direct naar inhoud van 4.2 Ecologie
Plan: Bestemmingsplan Europapark 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP527Europapar2013-vg01

4.2 Ecologie

Huidige natuurwaarden

Tot de beƫindiging van de kolen- en elektriciteitscentrale bestond het gebied nog uit groene schrale vegetaties, bosjes en verschillende typen wateren. In combinatie met de rust genereerde dit relatief hoge natuurwaarden: veel beschermde en zeldzame planten, vogels, vlinders en zoogdieren. De wateren genereren met name voedsel voor veel water- en oevervogels en vleermuizen.

Tot de zeldzame vogels van dit gebied behoort het visdiefje.

Met de stedenbouwkundige ontwikkeling en inrichting van het gebied zijn nagenoeg al deze kwaliteiten verloren gegaan. Alleen langs de randen zijn nog resten van deze natuurwaarden terug te vinden.

Stedelijke ecologische structuurzones

Oorspronkelijke ecologische zones liggen langs de Bornholmstraat, de zuidelijke ringweg, het Oude Winschoterdiep, het Helperdiepje en het oude stamspoor. Ecologische verbindingszones zijn minimaal 25 meter breed en bestaan bij voorkeur uit een boom-, struik-, kruiden- en waterstructuur.

De oorspronkelijke zone langs de Bornholmstraat is als gevolg van verschillende ontwikkelingen te veel doorbroken en moet aan de noordzijde verlegd worden naar de westzijde van de voormalige waterskiplas. Ook de groentaluds van de zuidelijke ringweg zijn aan veranderingen blootgesteld. Voor deze oost-westverbinding is geen nabijgelegen alternatief. De groenzone van het oude stamspoor wordt hiermee belangrijker en kan deels als alternatief gelden.

Ontwikkelingseisen en kansen

Gestreefd wordt naar:

  • het behouden en ontwikkelen van (bestaande) ecologische zones en de ontwikkeling van twee nieuwe steppingstones ten noordoosten van Euroborg als compensatie en versterking van de ecologische structuur;
  • het opnemen van ecologische kwaliteiten in het Helperpark;
  • het vergroenen van bedrijfspanden en gebouwen met gevel- en dakgroen al dan niet in combinatie met zonnepanelen;
  • het aanleggen van een aantal daken met schelpen en grindplekken om zeldzame visdiefjes en scholeksters broedgelegenheid te geven;
  • het opnemen van faunavoorzieningen in gevels, zoals gierzwaluw-, roodstaart- en vleermuis- neststenen.

Wet- en regelgeving

Door middel van quickscans en zonodig nader onderzoek dienen de ruimtelijke ontwikkelingen getoetst te worden aan zowel de Flora- en Faunawet als aan het stedelijke ecologische beleid.

De afstand tot de Ecologische Hoofdstructuur Koningslaagte en tot het Natura-2000 gebied Zuidlaardermeer bedraagt in beide gevallen circa 3 kilometer. Gezien de afstand en de afscherming door bestaande bebouwing is er geen sprake van invloed ten gevolge van het voorliggend plan op beide gebieden.