direct naar inhoud van 2.5 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Paddepoel centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01

2.5 Openbare ruimte

2.5.1 Groenstructuur

Groenstructuurvisie

In de groenstructuurvisie Groene Pepers (vastgesteld in maart 2009) is op de groenstructuurkaart onderscheid gemaakt tussen de basisgroenstructuur en de nevengroenstructuur. Gestreefd wordt naar versterking van de functionele kwaliteit en complementering van (de samenhang in) de basisgroenstructuur. De Dierenriemstraat is opgenomen in de basisgroenstructuur en de Pleiadelaan in de nevengroenstructuur. Langs deze wegen is boombeplanting aanwezig. Het groen aan de zuidzijde van het plangebied is opgenomen in de nevengroenstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0003.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0004.jpg"

fragment groenstructuurplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0005.jpg"

te behouden basisgroen langs de Dierenriemstraat (rechts op de foto)

Bomenstructuurplan

In het bomenstructuurplan zoals vastgesteld in 2002 is de huidige situatie weergegeven en daarnaast de gewenste situatie met betrekking tot de boomstructuren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hoofd- en nevenstructuur. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in de wenselijke grootte van de bomen. De Pleiadenlaan en de Eikenlaan zijn allebei in eerste instantie gebiedsontsluitingswegen en worden daarom in het bomenstructuurplan begeleid met hoofdbomenstructuren van de eerste grootte. De Dierenriemstraat loopt langs belangrijke groenstructuren en wordt daarom in het bomenstructuurplan begeleid door bomen van de eerste grootte.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0006.jpg"

fragment bomenhoofdstructuur

Afwaardering bomenhoofdstructuur Pleiadenlaan

De groenstructuurvisie is indertijd opgesteld vanuit de opvatting dat de stedenbouwkundige hoofdstructuur van de stad zou moeten worden ondersteund door de hoofdgroenstructuur en de hoofdverkeerstructuur. Als deze betekenislagen van de stad over elkaar heen gelegd worden, elkaar versterken, zorgt dat voor een betere afleesbaarheid van de stad.

De Pleiadenlaan is een van de belangrijkste routes binnen de wijk Paddepoel en maakt samen met de Zonnelaan en de Eikenlaan onderdeel uit van het assenkruis wat o.a. bepalend is voor de stedenbouwkundige opzet van de wijk.

In de oorspronkelijke opzet was de wegenstructuur rond het winkelcentrum gelijkwaardig aan elkaar gedacht, vandaar dat het stuk Pleiadenlaan tussen Zonnelaan en Selwerderpark in het groenstructuurplan staat aangegeven als een te versterken hoofdgroenstructuur. In werkelijkheid is de route Pleiadenlaan en die langs het Selwerderpark (Dierenriemstraat) er allang uit gehaald en omgevormd tot een éénrichtingstraat om sluipverkeer te voorkomen, en heeft het laatste stuk Pleiadenlaan voornamelijk een functie gekregen als parkeerroute. Ook is er nooit een samenhangende bomenstructuur, die de route ondersteunt, tot stand gekomen.

Het huidige stedenbouwkundige concept gaat uit van het oorspronkelijke uitgangspunt dat het niet alleen gaat om een winkelcentrum op de kruising van twee stedenbouwkundige hoofdstructuren maar dat het hier een stadsdeelcentrum betreft, van betekenis op het niveau van het noordelijk deel van de stad en daarbuiten. Een stadsdeelcentrum aanvullend op het centrum van de stad, goed bereikbaar en met alle functies die daarbij horen. Dat betekent dat ook de bebouwing tegenover het winkelcentrum, aan de overzijde van de Zonnelaan (Trefkoellocatie) en tevens aan de overzijde van de Pleiadenlaan (Rabotoren en UWV-GAKlocatie), onderdeel uitmaken van dit stadsdeelcentrum.

Wat betreft het groen wordt veel meer ingezet en aangesloten op hoe de wijk is opgebouwd. Naast het assenkruis gevormd door de Zonnelaan, Pleiadenlaan en Eikenlaan is de wijk bepaald door zijn randen, het Selwerderpark en de groene en ecologische zone langs het Reitdiep. Tussen deze twee “Groene vingers” zorgen twee groene verbindingszones dwars door de wijk voor de opdeling van de wijk in afleesbare woonkwadranten. Deze verbindingszones zijn reeds versterkt (Grote Beerstraat west) of worden versterkt. De water- en groenzone langs de Wilgenlaan is zo'n zone die in zijn ruimtelijke betekenis versterkt kan worden. Zowel door de bestaande route meer openbaar te maken, als door er functies op te oriënteren en groen toe te voegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0007.jpg"

stedenbouwkundige structuren

2.5.2 Waterstructuur

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Onderstaande figuur geeft de waterstructuur van het omliggende gebied aan. De watergangen en vijvers zijn onderling verbonden en wateren af naar het noorden via een stuw nabij de Duindoornstraat (streefpeil -0,83 mNAP) en stroomt daarna af op het Van Starkenborghkanaal (streefpeil -0.93 mNAP). Het aanvoeren van water is mogelijk uit het Reitdiep door middel van een inlaatvoorziening nabij de Voermanhaven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP529Paddepoelcent-vg01_0008.png"

huidig watersysteem (bron: waterkaart Groningen november 2011)