegd. In het geval van dit bestemmingsplan is het voorontwerp verzonden naar de provincie Groningen, het waterschap Hunze en Aa's en de Vrom Inspectie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was al in een eerder stadium om advies gevraagd. Dit advies is reeds opgenomen in het bestemmingsplan. Zie Bijlage 1 advies RCE.

Ingediende overlegreacties

De provincie Groningen (brief 1-12-2010), het waterschap (brief 23-12-2010) en de inspectie Vrom (mail 23-12-2010) hebben allen laten weten dat het plan voor hen geen aanleiding geeft voor het maken van opmerkingen.