direct naar inhoud van 2.1 Bestaande ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Semmelweisstraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP502Semmelweisstr-oh01

2.1 Bestaande ruimtelijk-functionele structuur

De Semmelweisstraat ligt in de wijk Corpus den Hoorn: de eerste echte naoorlogse uitbreidingswijk van de stad. De woonwijk Corpus den Hoorn Noord is ontworpen en ontwikkeld in het begin van de 60-er jaren van de twintigste eeuw.

Corpus den Hoorn Noord is opgebouwd in een kruisvormige structuur van doorgaande hoofdwegen, die de wijk verdeelt in vier woonkwadranten. Het centrum van de wijk is a-symmetrisch gelegen aan de oost-west as van de wijk: aan de Laan van de Vrijheid/ het Overwinningsplein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP502Semmelweisstr-oh01_0002.jpg"

Ruimtelijke structuur van Corpus den Hoorn Noord

Corpus den Hoorn Noord is een voorbeeld van een vroege stempelstructuur. Deze structuur kenmerkt zich door een herhaling van woonmodules (stedenbouwkundige ontwerpeenheden). De basisopbouw van de stempel is op verschillende wijze vertaald; dit leidt tot ruimtelijke diversiteit en variatie in de buurt. Bij de bouw van de wijk was deze structuur nog in een experimenteel stadium. Er is daardoor een mix van stempels en strokenbebouwing ontstaan.

Eind vorige eeuw kwam de bezinning op dit soort wijken tot stand. Veel woningen zijn niet meer van deze tijd. In samenwerking met twee corporaties kwam dan ook in september 2002 het wijkvernieuwingsplan Corpus den Hoorn tot stand. Vooral in de zuidwestkwadrant van de wijk waarin de Semmelweisstraat ligt, waren er veel mogelijkheden om in te grijpen in de woningvoorraad en bleek zelfs een aanvulling van de sociaal-culturele voorzieningen mogelijk.

In 2003 en 2004 is in de gemeente Groningen door diverse partijen gewerkt aan de totstandkoming van het project 'De intense stad'. Er werden een nieuwe ruimtelijke visie, nieuwe woontypologieën en alternatieve programma's ter versterking van de openbare en stedelijke kwaliteiten in de stad ontwikkeld. Een essentieel onderdeel van deze versterking is het intensiveren van programma's op plekken waar dit in het verleden te weinig het geval was. In het kader van de studie 'De intense stad' heeft in 2003 de architect/ stedenbouwkundige Johannes Kappler een ruimtelijke studie verricht voor de Semmelweislocatie. Deze vormde de basis voor verdere uitwerking van de plannen die in dit bestemmingsplan worden vastgelegd.

In de directe omgeving van de Semmelweisstraat heeft in het kader van de wijkvernieuwing een groot aantal ontwikkelingen plaatsgevonden. De woonbebouwing van de westelijke stempels is vervangen en het middengebied van het zuidwestelijk kwadrant is een vrij groen gebied met eengezinswoningen geworden.

De bebouwing bestaat uit overwegend grondgebonden woningen in twee bouwlagen met een kap. Langs de randzone, de Boerhaavelaan, bevinden zich galerijflats. De hogere bebouwing in de wijk bestaat uit twee appartementengebouwen van 11 bouwlagen, één ten noordwesten van de ontwikkelingslocatie, de andere in het centrum van de wijk. Langs de Laan Corpus den Hoorn bevinden zich diverse hogere woontorens.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP502Semmelweisstr-oh01_0003.jpg"

Functionele structuur van Corpus den Hoorn Noord

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP502Semmelweisstr-oh01_0004.png"

Situatie plangebied in 2009