direct naar inhoud van 5.3 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Oostelijke Ringweg, Groningerweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP525ORingGronweg-vg01

5.3 Overleg

Op 6 juli 2012 is het voorontwerp-bestemmingsplan naar diverse instanties gestuurd in het kader van het vooroverleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Van een vijftal instanties is een reactie ontvangen. Hieronder worden de binnengekomen overlegreacties besproken.

  • 1. Waterschap Noorderzijlvest d.d. 13 juli 2012

Het Waterschap Noorderzijlvest ziet graag dat de passage uit paragraaf 3.4 Water in het bestemmingsplan wordt vervangen door de volgende tekst:

'De Oostelijke Ringweg ligt in de huidige situatie bij Beijum-Noord vanaf de Beijumerweg tot de Noordzeeweg hoger dan het omliggende gebied. Het hemelwater dat op het verharde oppervlak terecht komt, wordt opgevangen in de berm en via het grondlichaam (talud) afgevoerd naar hoofdwatergangen ter weerszijden van de Ringweg. Deze hoofdwatergangen zijn gelegen binnen het peilgebied Beijum-Ringsloot waarvan het peil wordt bepaald door een stuw welke is gelegen lang de Beijumerweg ter hoogte van het Spakenpad. Het gedeelte van de Ringweg zuidelijk van de Beijumerweg ligt in een ingraving. Het afstromende hemelwater wordt ondergronds opgevangen en afgevoerd naar een gemaal welke is gelegen aan de Amkemaheerd nabij de westelijke oprit naar de Ringweg. De sloten aan de andere zijde van het Boterdiep zijn gelegen in het peilgebied Witte Lam welke wordt geregeld door de stuw welke is gelegen in het gebied tussen de N46 en de Groningerweg even ten zuiden van Zuidwolde. Daarnaast bevindt zich nabij Hornbach het gemaal Stad & Lande. Dit zogenaamde bodemdalingsgemaal bemaalt het bovenstroomse deel van het Boterdiep (2e schil Electraboezem) en slaat dit uit op het Boterdiep dat in open verbinding staat met het Van Starkenborghkanaal (Electraboezem). De oevers ter weerszijden van het Boterdiep hebben een waterkerende functie en zijn opgenomen in de legger van de Regionale keringen van waterschap Noorderzijlvest'.

De rest van de paragraaf geeft de waterschapsbelangen goed weer en kan worden gehandhaafd. Ter informatie merkt het Waterschap Noorderzijlvest nog op dat er inmiddels al vooroverleg plaatsvindt tussen provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest in verband met watervergunningszaken. Zaken met betrekking tot de waterhuishouding worden vastgelegd in de 'Scope en Eisen van waterschap Noorderzijlvest'.

Reactie gemeente:

De opmerking van het waterschap Noorderzijlvest wordt overgenomen.

  • 2. Provincie Groningen d.d. 20 juli 2012

Het bestemmingsplan geeft de Provincie Groningen geen aanleiding om opmerkingen te maken.

Reactie gemeente:

De opmerking van de Provincie Groningen wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 3. Brandweer Regio Groningen d.d. 24 juli 2012

Het bestemmingsplan is beoordeeld in het kader van externe veiligheid, specifiek het onderwerp groepsrisico. Het bestemmingsplan heeft als doel de reconstructie mogelijk te maken van dit deel van de Oostelijke ringweg in het kader van de verbetering van de doorstroming en de bereikbaarhied. Het plan heeft betrekking op het meest westelijke gedeelte van de ring vanaf de aansluiting Beijum-Noord tot en met de aansluiting op de Noordzeeweg. Concreet voorziet het plan in de aanleg van gewijzigde aansluitingen tussen de Beneluxweg en de Groningerweg, de Noordzeeweg en Beijum Noord.

In het bestemmingsplan is een externe veiligheidsparagraaf opgenomen, waarin de externe veiligheidssituatie in het plangebied wordt toegelicht. Daarnaast geeft de paragraaf een uitgebreide beschijving van de aspecten bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid. Op basis hiervan concludeert de Brandweer Regio Groningen dat beide aspecten geen aanleiding geven tot het treffen van maatregelen. In de externe veiligheidsparagraaf is informatie verwerkt uit eerder door de Brandweer Regio Groningen gegeven adviezen voor aangrenzende plangebieden en voor andere tracés van de Oostelijke Ringweg (zoals Beijum en Beijum-Zuid).

Vanwege de nauwe betrokkenheid van de Brandweer Regio Groningen bij de advisering voor de aangrenzende plangebieden zijn de gegevens uit de externe veiligheidsparagraaf volledig. Daaron is een nadere advisering vanuit de Brandweer Regio Groningen voor het bestemmingsplan niet aan de orde.

Reactie gemeente:

De opmerking van de Brandweer Regio Groningen wordt voor kennisgeving aangenomen.

Gasunie d.d. 31 juli 2012

Het bestemmingsplan is door de Gasunie getoetst aan het huidige externe veiligheidsbeleid van het Ministerie van I&M voor de aardgastransportleidingen, zoals bepaald in het in januari 2011 in werking getreden Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Op grond van deze toetsing komt de Gasunie tot de conclusie dat het plangebied buiten de dichtst bij gelegen leiding valt. Daarmee staat vast dat deze leiding geen invloed heeft op de verdere planontwikkeling.

Reactie gemeente:

De opmerking van de Gasunie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 4. TenneT d.d. 17 augustus 2012

Binnen de grenzen van het bestemmingsplan bevindt zich de 110kV-hoogspanningsverbinding Groningen Hunze - Vierverlaten. In het bestemmingsplan is onvoldoende rekening gehouden met de bescherming van de belangen van deze hoogspanningverbinding. TenneT verzoekt daarom om in artikel 5 Leiding-Hoogspanningsverbinding de bijgevoegde set met regels toe te voegen. TenneT is van mening dat met het toevoegen van deze regels beter wordt gewaarborgd dat het hoogspanningsnet voldoende wordt beschermd tegen omgevingsaspecten die van invloed kunnen zijn op een betrouwbare levering van energie.

Daarnaast wil TenneT erop attenderen dat voor alle werkzaamheden en/of activiteiten binnen de belemmerde stroken een toestemming van TenneT noodzakelijk is (bijvoorbeeld ook voor het houden van evenementen). Dit om gevaarlijke situaties voor personen en de hoogspanningsverbinding te kunnen voorkomen.

Reactie gemeente:

Het betreft hier regelgeving om ongewenste activiteiten van particulieren in de zakelijk rechtstrook onder een hoogspanningsleiding te voorkomen. Omdat TenneT met dergelijke gebruikers een zakelijk rechtovereenkomst heeft gesloten waarin duidelijk is vastgelegd wat er wel en niet mag, achten wij dergelijke regelgeving overbodig. Het verzoek wordt niet overgenomen.