direct naar inhoud van 4.1 Juridische regeling
vastgesteld
NL.IMRO.0017.BVHN13BEHE-VA01

4.1 Juridische regeling

In de beheersverordening is de bestaande situatie vastgelegd door middel van een besluitgebied. Onder de feitelijke bestaande situatie wordt het bestaande gebruik en de bestaande bouwwerken verstaan, dit is:

  • het gebruik van de gronden en bouwwerken zoals aanwezig op het moment van de inwerkingtreding van de beheersverordening;
  • bouwwerken die op het tijdstip van de inwerkingtreding van de beheersverordening aanwezig zijn, dan wel gebouwd kunnen worden krachtens een (al verleende) omgevingsvergunning voor het bouwen.

In deze beheersverordening zijn de bestaande functies en bebouwing geregeld, door middel van gebruik- en bouwregels. Deze regelen de functies die beschreven zijn in hoofdstuk 2 en het gebruik en de bebouwing die zijn vastgelegd op dat wat is opgenomen in de bijlagen. De regeling voor bouw- en gebruiksmogelijkheden is aangevuld met regelingen uit de bestemmingsplannen zoals die tot vaststelling van deze verordening gelden.

4.1.1 Gebruiksregels

De gebruiksregels beschrijven het toegestane gebruik van bebouwing en openbare ruimte. Wat betreft de bestaande functies wordt onder aanvullend gebruik soortgelijke functies verstaan. Dit houdt in dat naast bijvoorbeeld een bestaande bloemenwinkel ook een andere soort detailhandel is toegestaan, zoals een boekhandel of een bakkerswinkel. Algemeen worden daarmee de bestaande functies mogelijk gemaakt op de plaats waar deze nu aanwezig zijn. Het bestaande aantal woningen mag niet worden uitgebreid.

Bij horecabestemmingen is ondergeschikte horeca toegestaan. Bij de Hortus gaat het om meer dan ondergeschikte horeca. Daar is de horeca nevengeschikt. Daarom is de Hortus voorzien van een besluitsubvlak. Binnen het besluitsubvlak zijn hotels, cafés en restaurants toegestaan.

Aan-huis-verbonden beroepen en bedrijven

Conform de notitie 'Aanvaardbaarheid uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten in en of bij woningen' mogen ruimten binnen de woning, alsmede de aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen worden gebruikt voor de aan-huis-verbonden beroepen en bedrijven, met inachtneming van een aantal bepalingen. Zo mag de bedrijfsoppervlakte maximaal 33% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de gebouwen op het bouwperceel zijn. Detailhandel is niet toegestaan, tenzij het gaat om productiegebonden detailhandel.

Afwijkingsregels

Bij de gebruiksregels zijn afwijkingsregels opgenomen. Deze geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om na afwijking een ander gebruik toe te staan op een plaats waar dit in de bestaande situatie niet aanwezig is. Aan het afwijken van de regels zijn voorwaarden verbonden, deze zijn opgenomen in de regels.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden

Tot slot is bij de gebruiksregels een regeling opgenomen voor een omgevingsvergunning voor het vellen en rooien van boombeplanting binnen de waardevolle houtwal die op de verbeelding is voorzien van een besluitbusvlak. Er is dus eerst een toetsmoment voordat de activiteit kan worden toegestaan. Het normale onderhoud is uitgesloten van de vergunningplicht.

4.1.2 Bouwregels

Vergroting van bestaande bouwwerken en nieuwe bouwwerken is in beperkte mate toegestaan. Daaraan zijn voorwaarden gekoppeld, die ook opgenomen zijn in de bouwregels. Het gaat daarbij om voorwaarden over de afmeting van de gebouwen, maar ook over de plaats. De regeling die opgenomen is, is gericht op het handhaven van de bestaande situatie, maar ook op het mogelijk maken van perceelsgebonden ontwikkelingen. De bestemmingsplannen die tot voor vaststelling van deze verordening gelden, zijn hiervoor de basis. Daarnaast is aangesloten bij de inmiddels in de gemeente standaard gehanteerde erfbebouwingsregeling. De bouwregels van deze beheersverordening geven in eerste instantie aan dat bestaande bouwwerken toegestaan zijn. De feitelijk bestaande situatie is daarbij het uitgangspunt.

Woonhuizen

Woonhuizen mogen een diepte van 15 meter hebben. Als de bestaande diepte meer is, dan geldt de bestaande diepte als maximum. De woningen die mogelijk zijn gemaakt met het bestemmingsplan Hemmenkamp mogen maximaal 14 meter diep zijn. Deze woningen zijn voorzien van een besluitsubvlak.

Woongebouwen

Voor woongebouwen geldt de bestaande omvang als uitgangspunt. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen woongebouwen met een bouwhoogte van maximaal 12 en 15 meter hoog. Dit onderscheid is gemaakt door middels van twee verschillende besluitsubvlakken.

Maatschappelijke functies

Niet woonfuncties zijn voorzien van een besluitsubvlak bouwvlak. Op basis van de geldende bestemmingsplannen zijn hier mogelijkheden voor uitbreiding van bebouwing. Per besluitsubvlak is de maatvoering van bebouwing en het bebouwingspercentage op de verbeelding weergegeven.

Bedrijfswoningen

Bij maatschappelijke functies komen bedrijfswoningen voor. Daar waar deze nog niet voorkomen zijn deze op basis van de geldende bestemmingsplannen toegestaan. Dit speelt binnen de aangegeven bouwvlakken. Een bedrijfswoning mag maximaal 150 m2 zijn. Met een afwijking is een tweede bedrijfswoning toegestaan. Deze afwijkingsbevoegdheid is niet van toepassing ter plaatse van het besluitsubvlak 'bedrijfswoning'.

Sportvoorzieningen

De twee sportcomplexen zijn voorzien van een besluitsubvlak. Voor beide sportcomplexen geldt een ander besluitsubvlak. Voor het sportpark in het zuidoosten geldt dat er gebouwen gebouwd mogen worden voor kleed- en bergruimtes. Hiervoor mag maximaal 1% van het terrein worden gebruikt. Op het sportpark in het noorden is bebouwing voor een clubhuis en/of tribune toegestaan. De plaats waar dit mag is voorzien van een bouwvlak.

Aanbouwen, uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen

Bij de woningen mogen zowel aanbouwen, uitbouwen als bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd. Voor de oppervlakte, hoogten en wijze van plaatsing zijn in de regels diverse voorwaarden opgenomen.

Bouwwerken, geen gebouw zijnde

Onder bouwwerken, geen gebouw zijnde vallen onder meer erfafscheidingen, palen en masten. In de regels zijn voorwaarden opgenomen over de toegestane hoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Afwijkingsregels

Er zijn twee afwijkingsregels opgenomen. Deze zijn gebaseerd op het geldende bestemmingsplan. Binnen het besluitsubvlak 'maatschappelijk' mag de goothoogte worden vergroot naar 12 meter. Bij alle maatschappelijke functies is bij afwijking een tweede bedrijfswoning toegestaan. Bij Visio is een besluitsubvlak opgenomen die de afwijking voor een tweede bedrijfswoning niet toestaat.