direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Ruimtelijke onderbouwing
Plan: Natuurontwikkeling nabij Abel Tasmanweg 28 Lutjegast
Plannummer: WZBG11BEHE1
Versie: 1
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0015.WZBG11BEHE1-VA01

Hoofdstuk 1 Ruimtelijke onderbouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0015.WZBG11BEHE1-VA01_0001.jpg"

Ruimtelijke onderbouwing

Ontwikkeling van natuur nabij Abel Tasmanweg 28 te Lutjegast

Behorende bij aanvraagnummer 20110019

mei 2011

1) Projectbeschrijving

Op 7 oktober 2010 is een principeverzoek ingediend tot bestemmingswijziging van enkele percelen nabij de Abel Tasmanweg 28 te Lutjegast. Samen met Staatsbosbeheer en stichting De Dotterbloem zijn de aanvragers bezig met de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in een gedeelte van de Grootegastermolenpolder gelegen ten oosten van Lutjegast. In dit kader willen zij enkele percelen ten westen van hun woning omzetten van landbouwgrond naar natuur.

Aan de Abel Tasmanweg 28 Lutjegast ligt de monumentale boerderij Rikkerda. Sinds 1 augustus 2004 hebben de bewoners (de aanvrager) de deuren voor hun gasten geopend. Na een grondige verbouwing biedt Rikkerda Erfgoed Logies plaats aan 8 gasten. Stichting De Dotterbloem is een samenwerkingsverband van de agrarische Natuurverenigingen 'Boer & Natuur ZWK' en 'De Eendracht'. Doelstelling van de stichting is landschapsbeheer in het Zuidelijk Westerkwartier (ZWK) op basis van de uitgangspunten van beide verenigingen.

2) Ruimtelijke onderbouwing

De betreffende percelen (zie figuur 1) vallen onder het bestemmingsplan “Buitengebied Grootegast” en hebben daarin de bestemming 'Natuur – Agrarisch'. Artikel 21 van de bestemmingsregels is hierop van toepassing. De voor 'Natuur – Agrarisch' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a. het agrarisch grondgebruik, met uitzondering van een boom- en/of sierkwekerij, een houtteelt- of een fruitteeltbedrijf;

b. het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de natuurlijke en landschappelijke waarden.

In artikel 21 van de bestemmingsregels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, zodat het college van burgemeester en wethouders de bestemming 'Natuur – Agrarisch' kunnen wijzigen ten behoeve van natuurontwikkeling (wijziging naar bestemming 'Natuur'), met dien verstande dat:

1. grondverwerving plaatsvindt op basis van vrijwilligheid;

2. verhoging van het waterpeil in natuurgebieden pas aan de orde is als grotere aaneengesloten waterhuishoudkundig beheersbare gebieden zijn verworven;

3. verhoging van het waterpeil in natuurgebieden niet mag leiden tot vernatting van aangrenzende landbouwgronden;

4. in beginsel geen hydrologische bufferzones buiten de ecologische hoofdstructuur worden ingesteld;

5. realisatie van de ecologische hoofdstructuur niet mag leiden tot beperkingen op aangrenzende landbouwgronden.

Aan deze voorwaarden wordt voldaan door de aanvragers, Staatsbosbeheer, De Dotterbloem en BBL.

EHS

De percelen liggen binnen de huidige EHS binnen de gemeente Grootegast. Vanuit ruimtelijk perspectief is het dan ook wenselijk om een vrijwillig initiatief als deze, waarbij landbouwgrond kan worden omgezet in natuurgebied, te ondersteunen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de EHS versterkt en het voortbestaan ervan extra gewaarborgd. Dit is van belang voor de gemeente Grootegast, omdat haar unieke landelijke gebied met hoge landschappelijke kwaliteit een belangrijke trekpleister is voor mensen die naar de gemeente komen om te wonen, werken of recreëren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0015.WZBG11BEHE1-VA01_0002.png"

Figuur 1: de betreffende percelen, binnen de rode omlijning (bron: vastgoedviewer Grootegast)