direct naar inhoud van 3.1 Duurzaamheid
Plan: Bestemmingsplan Paddepoel centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01

3.1 Duurzaamheid

Duurzaamheid, energie en leefomgevingkwaliteit

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.


Beleidskaders

De raad van de gemeente Groningen heeft in 2007 'het Beleidskader duurzaamstestad.nl' en de 'Routekaart Groningen Energieneutraal' vastgesteld. Hierin is uitgewerkt hoe in Groningen ‘duurzame ontwikkeling’ concreet gemaakt wordt. In 2011 is de Routekaart geactualiseerd in het 'Masterplan Groningen Energieneutraal' en in het bijbehorende uitvoeringsprogramma ‘Groningen geeft energie’. In deze documenten is het onderdeel energie verder uitgewerkt. In 2012 volgen nog de Visie op de ondergrond en de Warmtevisie Groningen geeft Energie. In deze visies wordt ook de ruimtelijke component wat betreft duurzame ontwikkeling verder ingevuld.


Energie

In het bestemmingsplan kunnen alleen ruimtelijk relevante aspecten van energie worden gereguleerd. Een bestemmingsplan regelt namelijk alleen het gebruik van de (boven- en onder)grond, (oppervlakte)water, de opstallen en bepaalt de functies en daarmee de bouwmogelijkheden. Het bestemmingsplan fungeert als toetsingskader voor omgevingsaanvragen voor bouw, aanleg of sloop.

Dit bestemmingsplan zou geen mogelijkheden voor toekomstige energie-infrastructuur moeten uitsluiten, zoals een warmte-koude-opslag, een warmtenetwerk en biogasleidingen. Het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers op gebouwen is in een groot aantal situaties mogelijk zonder vergunning.

In de nabije toekomst wordt er in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen een (duurzaam) warmtenet aangelegd. Dit warmtenet komt in de Eikenlaan te liggen, net buiten het contour van dit bestemmingsplan. Het warmtenet wordt op termijn voorzien van duurzame warmte afkomstig uit diepe aardwarmte. Deze zogenaamde geothermische bron komt op het Zernike Science Park.

Binnen dit bestemmingsplan is het gebruik van warmte-koude-opslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp een goed duurzaam alternatief t.o.v. aardgasgestookte installaties. De diepe ondergrond (2e en 3e watervoerend pakket) in Paddepoel is geschikt voor WKO. Met WKO kan naast verwarmen ook heel efficiënt gekoeld worden. De voor WKO benodigde bovengrondse ruimten en bronsysteem dienen te voldoen aan de algemeen geldende regels in dit bestemmingsplan.


Andere aspecten

Andere aspecten van duurzaamheid, die ruimtelijk niet relevant zijn, worden geregeld in publiek-private samenwerking, convenanten, het programma van eisen, het exploitatieplan en de anterieure (privaatrechtelijke) overeenkomst, en een bouw-, aanleg- of sloopvergunning.


Leefomgevingkwaliteit

De leefomgevingkwaliteit vormt een belangrijk onderdeel van de totale afweging over ruimtelijke plannen binnen de gemeente. Naast de milieukwaliteiten, zoals onder andere geluidhinder, fijnstof, externe veiligheid en bodemkwaliteit maken groen, water en ecologie onderdeel uit van de leefomgevingkwaliteit. Hieraan wordt in andere paragrafen aandacht besteed. Daar waar nodig zijn onderzoeken verricht en is aangegeven wat gedaan kan worden om de milieubelasting voor de omgeving te beperken.