direct naar inhoud van 7.1 Algemeen
Plan: Bestemmingsplan Poelestraat-achterzijde
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP481Poelestrac-oh01

7.1 Algemeen

Met het voorliggende bestemmingsplan wordt voorzien in een planologisch-juridische regeling voor de noordzijde van de Poelestraat, tussen de hoek Grote Markt en de Schoolstraat. Door de reconstructie van de Grote Markt-oostzijde ontstaat, rondom het Forum, een nieuw stadsplein. De achterkanten van de bebouwing aan de Poelestraat kunnen zich daardoor ontwikkelen tot een nieuwe gevelwand aan het plein.

De reconstructie van de Grote Markt-oostzijde omvat drie deelprojecten: de nieuwe oostwand, het Forum en Poelestraat-achterzijde. Voor ieder is een apart bestemmingsplan opgesteld. Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op laatstgenoemd deelproject. Omdat voor- en achterzijde bouwkundig veelal één geheel vormen is in verband met de samenhang ook de bestaande bebouwing aan de Poelestraat in de nieuwe regeling opgenomen.

De reconstructie van de Grote Markt-oostzijde was reeds voorzien in het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995'. In dit bestemmingsplan is de bouwgrens aan de oostzijde van de Grote Markt naar voren geschoven en in één lijn met de voet van de Martinitoren gelegd. Hiermee maakt het bestemmingsplan herstel van de vooroorlogse rooilijn mogelijk. Voorts zijn de oostwand en het gebied rondom de parkeergarage aan de Popkenstraat in het geldende bestemmingsplan aangeduid als 'reconstructiegebied'. Binnen de aanduiding 'reconstructiegebied' zijn burgemeester en wethouders volgens artikel 10, lid 1, van de regels van het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995' bevoegd het plan met toepassing van artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te wijzigen voor zover het betreft de ligging van de bouwgrenzen en een afwijking van het (maximum-)bebouwingspercentage, het (minimum- en maximum-) aantal bouwlagen, de vloerindex en de korrelgrootte met niet meer dan 25% ten opzichte van de op de plankaart aangegeven bebouwingsmatrices. Hiermee wilde het bestemmingsplan de mogelijkheid bieden voor een totale herontwikkeling van de Grote Markt-oostzijde, inclusief het achterliggende binnengebied.

Het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995' laat ook ruimte voor vernieuwing van de achterzijde van de bebouwing aan de Poelestraat. Door de beperkingen die het geldende bestemmingsplan oplegt ten aanzien van het bouwen en het gebruik van de betrokken gronden, is echter een optimale ontwikkeling niet mogelijk. Om deze reden wordt de geldende planologische regeling door middel van het voorliggende plan herzien.

Het onderhavige bestemmingsplan is gebaseerd op artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Het bestemmingsplan biedt direct bouwrecht.

Het bestemmingsplan bestaat uit een kaart, waarop de bestemming van de in het plan begrepen gronden is aangegeven, en voorschriften en gaat vergezeld van een toelichting.

De in het plan voorkomende bestemmingen zijn: 'Centrum - 1', 'Centrum - 2', 'Verkeer-Verblijf' en 'Waarde - Archeologie 1'. Een toelichting op deze bestemmingen is gegeven in paragraaf 7.3.

Dit bestemmingsplan is gemaakt conform SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008) en het standaard-bestemmingsplan van de gemeente Groningen.

De papieren plankaart bestaat uit één kaartblad met schaal 1 : 500. De kaart is getekend conform SVBP 2008. De plankaart geeft in samenhang met de regels de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de gronden binnen het plangebied aan.

Het bestemmingsplan is digitaal gemaakt. De digitale kaart is variabel in schaal doordat kan worden in- en uitgezoomd, en bezit een meetfunctie. Het digitale plan is raadpleegbaar via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl) en de gemeentelijke website bestemmingsplannen.groningen.nl.