direct naar inhoud van 5.3 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Lewenborg/Ruischerwaard
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP497LewenborgRuis-oh01

5.3 Overleg

Gelijktijdig met de inspraak is het voorontwerp-bestemmingsplan, in het kader van het op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven overleg, toegezonden aan de gebruikelijke instanties. De volgende instanties hebben op het bestemmingsplan gereageerd:

  • 1. Provincie Groningen
  • 2. Brandweer Regio Groningen
  • 3. Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de VROM-Inspectie
  • 4. Waterschap Noorderzijlvest

Onderstaand zijn de ingekomen brieven genoemd onder de nummers 1 en 2 samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien. De VROM-inspectie en het waterschap hebben aangegeven geen op- of aanmerkingen ten aanzien van het plan te hebben. Kopieën van de brieven zijn als bijlage bij het analoge inspraakverslag gevoegd. Het inspraakverslag maakt als losse bijlage deel uit van dit bestemmingsplan.

Ad. 1 Provincie Groningen

De provincie verzoekt om voldoende rekening te houden met de aanleg van een nieuwe viaduct in de Oostelijke ringweg, ter hoogte van de ontsluiting van Lewenborg.

Reactie:

Aan de hand van de laaste ontwerptekeningen van de reconstructie van de kruising Beneluxweg - Kluiverboom/Akeleiweg is de begrenzing van de bestemming Verkeer ter hoogte van deze kruising iets aangepast, zodat de hele reconstructie binnen deze bestemming past. Qua hoogteregels is een maximale hoogtebepaling van 8 meter opgenomen. De ongelijkvloerse kruising past nu binnen de regels van dit bestemmingsplan.

Ad. 2. Brandweer Regio Groningen

De brandweer heeft het plan beoordeeld in het kader van externe veiligheid, specifiek het groepsrisico.

Ten eerste wordt opgemerkt dat het sportcentrum Kardinge in het bestemmingsplan en in de bijlagen niet wordt genoemd als risicobron. Omdat hier opslag van chloorbleekloog plaatsvindt, wordt verzocht deze risocobron alsnog te vermelden.

Reactie: 

Dit advies is overgenomen en sportcentrum Kardinge is als risicobron volledigheidshalve genoemd in de veiligheidsstudie en de externe veiligheidsparagraaf.

In het bestemmingsplan wordt nog verwezen naar de oude circulaire Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen 1984. Verzocht wordt dit te wijzigen en te verwijzen naar de nieuwe circulaire die vanaf 1 januari 2011 geldt.

Reactie:

De teksten zijn geactualiseerd. Er wordt nu een verwijzing gemaakt naar de nieuwe wetgeving (BEVB).

In de veiligheidsstudie en in de externe veiligheidsparagraaf ontbreekt een verantwoording. Volgens artikel 12 van het Bevb is voor de risico's veroorzaakt door de aardgastransportleidingen een verantwoording van het groepsrisico noodzakelijk. Verzocht wordt dit alsnog te doen.

Reactie:

Aan dit verzoek is tegemoetgekomen. Er is een berekening gemaakt van de verantwoording van het groepsrisico voor de hoge druk aardgasleidingen. Deze is in de bijlage omgevingsaspecten opgenomen.

De brandweer adviseert om de westkant van het plangebied te voorzien van adequate bluswatervoorzieningen.

Reactie:

Voor de aanleg van bluswatervoorzieningen hoeft het bestemmingsplan geen regels te bevatten. Dergelijke voorzieningen kunnen zonder meer binnen het plan gerealisserd worden. Dit uitvoering van dit advies van de brandweer behoeft dan ook geen vertaling in het bestemmingsplan, maar kan bij de verdere aanleg en aankleding van het terrein ingevuld worden. Overigens is uit de op 29 juni 2011 uitgevoerde controle door de afdeling preventie van de brandweer Groningen gebleken dat er na voltooiing van de bouw voldoende bluswatervoorzieningen aanwezig zijn.

Naar aanleiding van de zelfredzaamheid wordt geadviseerd in de regels uit te sluiten dat in wijzigingsbevoegdheid (de Boerhoflocatie) een bestemming voor het verblijf van verminderd zelfredzame groepen kan worden gerealiseerd. Dit vanwege de ligging in de nabijheid van het LPG-tankstation aan de Rijksweg.

Daarnaast wordt verzocht om duidelijk aan te geven dat voor de Boerhoflocatie niet alleen beperkingen gelden vanwege het milieu, maar tevens vanwege de naburige risicobron.

Reactie:

In het deel van de Boerhoflocatie dat van een wijzigingsbevoegdheid is voorzien kan de bestemming worden gewijzigd naar de bestemmingen 20 en 21 die in de bijlagen bij de regels zijn opgenomen. In de bestemmingsomschrijving van de bestemming Dienstverlening zijn onderwijs en kinderdagopvang al uitgesloten in verband met de nabijheid van het LPG-tankstation. Om aan het verzoek van de brandweer tegemoed te komen is hier nu aan toegevoegd; of voorzieningen anderszins waar verminderd zelfredzame personen langdurig verblijven.

Ten aanzien van de laatste opmerking kan gezegd worden dat in de veiligheidsstudie is vermeld dat er vanuit externe veiligheid voor deze ontwikkelingslocatie beperkingen gelden vanwege het LPG-tankstation.