direct naar inhoud van 5.3 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Ruskenveen 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP522Ruskenveen-vg01

5.3 Overleg

In het kader van het overleg, als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, zijn onder andere het waterschap, de provincie Groningen, Rijksdiensten, de brandweer en belanghebbenden, zoals nutsbedrijven, in de gelegenheid gesteld een reactie op het voorontwerp-bestemmingslan te geven. Er zijn 2 overlegreacties binnengekomen, van de provincie Groningen en de N.V. Nederlandse Gasunie (hierna Gasunie genoemd). De provincie Groningen heeft aangegeven geen op- of aanmerkingen ten aanzien van het plan te hebben. De overlegreactie van de Gasunie is hieronder samengevat en voorzien van een gemeentelijk reactie.

Kopieën van de schriftelijke overlegreacties zijn in de losse bij dit bestemmingsplan behorende bijlage opgenomen.

De Gasunie geeft aan dat er twee gasleidingen op de verbeelding staan die buiten gebruik zijn (de N-507-30-KR-035-BB en N-507-35-KR-001-BB). Deze leidingen kunnen van de verbeelding worden verwijderd.

Gemeentelijke reactie:

De twee genoemde leidingen zijn van de verbeelding verwijderd.

Het is wettelijk bepaald dat een belemmeringenstrook met een zone van 4 meter ter weerszijden van de hogedrukgasleidingen voldoende is. De Gasunie verzoekt om de breedte van de belemmeringenstrook op de verbeelding terug te brengen naar de hierboven genoemde afstand.

Gemeentelijke reactie:

De breedte van de belemmeringenstrook is teruggebracht conform het verzoek van de Gasunie.

De Gasunie verzoekt om in de regels op te nemen dat bij het geheel of gedeeltelijk samenvallen van de dubbelbestemming 'Leiding-Gas' met een andere (dubbel)bestemming, de dubbelbestemming 'Leiding-Gas' voorrang krijgt.

Gemeentelijke reactie:

Wij kunnen ons vinden in dit verzoek en hebben de regels aangepast conform het verzoek van de Gasunie, met gebruikmaking van de door de Gasunie aangeleverde tekst hiervoor.

Verzocht wordt om: de tekst van artikel 19.3 aan te passen door het woord 'onevenredig' te schrappen en de tekst 'en geen kwetsbare objecten worden toegelaten' toe te voegen, om in artikel 19.4.2 toe te voegen 'd. die mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende vergunning', en om in artikel 19.4.3 het woord 'onevenredig' te verwijderen.

Gemeentelijke reactie:

Wij hebben de tekst aangepast conform het voorstel van de Gasunie.

Volgens de Gasunie zijn er 3 hogedrukgasleidingen in het plangebied aanwezig, op de verbeelding echter staat slechts 1 leiding verbeeldt. Verzocht wordt om de 2 ontbrekende leidingen op de verbeelding op te nemen.

Gemeentelijke reactie:

De twee ontbrekende hogedrukgasleidingen zijn op de verbeelding opgenomen.

Voor de verantwoording van het groepsrisico wordt verwezen naar het bestemmingsplan Kranenburg. Het gaat in voorliggend bestemmingsplan om een ander gebied, waar bovendien sprake is van meer leidingen. De CAROLA-berekeningen voor het plangebied behoeven aanpassing.

Gemeentelijke reactie:

De gasleiding die reeds op de verbeelding stond, ligt in zowel het plangebied Kranenburg als Ruskenveen. Daarom werd naar de verantwoording t.a.v. bestemmingsplan Kranenburg verwezen.

Omdat blijkt dat er in totaal 3 hogedrukgasleidingen in het plangebied van Ruskenveen 2012 liggen, is naar aanleiding van het verzoek van de Gasunie opnieuw een verantwoording van het groepsrisico gemaakt, waarin alle 3 de hogedrukgasleidingen (zoals die zijn aangegeven door de Gasunie) zijn doorgerekend. Dit rapport ( 'kwantitatieve risicoanalyse bestemmingsplan Ruskenveen') is als losse bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd. Het oude rapport voor het plangebied Kranenburg komt hiermee te vervallen.

Voor het voorontwerp-bestemmingsplan was tevens een rapport gemaakt ten behoeve van de externe veiligheidsaspecten, geheten 'Externe Veiligheidsstudie t.b.v. bestemmingsplan Ruskenveen e.o.' Ook dit rapport is aangepast, rekening houdende met 3 hogedrukaardgasleidingen.

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat ook bij de nieuwe berekeningen van het groepsrisico de externe veiligheidssituatie geen belemmering vormt voor de vaststelling van het bestemmingsplan.

Beide genoemde rapporten worden overigens in een losse bijlagenbundel opgenomen die tezamen met het bestemmingsplan terinzage wordt gelegd.