direct naar inhoud van 3.1 Provinciaal beleid en gemeentelijke structuurvisie
Plan: Lofar Kielwindeweer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP095-30va

3.1 Provinciaal beleid en gemeentelijke structuurvisie

3.1.1 Provinciaal beleid

Provinciaal omgevingsplan

Het Provinciaal Omgevingsplan (POP) 2009-2013 is in juni 2009 door Provinciale Staten vastgesteld. In het POP staat dat de provincie specifiek landschappelijke en cultuurhistorische kernkarakteristieken wil beschermen. Dit betekent onder andere behoud van grootschalige openheid.

Bij het POP zijn meerdere kaarten gevoegd. Deze kaarten geven geen bijzonderheden weer voor het plangebied.

Omgevingsverordening

In de Omgevingsverordening zijn de regels weergegeven voor de doorwerking van het provinciale beleid in de fysieke leefomgeving. De Omgevingsverordening geeft aan dat ter voorkoming van verstening en versnippering van het buitengebied nieuwe niet-agrarische bedrijfsfuncties in het buitengebied niet zijn toegestaan. Op het verbod tot vestiging van nieuwe niet-agrarische bedrijven maakt de verordening een uitzondering voor wetenschappelijk onderzoek door middel van clustergewijs plaatsen van antennes en/of sensoren tot een hoogte van maximaal 3 m.

Net als bij het POP zijn ook bij de verordening kaarten gevoegd. Op de kaart 'Landschapselementen- en kenmerken' zijn de wijken (de haaks op het diep gelegen sloten) voorzien van een aanduiding (groene lijnen op de kaart). De wijken dienen vanuit cultuurhistorisch oogpunt behouden te worden. De overige kaarten geven geen bijzonderheden voor het plangebied weer.

Afweging

Het plan is in overeenstemming met het provinciaal beleid. De aangrenzende wijken worden met het plan niet aangetast.

3.1.2 Gemeentelijke structuurvisie

Beleid

De Wet ruimtelijke ordening verplicht de gemeenten tot het opstellen van een of meer structuurvisies. Een structuurvisie geeft de hoofdlijnen weer van de voorgenomen ontwikkeling van een gebied, alsmede de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid.

Sinds 2002 wordt het beleidsdocument Toekomstvisie Boegbeelden 2015 als een soort structuurvisie gebruikt, echter het te voeren ruimtelijk beleid is daarin te veel onderbelicht. Mede daarom is gestart met het vertalen van de Toekomstvisie naar ruimtelijk beleid: de Structuurvisie 2009 'Boegbeelden komen tot leven'. Deze structuurvisie heeft op dit moment de status van ontwerp en is nog niet vastgesteld.

Voor de ontwikkeling in hoofdlijnen van het buitengebied, baseert de structuurvisie zich op de grondige inventarisatie die in het kader van bestemmingsplan Buitengebied 2010 heeft plaatsgevonden. De structuurvisie geeft in die zin dus geen nieuwe algemene beleidsdoelen voor het buitengebied. Het plangebied maakt op de Ontwikkelingskaart behorende bij de structuurvisie onderdeel uit van het gebied 'Landelijk' en 'Beschermd dorpsgezicht'. Het plangebied ligt buiten de locaties welke zijn aangewezen voor gebiedsontwikkeling, zoals De Groene Compagnie.

Afweging

De ontwerpstructuurvisie legt geen beperkingen op het plan. Effecten van het plan op het beschermde dorpsgezicht zijn aangegeven in Hoofdstuk 4.