direct naar inhoud van 2.3 Bedrijvigheid
Plan: Bestemmingsplan Hoogkerk-Gravenburg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01

2.3 Bedrijvigheid

Gemeentelijk beleid

De gemeente Groningen heeft in 2007 het bedrijventerreinenbeleid vastgesteld met de nota Terrein in Bedrijf. In deze nota komt de gemeente tot de conclusie dat de meeste bedrijven in Groningen op de bestaande bedrijventerreinen zitten. Aandacht voor deze ondernemers en voor hun omgeving zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Dat levert een positieve bijdrage aan de economische positie van de stad en aan de werkgelegenheid. Om die reden wordt met Terreinwinst actief ingezet op het revitaliseren van de verouderde terreinen en het samenwerken met bedrijven en bedrijvenverenigingen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren en op niveau te houden.

Om de ontwikkeling van bedrijventerreinen flexibeler te laten verlopen en beter in te spelen op de behoeften van ondernemers wordt de strikte thematisering losgelaten, wordt armslag geven aan nieuwe kantoorachtige ontwikkelingen en wordt meer uitgegaan van de ruimtelijke verschijningsvorm dan van de aard van het bedrijfsproces.

Duidelijk is dat de schaarste aan ruimte toeneemt en dat zorgvuldig moeten worden omgegaan met de bestaande ruimte. De gemeente wil met de bedrijven samenwerken om te komen tot een gedeelde verantwoordelijkheid voor de omgeving. Zelf zal de gemeente terughoudend zijn in het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen. Daarbij zal nadrukkelijk gekeken worden naar de mogelijkheden van inpassing op bestaande bedrijventerreinen. Uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen zal om die reden ook zorgvuldig plaatsvinden.

Bedrijvigheid

Het gebied Hoogkerk ligt tussen het bestaande bedrijvengebied Hoendiep, langs de Westelijke ringweg en het nieuwe bedrijvenpark Westpoort. Vanwege de keuzes voor bedrijvigheid in deze gebieden kan de functie voor Hoogkerk Oost ook duidelijker worden aangegeven. Het bedrijventerrein biedt ruimte aan productie en dienstverlenende bedrijven in het kleine en middelgrote segment. Het gaat om lichte industrie, bouw, transport, opslag en ambachtelijke bedrijvigheid. In de vier kwadranten van de kruising Hoendiep en Johan van Zwedenlaan zijn er mogelijkheden voor kantoren. De gebouwen mogen maximaal 1.500 m2 bvo (bedrijfsvloeroppervlakte) groot zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid voor zelfstandige kantoorgebouwen tot maximaal 500 m2 bvo.Langs het water is in de huidige situatie sprake van wonen veelal gecombineerd met kleinschalige bedrijvigheid. Uitgangspunt is dat het kleinschalige en gemengde karakter van dit lint wordt gehandhaafd en waar mogelijk wordt versterkt.Te denken is aan ambachtelijke en dienstverlenende bedrijven met bijbehorende (bedrijfs)woningen. Daarmee wordt bijgedragen aan de aantrekkelijkheid en sociale veiligheid van deze route.