direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel
Plan: Bestemmingsplan Van Heemskerckstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01

1.1 Aanleiding en doel

Het voorliggende bestemmingsplan Van Heemskerckstraat maakt deel uit van het actualiseringstraject van bestemmingsplannen van de gemeente Groningen. Dit traject is in 2006 ingezet en moet er toe leiden dat in 2013 nagenoeg het hele grondgebied van de gemeente Groningen is voorzien van actuele bestemmingsplannen. Voorliggend bestemmingsplan vormt een herziening van het Plan van Uitbreiding uit 1939.

In het Plan van Uitbreiding heeft de locatie de bestemming Handel en Nijverheid, met daarop 'ontworpen gemengden bouw'. Op de planlocatie biedt het plan ruimte aan de functies handel en (lichte) industrie. Daarnaast biedt het plan ook mogelijkheden voor woningen en andere gebouwen, voor zover dit geen belemmering vormt voor de bedrijfsbestemming. Er zijn geen ruimtelijke randvoorwaarden geformuleerd en evenmin bouwregels. De gemeentelijke bouwverordening vormt daarom het toetsingskader. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat inmiddels forse milieurandvoorwaarden gelden.

Het plangebied is sinds lange tijd een braakliggend terrein binnen de stadsring van Groningen. Het is het laatste terrein binnen de ring dat zich aan het openbare stadsleven onttrekt. Na beëindiging van de industriële functie van het terrein van de Noordelijke Chemicaliën Handel (NCH, vandaar de naam van het terrein 'Encehaterrein') ) zijn er diverse plannen voor een nieuwe invulling van het terrein geweest. In 1977 is er een plan voor de bouw van 94 woningen gemaakt, dat niet is uitgevoerd. Enige tijd heeft het terrein plaats geboden aan zogeheten stadsnomaden. Toen plannen ontstonden voor de realisatie van een kantorenpark, hebben de nomaden een andere plaats aan het Hoendiep gevonden. Voor dat kantorenpark heeft de gemeenteraad in 2004 het stedenbouwkundig plan Van Heemskerckpark vastgesteld. Dit plan is vervolgens als uit te werken bestemming Dienstverlening opgenomen in het bestemmingsplan Kostverloren, Zeeheldenbuurt en Badstratenbuurt. In een beroepsprocedure in 2008 heeft de Raad van State dit onderdeel van het bestemmingsplan vernietigd, omdat zij van oordeel was dat de gevolgen van de kantorenontwikkeling voor de aanliggende bedrijven onvoldoende waren onderzocht. Kort daarop besloot de ontwikkelaar om financiële redenen niet verder te gaan met de kantorenontwikkeling. Daarna is het terrein verkocht aan een andere ontwikkelaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01_0001.jpg"

luchtfoto plangebied

Deze eigenaar had tot eind 2012 voornemens om op het terrein jongerenhuisvesting te realiseren. Door faillisement van de eigenaar is deze planontwikkeling tot stilstand gekomen. Er is nog geen nieuwe ontwikkelaar. De plannen zijn nog niet in een dermate vergevorderd stadium zijn dat op basis hiervan een bestemmingsplan kan worden gemaakt. De gemeente Groningen heeft aangegeven onder voorwaarden medewerking te willen verlenen aan ontwikkeling van jongerenhuisvesting op het Encehaterrein. De voorwaarden hangen voornamelijk samen met wetgeving en richtlijnen op het gebied van milieu.

Om voor het Encehaterrein over een actueel bestemmingsplan te kunnen beschikken, waarbij ook zicht wordt gehouden op de ontwikkeling van een woonfunctie, is voorliggend bestemmingsplan opgesteld. Hierbij is gekozen een 'uit te werken woonbestemming' op te nemen. Op deze manier worden geen directe bouwmogelijkheden geboden. Bovendien houdt de gemeente grip op de invulling van het gebied, omdat een uitwerkingsplan dient te worden opgesteld voordat tot de uitvoering kan worden overgegaan.

In de volgende hoofdstukken is de juridisch-planologische regeling voor het plangebied nader gemotiveerd.