direct naar inhoud van 5.2 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Koningsweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP484bedrKoningswe-vg01

5.2 Overleg

In het kader van het overleg, als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan gezonden aan het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen, Rijksdiensten, nutsbedrijven en andere adviseurs en belanghebbenden.

Dit heeft geleid tot een aantal schriftelijke reacties, die hieronder zijn samengevat en, voor zover ze daartoe aanleiding geven, van commentaar voorzien.

Brandweer Regio Groningen

Inhoud reactie

  • a. In het plangebied is sprake van externe veiligheidsrisico's, veroorzaakt door het vervoer van gevaarlijke stoffen via het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, de N46 en de N360. Conform de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en het Provinciaal Basisnet Groningen is een verantwoording van het groepsrisico noodzakelijk.
  • b. In de externe veiligheidsparagraaf wordt nog verwezen naar de circulaire 'Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen 1984'. Deze is per 1 januari 2011 vervangen door het Besluit externe veiligheid buisleidingen.
  • c. In het bestemmingsplan wordt verwezen naar een risicoinventarisatie en een risicoanalyse. Beide stukken ontbreken in de bijlagen van het bestemmingsplan.
  • d. Uit de beoordeling van het aspect bestrijdbaarheid blijkt dat de bereikbaarheid matig is en de bluswatervoorzieningen in het plangebied slecht zijn. Geadviseerd wordt om bij daadwerkelijke ontwikkelingen in het plangebied tijdig in overleg te gaan met brandweer Groningen om knelpunten te voorkomen.
  • e. In de hoogbouw binnen het invloedsgebied van het Eemskanaal (Tasmantoren) zijn volgens artikel 9.1, onder b, van de planregels bijzondere vormen van huisvesting, zoals begeleid wonen, toegestaan. Gezien de grote omvang van het gebouw (meer dan 200 appartementen in 23 bouwlagen) kan dit leiden tot een grote concentratie van verminderd zelfredzame personen. Geadviseerd wordt om dit in de regels van het bestemmingsplan uit te sluiten.
  • f. Geadviseerd wordt het advies van de regionale brandweer op te nemen in de bijlagen van het bestemmingsplan en samen te vatten in de externe veiligheidsparagraaf.

Commentaar

Ad a. Hieraan zal bij de vaststelling van het bestemmingsplan gevolg worden gegeven.

Ad b. De tekst is aangepast.

Ad c. De risicoinventarisatie en -analyse zijn opgenomen in het rapport 'Externe Veiligheid
bestemmingsplan bedrijventerrein Koningsweg' van de Milieudienst van de gemeente Groningen. Dit rapport zal met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Ad d. Hiervan is nota genomen.

Ad e. Onder bijzondere vormen van huisvesting, als bedoeld in artikel 9.1, onder b, valt alleen het gebruik voor wonen. Hieronder kunnen volgens dit artikelonderdeel naast gezinsbewoning ook minder traditionele woonvormen worden verstaan, zoals begeleid wonen. Voorwaarde is, dat er sprake is van nagenoeg zelfstandige bewoning. Functies, waar personen verblijven die in verband met een functionele beperking niet (meer) zelfstandig kunnen wonen, zoals gehandicapten of personen met een hoge leeftijd, vallen hier niet onder, maar onder de functie maatschappelijke dienstverlening. Deze functie is volgens artikel 9.1, onder d, weliswaar toegestaan, echter alleen op de begane grond. Omdat met name verblijf op de hoger gelegen verdiepingen negatieve gevolgen kan hebben voor de ontvluchtingsmogelijkheden en maatschappelijke dienstverlening daar is uitgesloten, worden regels, die een grote concentratie van verminderd redzame of niet redzame personen moeten uitsluiten, niet nodig geacht.

Ad f. Het advies van de regionale brandweer zal, evenals de externe veiligheidsstudie (rapport Externe Veiligheid bestemmingsplan bedrijventerrein Koningsweg, Milieudienst, april 2010), met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Tennet TSO B.V. 

Inhoud reactie

Verzocht wordt om in de regels, die behoren bij de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding', tevens het vereiste van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, voor te schrijven voor bepaalde activiteiten in of op de bodem.

Commentaar

Bij de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' wordt het voorschrijven van een omgevingsvergunning voor aanlegactiviteiten niet noodzakelijk geacht, omdat deze bestemming een bovengrondse hoogspanningsverbinding regelt en ingrepen in de bodem niet rechtstreeks van invloed zijn op het veilig en doelmatig functioneren van de leiding. Bovendien geven de onderliggende bestemmingen hiertoe geen aanleiding en gaan de voorgestelde verboden, gelet op de bestemming, ook te ver (met name het verbod op opslag van goederen binnen de bestemming 'Bedrijventerrein').

Waterschap Noorderzijlvest

Inhoud reactie

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft het waterschap geen aanleiding tot het maken van op- of aanmerkingen.

Provincie Groningen

Inhoud reactie

  • a. Voor het veilig en onbelemmerd functioneren van vaarwegen en ten behoeve van het beheer en onderhoud dient vanaf de oeverlijn van het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal een bebouwingsvrije zone van 20 meter in acht te worden genomen. In het bestemmingsplan is aan deze strook de bestemming 'Groen' gegeven, die bouwwerken geen gebouw zijnde toelaat en een afwijkingsbevoegdheid bevat voor het bouwen van gebouwen ten dienste van de bestemming en voor ondergeschikte gebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde. Omdat niet is uit te sluiten, dat deze bouwmogelijkheden het functioneren van de beide vaarwegen kan belemmeren, wordt verzocht in de planregels te bepalen dat deze alleen zijn toegestaan als geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het veilig en doelmatig functioneren van de vaarweg en voorafgaand toestemming van de vaarwegbeheerder is verkregen.
  • b. Vanuit het bedieningsgebouw van de Oostersluit dient een onbelemmerd zicht te zijn in zuidoostelijke richting. De zichtlijn is aangegeven op bijgevoegde tekening en valt over het meest westelijk gelegen plandeel, met de bestemming 'Groen'. Verzocht wordt in het bestemmingsplan op de gronden gelegen binnen de zichtlijn de oprichting van bouwwerken en de aanwezigheid van bomen uit te sluiten.
  • c. Verzocht wordt om in artikel 5.3.1, onder b, van de planregels overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.14, lid 1, van de Omgevingsverordening provincie Groningen de bouw van reclamemasten hoger dan 6 meter uit te sluiten.

Commentaar

Ad a en b. Aan deze opmerkingen is tegemoetgekomen door het opnemen van de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - vaarweg'. Hierbinnen mag , in afwijking van de overige ter plaatse voorkomende bestemmingen, niet worden gebouwd, anders dan ten behoeve van de vaarweg, en mogen bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden, zoals het aanbrengen van bomen, niet zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd. Verwezen wordt verder naar de toelichting op artikel 14 in hoofdstuk 4, subparagraaf 4.3.1.


Ad c. De bestemming 'Groen' sluit het bouwen van reclamemasten al a priori uit.