direct naar inhoud van 2.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Beijum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP505Beijum-vg01

2.2 Wonen

Woningtypen, bevolking en huishoudtypen

Beijum is samen met Lewenborg ontwikkeld vanaf de jaren zeventig volgens de principes van het 'andere' wonen om gezinnen met kinderen aan de stad te binden. Die zijn er destijds dan ook in groten getale komen wonen. Omdat de meeste huishoudens er naar tevredenheid wonen en blijven wonen, is de wijk aan het vergrijzen, alhoewel er nog steeds veel gezinnen wonen. De bevolking in Beijum is langzaam aan het afnemen. In 2003 waren er 13,7 duizend inwoners. In 2011 waren er 13,2 duizend inwoners.

Om gezinnen aan de stad te binden zijn vooral grondgebonden woningen gebouwd: bijna tweederde van de woningen zijn van dit type. Het aandeel koopwoningen ligt in Beijum boven het stedelijk gemiddelde: ongeveer de helft van de woningen zijn in bezit van eigenaar-bewoners.

 

Met het oog op de vergrijzing zal vraag ontstaan naar slaapkamers op de begane grond en mantelzorg-woningen. In het kader van Zorgen voor Morgen worden intramurale zorgplekken gerealiseerd. Dit zijn toepassingen voor verzorgd wonen (24-uurs oproepbare zorg). Binnen dit bestemmingsplan worden daarvoor geen specifieke regels opgenomen.

Beleidskader

In de Structuurvisie Stad op Scherp (2009) zijn concepten uitgewerkt voor een vitale en levendige stad. De gemeente wil de groei van een compacte stad in het groen blijvend faciliteren. In februari 2010 is als uitwerking van de structuurvisie een nieuwe structuurvisie Wonen vastgesteld: "Kwaliteit van Wonen". Hierin zijn de volgende thema's benoemd:

  • ieder huishouden in de stad woont naar zijn eigen zin;
  • nieuwbouw moet gericht zijn op wat nog ontbreekt; nadruk op drie doelgroepen voor nieuwbouw: jongerenhuishoudens, gezinnen en ouderen. In Beijum zijn, afgezien van de Froukemaheerd (bij de nieuwe Montessorischool), geen nieuwbouwplannen.
  • Er wordt gestreefd naar evenwichtige wijken met een eigen karakter.


Het geldende bestemmingsplan Beijum 2003 staat kamerverhuur officieel niet toe. In dit nieuwe bestemmingsplan zal dit worden aangepast. In de praktijk is het namelijk zo dat een aanvraag voor kamerverhuur nu altijd wel wordt vergund, mits nog geen sprake is van 15% per straat. Het aantal kamerverhuurpanden in Beijum is heel laag (14 kamerverhuurpanden en daarmee 0,4% van het totaal aantal kamerverhuurpanden). Zolang het beleid ten aanzien van kamerverhuur (15%-norm) ruimte biedt voor kamerverhuur zullen aanvragen worden gehonoreerd. De zogenaamde onttrekkingsvergunningen kennen hun eigen traject. Een aparte vrijstelling c.q. ontheffing c.q. afwijking van het bestemmingsplan is dan niet ook nog eens nodig. Ruimtelijk gezien maakt het namelijk niet uit wie er in een bepaalde woning woont.