direct naar inhoud van 4.7 Bomeneffectrapportage
Plan: Bestemmingsplan Friesestraatweg-Hoogeweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP512FrstrwHoogewe-vg01

4.7 Bomeneffectrapportage

Omdat het perceel wordt heringericht, is een inventarisatie gemaakt van de aanwezige beplanting. Zo kan worden bepaald welke beplanting behouden dient te blijven of welke juist verwijderd zou moeten worden.

Onderzoek

Uit het onderzoek (zie bijlage) blijkt dat de beplanting tussen de vijfentwintig en dertig jaar oud is en voornamelijk bestaat uit wilgen. In de beplanting komen geen monumentale bomen voor en geen bomen met een grote waarde voor de omgeving. Eén van de criteria waar monumentale bomen aan moeten voldoen is 50 jaar of ouder met een toekomst verwachting groter dan 15 jaar. Dit gaat voor geen van alle bomen op. De bomengroep langs het Reitdiep is geen karakteristiek element in het landschap, de bijdrage van de slecht onderhouden singel in dit geheel is zeer beperkt. De doelstelling van het aanplanten van de singel was het afschermen van de gebouwen en het opslagterrein aan de omgeving. Door achterstallig onderhoud verloor deze singel zijn functie en ook vanuit ecologisch oogpunt gaat de singel door verlies aan diversiteit in waarde achter uit en voegt op dit moment weinig toe aan de omgeving.

De huidige beplanting is van geringe waarde. De wilgen die de hoofdmoot van de beplanting vormen, zijn allemaal aangetast door watermerkziekte. Ook de staat van onderhoud en de kroon opbouw van de overige bomen laat veel te wensen over en is moeilijk in te passen in een nieuwe groenstructuur.

Een aantal bomen en struiken die nog toekomstverwachting heeft, wordt in het nieuwe beplantingsplan mee genomen. De te verwijderen bomen worden in aantal, kwaliteit en duurzaamheid ruimschoots gecompenseerd.