direct naar inhoud van 2.3 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Trefkoel
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP501Trefkoel-oh01

2.3 Wonen

Door de wijkvernieuwing is het woningaanbod in Paddepoel gevarieerder geworden. De aantrekkelijkheid van de wijk voor uiteenlopende doelgroepen is daardoor sterk toegenomen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een wijk om zijn positie op de woningmarkt te versterken.

De wijkvernieuwing in Paddepoel Zuid is nog niet voltooid en de vernieuwing van het wijk- en winkelcentrum zal daarin een stimulerende rol spelen. Mede door de goede voorzieningen en de gunstige ligging ten opzichte van de binnenstad bezit Paddepoel een aantal troeven om uit te groeien tot een dynamische en aantrekkelijke wijk voor een brede doelgroep.

Het is voor de leefbaarheid in en het imago van de wijk gewenst om meer jongere huishoudens en economisch actieven aan te trekken. Een te zwaar accent op ouderenhuisvesting is ook, gelet op het kwantitatieve evenwicht in de wijk, niet gewenst. Voor de laatste doelgroep draait het om de invulling van de kwalitatieve vraag en de verdere uitbouw van zorgvoorzieningen. De toekomstige ouderen zijn de middelbare singles en middelbare stellen van nu. Zij wonen veel meer dan de ouderen in een woning die minder goed bereikbaar of bruikbaar is. Deze groepen kunnen er qua woongemak het meest op vooruit gaan met een nieuw appartement. Het aanbod van appartementen bevordert dan de doorstroming van ouderen en biedt mogelijkheden voor de instroom van gezinnen. Het is in dit verband gewenst voor de woningen in de marktsector in dit project de bevordering van de doorstroming gericht (bijvoorbeeld Paddepoel Noord) en actief op te pakken.

De wijk Paddepoel is in de nota Zorgen voor Morgen 2 aangewezen als servicewijk voor wonen, welzijn en zorg. In een dergelijk servicewijk wonen rond het steunpunt van zorg verhoudingsgewijs meer ouderen en mensen met een beperking. In de huidige situatie is Bernlef het zorgcentrum. Door woningen geschikt te maken voor extramurale zorg kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Van belang is om ruimte te creëren voor ontwikkelingen op dit gebied. Bij wonen gaat het dan om segmenten waar verwacht wordt dat tekorten zullen optreden of nieuwe kwaliteit noodzakelijk is. Het gaat hierbij concreet om enkele tientallen woningen in de categorie “verzorgd wonen” die kunnen profiteren van de aanwezige zorgvoorzieningen.

Het bouwprogramma van de Trefkoel bestaat naast commerciële ruimten uit ca. 50 eenheden begeleid / beschermd wonen en circa 230 appartementen. Van deze appartementen zijn circa 10 % sociale huurwoningen en de overige worden in de marktsector aangeboden.

Het GWK (Groninger Woonkwaliteit) basispakket is voor alle woningen van toepassing, voor de woningen in de categorie “verzorgd wonen” wordt dit aangevuld met het zorgpakket. Met het basispakket wordt beoogd dat de woningen van een hoge kwaliteit zullen zijn: veilig, toegankelijk, comfortabel, met een gezond binnenmilieu, energiezuinig en duurzaam in bouw en in gebruik. In de komende tien jaar zal Groningen, in overeenstemming met het landelijke beleid, streven naar een omslag naar energieneutrale nieuwbouw. Het is daarom van belang dat de te ontwikkelen woningen een hoge mate van energie-efficiency bezitten.