direct naar inhoud van 4.3 Toelichting op de artikelen
Plan: Bestemmingsplan Van Heemskerckstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01

4.3 Toelichting op de artikelen

4.3.1 Artikelsgewijze toelichting

Inleidende regels

De artikelen 1 tot en met 3 bevatten achtereenvolgens de in het plan gebruikte begrippen en hun definitie, de wijze waarop moet worden gemeten en de manier van omgaan met uitmetingsverschillen.

Bestemmingsregels

Artikel 4 Verkeer-railverkeer

Deze bestemming regelt het gebruik van de gronden voor de spoorlijn Groningen-Sauwerd. Er zijn uitsluitend bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan; maar er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om in voorkomende gevallen het bouwen van gebouwen ten dienste van de bestemming toe te staan. Binnen de bestemming is eveneens de ontwikkeling van ecologisch groen mogelijk.

Artikel 5 Wonen-uit te werken

De regels van de bestemming Wonen-uit te werken bevatten randvoorwaarden die in het te maken uitwerkingsplan in acht moeten worden genomen. Deze betreffen:

- de ontsluiting van het plangebied

- de maximale bouwhoogte met mogelijke differentiatieregels daarbinnen

- randvoorwaarden met betrekking tot wegverkeers- en spoorweglawaai

- aan te houden afstanden tot omringende bedrijfsbebouwing

- de realisatie van een ecologische verbinding langs het water Hoendiep

- de verantwoording van de toename van het groepsrisico in het kader van de externe veiligheid.

De wettelijk aan te houden afstanden kunnen worden verkleind door het treffen van maatregelen, waarop in paragraaf 2.1.4 nader wordt ingegaan. Voorts kan een gebouwde parkeervoorziening worden toegestaan.

Hiermee wordt een objectieve begrenzing gegeven voor het maken van het uitwerkingsplan.

In artikel 5.3 is een voorlopig bouwverbod opgenomen. Er kan pas een omgevingsvergunning voor bouwen worden verleend als deze in overeenstemming is met het ontwerp-uitwerkingsplan en voldoet aan de bepalingen uit de Wet geluidhinder ten aanzien van wegverkeers- en spoorweglawaai.

Artikel 6 Waarde - Archeologie 2
De gronden in het gehele het plangebied hebben archeologische verwachtingswaarde. Daarom is hier een dubbelbestemming gelegd, met onderzoeksvoorwaarden te verbinden aan bouw- en aanlegvergunningen.

Artikel 7 Waterstaat - Waterkering

Deze bestemming bepaalt dat een strook grond aan de zuidzijde van het Hoendiep mede bestemd is voor waterkering. Bouwwerken hier mogen alleen worden gebouwd ten dienste van deze functie.

Algemene regels

Artikel 8

Dit artikel bevat de anti-dubbeltelregel. De redactie is conform artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening. Deze bepaling is ervoor om te voorkomen dat dezelfde grond meer dan eens betrokken wordt bij de toets van de aanvraag om een omgevingsvergunning en daarmee meer gebouwd kan worden dan is toegestaan.

Artikel 9

In dit artikel wordt geregeld dat de aanvullende stedenbouwkundige bepalingen uit de Groninger Bouwverordening niet van toepassing zijn. Hetgeen het bestemmingsplan regelt gaat vóór datgene wat op dit gebied door de Bouwverordening wordt geregeld. Daarop is echter op een tweetal punten, die in dit artikel zijn genoemd, een uitzondering gemaakt. Het belangrijkste hierbij is onderdeel a., waarmee de Nota Parkeernormen van de gemeente Groningen voor dit bestemmingsplan van toepassing wordt verklaard.

Artikel 10

Dit artikel bevat een afwijkingsbevoegdheid, die op alle bestemmingen in het plangebied van toepassing zijn. Bedoeling van de bepaling is om relatief kleine afwijkingen van het bestemmingsplan toe te staan, zowel qua omvang als qua functie.

Artikel 11 Algemene wijzigingsregel

Deze regel maakt het mogelijk om de gebiedsaanduiding geluidzone-industrie geheel of gedeeltelijk van de verbeelding te verwijderen. Dat kan als de betreffende geluidzone door de gemeenteraad is gewijzigd of opgeheven. Voordeel daarvan is dat industrielawaai dan geen belemmering meer vormt voor ontwikkeling van geluidgevoelige functies en geen hogere waardeprocedures meer hoeven te worden gevolgd.

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 12

Dit artikel regelt het overgangsrecht. De redactie is conform de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 13

Dit artikel bevat de zogenaamde slotregel, die bedoeld is voor een eenduidige vastlegging van de naam van het bestemmingsplan.

Wijzigingsbevoegdheid en uitwerkingsplicht

Dit bestemmingsplan bevat geen algemene procedureregels voor wijzigings- en uitwerkingsplannen. De procedure hiervoor is nu voorgeschreven in artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening en heeft rechtstreekse werking. Dit artikel regelt dat deze procedure de weg moet volgen die is voorgeschreven in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit betekent een terinzagelegging van 6 weken, gedurende welke zienswijzen kunnen worden ingediend. Burgemeester en wethouders besluiten vervolgens binnen 8 weken over de vaststelling van het uitwerkings- of wijzigingsplan.