direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Noorderstraat 308
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP094noorderstr308-30va

1.1 Algemeen





Achtergrond

Een bestemmingsplan is eigenlijk een soort gemeentelijke wet. Iedereen moet zich daaraan houden. De gemeente moet bestemmingsplannen elke 10 jaar opnieuw vaststellen. Soms kan de provincie of het rijk dat ook doen.
Een bestemmingsplan geeft regels over hoe gronden en de bouwwerken daarop gebruikt mogen worden, en het geeft regels over wat er gebouwd mag worden. Om te zorgen voor een goede ruimtelijke ordening geeft het bestemmingsplan de in dat plan gelegen gronden een bestemming met bijbehorende functies. Aan de bestemmingen zijn regels gekoppeld over de gebruiks- en bouwmogelijkheden van de gronden en bouwwerken.  

Ligging in de gemeente van dit bestemmingsplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP094noorderstr308-30va_0001.png"  


Een bestemmingsplan bestaat uit een plankaart en planregels. Bij elk bestemmingsplan hoort een toelichting. De plantoelichting belicht onder meer de achtergronden van het bestemmingsplan, biedt inzicht in het verrichte onderzoek, geeft de diverse beleidskeuzes weer, doet verslag van inspraak en overleg, en verstrekt een juridische toelichting op de planregels en de plankaart.
Bouwaanvragen worden getoetst aan het bestemmingsplan. Passende plannen kunnen bouwvergunning krijgen, andere niet. Zo kan voorkómen worden dat ergens ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld dat er een discotheek midden in een woonwijk verschijnt of dat er woningen gebouwd worden op een industrieterrein.

Naast deze functie heeft het bestemmingsplan ook een sterke beleidsfunctie. Het bestemmingsplan geeft een totaalvisie van de gemeente op het gebied. Het spreekt voor zich, dat de genoemde functies het meest tot hun recht komen bij actuele bestemmingsplannen. Een actueel bestemmingsplan is volgens de Wet ruimtelijke ordening een plan dat niet ouder is dan tien jaar. Zo moet voorkomen worden dat plannen geheel of gedeeltelijk ingehaald worden door maatschappelijke ontwikkelingen.

Vaak wordt bij een bestemmingsplan gedacht aan nieuw te ontwikkelen gebieden, zoals een nieuwe woonwijk of een nieuw bedrijventerrein. Maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Bij veel bestemmingsplannen gaat het namelijk om reeds ontwikkelde gebieden. Die gebieden zijn vaak al bebouwd en ingericht voor één of meerdere functies. Grote nieuwe ontwikkelingen komen hier vaak niet voor.

Geldend bestemmingsplan

Het plangebied valt binnen het geldende bestemmingsplan "Sappemeer Oost" vastgesteld op 22 mei 1967 en door de provincie Groningen goedgekeurd op 18 juni 1968. In 2006 is gestart met een vernieuwing van dit oude bestemmingsplan en heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Sappemeer-Oost 2006" ter inzage gelegen. Helaas heeft de actualisering van dit bestemmingsplan nog geen doorgang kunnen vinden omdat een aantal aanwezige (bedrijfs)woningen in het plangebied (nog) niet kan voldoen aan de wettelijke geluidsnormen. Omdat voor deze problematiek op korte termijn geen oplossing voorhanden is, is de actualisering van het bestemmingsplan eerst geparkeerd en blijft het plan uit 1967 van kracht.

In het geldende plan hebben de betreffende gronden de bestemming "Industriele bedrijven". Er mogen gebouwen voor handel en nijverheid met bijbehorende dienstwoningen, bijgebouwen en andere bouwwerken worden gebouwd.