direct naar inhoud van 2.1 De ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Damsterdiep 269 en 275
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP493Dmstd269en275-oh01

2.1 De ruimtelijk-functionele structuur

In de eerste helft van de 15e eeuw wordt het Damsterdiep gegraven. Het is de belangrijkste verbinding van de stad met de oostelijke ommelanden. In 1876 volgt de aanleg van het Eemskanaal voor de scheepvaartverbinding met de zeehaven Delfzijl. Het gebied tussen het voormalige Damsterdiep en het Eemskanaal is geleidelijk verdicht met diverse vormen van bedrijvigheid.

De doorgaande ontwikkeling van bedrijvigheid, detailhandel en woongebieden aan de oostzijde van de stad genereert een behoefte aan betere infrastructurele verbindingen om de fysieke barrières Eemskanaal en Winschoterdiep te doorbreken. Hiervoor zijn inmiddels twee nieuwe verbindingen bedacht, de Berlagebrug over het Eemskanaal en de Sontbrug over het Winschoterdiep. Deze verfijning van het stedelijk netwerk vormt, samen met de ligging aan het water, een aanjager voor een diversiteit aan functies in de hele Eemskanaalzone. Om dit in goede banen te leiden is de Visie Eemskanaalzone Groningen (2005) opgesteld en door de raad vastgesteld. Hierin is voor onder andere het gebied tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal een transformatie naar multifunctioneel en intensief ruimtegebruik voorzien, zodat ontoegankelijke bedrijventerreinen zich ontwikkelen tot stedelijke milieus en zich voegen in de structuur van de stad. De bestaande weg- en waterverbindingen met een mengvorm van wonen, werken, winkelen en recreëren bieden tevens sociaal veilige routes.

De geleidelijke transformatie van het gebied tussen het Eemskanaal en het Damsterdiep zal de komende jaren gestalte krijgen. In dit kader moet de woonfunctie ter plaatse van het plangebied worden beoordeeld. Tot aan de concrete herinrichting van het gebied wordt zo een bijdrage geleverd aan de behoefte aan jongerenhuisvesting en de niet-gebruikte plekken op het bedrijventerrein worden op deze wijze efficiënt gebruikt. Als tot herinrichting van de Eemskanaalzone wordt overgegaan zullen ook de beide locaties opnieuw in de afwegingen worden betrokken. Dit is ook de reden dat de woonstudio's in dit bestemmingsplan een strak bouwvlak hebben gekregen. Andere bouwvormen zijn hier moeilijk in te passen, waarmee tot uitdrukking komt dat de bestemming ten tijde van andere initiatieven moet worden gewijzigd. De huidige woonstudio's zullen dan moeten wijken.

Vooralsnog kan, even als in 2005, geconstateerd worden dat het wonen, qua functie, in feite een voortzetting is van het wonen aan de noordzijde van het Damsterdiep. De huidige woonstudio's op de twee percelen voegen zich in de bestaande en toekomstige ruimtelijk-functionele structuur.