direct naar inhoud van 3.3 Gewenste situatie
Plan: Bestemmingsplan Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01

3.3 Gewenste situatie

De Veenweg

De ruimtelijke structuur van het Veenweggebied moet zoveel mogelijk worden gehandhaafd met behoud van de specifieke kenmerken.

Ruimtelijk gezien moet worden voorkomen, dat:

  • de bebouwing aaneenklontert, waardoor de openheid verloren gaat;
  • de bebouwing ver naar achteren kan doorgaan, waardoor massaliteit ontstaat en het groene karakter en de typische verkavelingsvormen worden aangetast;
  • de bebouwing uit het gelid en achter op de percelen wordt geplaatst, waardoor een duidelijk kenmerk van de lintbebouwing - de samenhang van bebouwing en weg èn de betrokkenheid van de bebouwing op de weg - verloren gaat.

Hoornse Meer en Hoornse Park

Het Hoornse Park bestaat uit vrijstaande woningen op ruime kavels en, in het middengebied, twee-onder-een-kapwoningen en aaneengebouwde woningen. Aan beide uiteinden van de centrale as bevinden zich twee gestapelde woningblokken. In de stedenbouwkundige opzet van de Hoornse Park spelen de open ruimtes ter plaatse van de tuinen tussen de woningen met hun groene invulling een belangrijke rol. Het groene karakter van de buurt moet zoveel mogelijk worden gehandhaafd. Het dichtbouwen van de percelen, waarbij het groen verloren gaat en het doorzicht tussen de woningen wordt belemmerd, moet worden voorkomen.

In de wijk Hoornse Meer is vooral bij de eengezinshuizen een nadrukkelijke verandering opgetreden. Terwijl in de oorspronkelijke opzet van de wijk vooral sprake was van collectief door één eigenaar beheerde wooncomplexen, zijn nu veel van deze woningen in bezit van individuele eigenaren. Er ontstond behoefte om de individuele eigendom en de individuele woonwensen vorm te geven en te benadrukken in een situatie, die niet als zodanig is ontworpen en gerealiseerd. Het vigerende bestemmingsplan van 2003 gaf daarom ruimte om een beperkte dan wel volledige derde laag, afhankelijk van het type woning, aan te brengen. De contouren van de oorspronkelijke ruimtelijke opbouw en de architectonische samenhang moesten daarbij worden gerespecteerd. Deze mogelijkheid deed recht aan de uitbreidingswens en aan de kwaliteit van de bestaande gebouwde omgeving.

In het voorliggend bestemmingsplan zijn deze uitbreidingsmogelijkheden vastgelegd.

Algemeen uitgangspunt is de bestaande stedenbouwkundige hoofdstructuur van de wijk. De wijk is opgebouwd uit een aantal ruimtelijk en architectonisch samenhangende complexen. De grotere complexen kenmerken zich door een zorgvuldige samenhang. Op de hierna opgenomen afbeelding zijn deze complexen aangegeven. Extra bouwlagen kunnen weliswaar een zekere inbreuk vormen op de stedenbouwkundige en architectonische samenhang in de wijk, maar de bestaande structuur is sterk genoeg om veranderingen en uitbreidingen toe te staan.

Het Wall House aan de Lutulistraat is een unieke blikvanger aan het meer. Veranderingen aan het Wall House zijn ongewenst. Ook de groene, open inrichting van de ruimte rond het Wall House moet worden gehandhaafd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01_0006.png"

Gebieden met ruimtelijke en architectonische samenhang in Hoornse Meer

Piccardthof

In de Piccardthof is een aangenaam woonklimaat ontstaan. De ruimtelijke structuur van de wijk moet zoveel mogelijk worden gehandhaafd met behoud van de specifieke kenmerken. In het oorspronkelijke plan voor de Piccardthof was een gebouw met een publieksgerichte functie in de groene scheg in het plandeel 'De tuinen' geprojecteerd; deze is (nog) niet gerealiseerd.