direct naar inhoud van 2.1 Inpassing in de ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Uitwerkingsplan Plutolaan
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.UP001Plutolaan-vg01

2.1 Inpassing in de ruimtelijk-functionele structuur

2.1.1 Ontstaansgeschiedenis

De wijk Paddepoel kan in stedenbouwkundige zin worden omschreven als een kenmerkende “stempelwijk”. Het zogenaamde stempelen leidt tot een karakteristieke structurele opzet die zich als volgt laat omschrijven:

  • Een tweetal haaks op elkaar staande assen verzorgt de hoofdontsluiting en verdeelt de wijk in een viertal kwadranten.
  • Het wonen is buurtgewijs opgedeeld. Een buurt wordt gevormd door clustering van een aantal stempels. Een stempel is een specifieke –steeds verschillende- figuratie van meerdere woonvormen op een gegeven grondvlak.
  • Langs de assen worden veelal voorzieningen gesitueerd, met als climax het winkelcentrum op het assenkruispunt. In het geval Paddepoel is er naast het centrale winkelcentrum een volledige strook met voorzieningen geprojecteerd langs de westzijde van de Zonnelaan (de noord-zuid as) en als het ware vóór de woonbuurten langs. Het project Plutolaan bevindt zich in deze zone.
2.1.2 De ruimtelijk - functionele structuur

In de zone - waar zich de locatie bevindt - staan verscheidene gebouwen van uiteenlopende grootte en bestemming, te weten: studentenflat (9 lagen), portieketagewoningen (4 lagen), winkelstrip + woningen (3 lagen), wijkgebouw (1 laag), en een woonzorgcomplex (6 lagen). Op de locatie zelf stond een school (2 lagen) en bevindt zich een op te heffen buslus. In hun ordening ten opzichte van elkaar is weinig structuur aangebracht. Men reageert - lijkt het - slechts op zijn directe buur. Gesproken kan worden van een losse verzameling individuele gebouwen welke op ad hoc basis is geformeerd..

Nieuwbouw zal zich naar deze orde moeten voegen. Het is niet realistisch met een enkele toevoeging een nieuwe orde aan te willen brengen.

Aldus ontstaan voor nieuwbouw uitgangspunten die als volgt kunnen worden omschreven:

  • Een nieuw volume moet zich tonen als een ruimtelijke entiteit, een “object” naast/tusen de andere “objecten”. Is de nieuwbouw opgedeeld in meerdere massa's, dan dienen deze met architectonische middelen tot een eenheid te worden samengevoegd.
  • Om de beoogde zelfstandigheid verder te onderstrepen moet de nieuwbouw eigenheid uitstralen.
  • Het geheel moet zich ten opzichte van de zone naar alle zijden tonen met een voorgevel. Elementen als een tuinmuur moeten aldus op voorgevelkwaliteit worden gebracht. Via raampartijen moet gestreefd worden naar een goede sociale uitwisseling.

De functionele bestemming van de bouwlocatie is grondgebonden eengezinswoningen.

Het bijbehorende volume is als volgt nader te omschrijven:

  • hoogte 2 lagen plus kap
  • goothoogte max. 7 meter
  • nokhoogte max 11 meter.

Het bouwplan van Woningstichting De Huismeesters voldoet aan bovenomschreven uitgangspunten en voorwaarden. In de afbeeldingen hieronder wordt een impressie gegeven van het bouwplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.UP001Plutolaan-vg01_0004.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.UP001Plutolaan-vg01_0005.png"