direct naar inhoud van 4.3 Toelichting op de artikelen
Plan: Bestemmingsplan Campus Augustinus
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01

4.3 Toelichting op de artikelen

4.3.1 Artikelsgewijze toelichting

Inleidende regels

De artikelen 1 tot en met 3 bevatten achtereenvolgens de in het plan gebruikte begrippen en hun definitie, de wijze waarop moet worden gemeten en de manier van omgaan met uitmetingsverschillen.

Bestemmingsregels

Artikel 4 Groen

De bestemming Groen omvat de hoofdgroenstructuur in het plangebied. Het gaat hier om de groenstrook met ecologische waarde aan de zuidkant van het plangebied en de groenstrook aan de oostrand. De bestemming laat geen parkeermogelijkheden toe en uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Artikel 5 Maatschappelijk

Dit is de hoofdbestemming van het plangebied. De onderwijsfunctie wordt ermee mogelijk gemaakt. Maar ook andere maatschappelijke functies zijn mogelijk, zoals kerken, kinderopvang en gezondheidszorg. Binnen de bestemming kan (en moet) de parkeerbehoefte worden opgelost. Ook kunnen er interne ontsluitingswegen worden aangelegd. Op de kaart is een bouwvlak aangegeven, onderverdeeld in twee maatvoeringsvlakken. Het noordelijk deel kent een maximale bouwhoogte van 13 meter en het zuidelijk deel een maximale bouwhoogte van 18 meter. Er is ontheffing met 3,5 meter extra bouwhoogte mogelijk. Het bebouwingspercentage van 45 kan desgewenst verhoogd worden tot 55%.

Artikel 6 Maatschappelijk - uit te werken

Voor het westelijke deel van het plangebied is nog geen concreet bebouwingsplan. Daarom is hierop een uit te werken maatschappelijke bestemming gelegd. In de uitwerkingsregels zijn randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van het bebouwingspercentage, de maximale bouwhoogte en de geluidbelasting.

Artikel 7 Verkeer

De bestemming Verkeer omvat de ontsluitingsroute aan de noordzijde van het plangebied. Behalve wegen en paden zijn binnen deze bestemming ook parkeren, groen en water mogelijk. Bouwwerken geen gebouw zijnde zijn toegestaan tot 5 meter hoog.

Artikel 8 Leiding - Gas

De hogedrukgasleiding van de Gasunie is op de kaart opgenomen als dubbelbestemming. De leidingzone heeft een breedte van 8 meter, waarbinnen alleen bouwwerken geen gebouw zijnde ten behoeve van de leiding zijn toegestaan. Met ontheffing zijn zonodig bouwwerken geen gebouw zijnde ten behoeve van de onderliggende bestemming (Groen) mogelijk te maken. Bebouwingsmogelijkheden aan de noordzijde van het hart van de leiding blijven op 30 meter afstand.

Artikel 9 Waarde - Archeologie 2

De gronden in het westelijke deel van het plangebied hebben archeologische verwachtingswaarde. Daarom is hier een dubbelbestemming gelegd, met onderzoeksvoorwaarden te verbinden aan bouw- en aanlegvergunningen.

Algemene regels

Artikel 10 Anti-dubbeltelregel

Dit artikel bevat de anti-dubbeltelregel. De redactie is conform artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening. Deze bepaling is ervoor om te voorkomen dat dezelfde grond meer dan eens betrokken wordt in een bouwvergunningstoets en daarmee meer gebouwd kan worden dan is toegestaan.

Artikel 11 Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening

In dit artikel wordt geregeld dat de aanvullende stedenbouwkundige bepalingen uit de Groninger Bouwverordening niet van toepassing zijn. Hetgeen het bestemmingsplan regelt gaat vóór datgene wat op dit gebied door de Bouwverordening wordt geregeld. Daarop is echter op een vijftal punten, die in dit artikel zijn genoemd, een uitzondering gemaakt. Het belangrijkste hierbij is onderdeel d., waarmee de Nota Parkeernormen van de gemeente Groningen voor dit bestemmingsplan van toepassing wordt verklaard.

Artikel 12 Algemene ontheffingsregels

Dit artikel bevat enkele ontheffingsbepalingen, die op alle bestemmingen in het plangebied van toepassing zijn. Bedoeling van de bepaling is om relatief kleine afwijkingen van het bestemmingsplan toe te staan, zowel qua omvang als qua functie.

Artikel 13 Wijzigingsbevoegdheid

Indien de industrielawaaizone Groningen West - Hoogkerk wordt verkleind dan wel opgeheven, kan met de hier opgenomen wijzigingsbevoegdheid de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' van de kaart verwijderd worden.

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 14 Strafbepaling

In dit artikel wordt de overtreding van het in een aantal bestemmingsbepalingen neergelegde verbod om zonder aanlegvergunning bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren aangeduid als een strafbaar feit. Dit is nodig, omdat artikel 1a, onder 2°, van de Wet op de economische delicten ten aanzien van een overtreding van artikel 3.3. van de Wet ruimtelijke ordening een expliciete strafbaarstelling in het bestemmingsplan eist.

Artikel 15 Overgangsrecht

Dit artikel regelt het overgangsrecht. De redactie is conform de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 16 Slotregel

Dit artikel bevat de zogenaamde slotregel, die bedoeld is voor een eenduidige vastlegging van de naam van het bestemmingsplan.

Algemeen gebruiksverbod

Dit bestemmingsplan bevat geen algemeen gebruiksverbod. Artikel 7.10 van de Wet ruimtelijke ordening voorziet hierin thans. Deze gebruiksbepaling heeft rechtstreekse werking.

Het volledige artikel luidt:

Artikel 7.10

  • 1. Het is verboden gronden en bouwwerken te gebruiken of te laten gebruiken in strijd met een bestemmingsplan, een projectbesluit daaronder begrepen, een beheersverordening, een besluit als bedoeld in artikel 3.40, 3.41 of 3.42, een voorbereidingsbesluit voor zover hierbij toepassing is gegeven aan het derde of vierde lid, een provinciale verordening of een algemene maatregel van bestuur, voor zover hierbij toepassing is gegeven aan artikel 4.1, derde of vijfde lid, onderscheidenlijk 4.3, derde of vierde lid, of een aanwijzing voor zover hierbij toepassing is gegeven aan artikel 4.2, derde lid, onderscheidenlijk 4.4, derde lid.
  • 2. Een gedraging in strijd met een voorschrift dat is verbonden aan een krachtens deze wet verleende vergunning of ontheffing is verboden.
  • 3. Overtreding van een verbod als bedoeld in het eerste of tweede lid is een strafbaar feit.

Het derde lid stelt de overtreding van het algemene gebruiksverbod strafbaar. Ook deze strafbepaling hoeft dus niet meer in het bestemmingsplan te worden opgenomen. Volgens artikel 1a, onder 2°, van de Wet op de economische delicten zijn overtredingen van regels, gesteld bij of krachtens artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening, economisch delicten. Overtredingen van regels, gesteld bij of krachtens artikel 3.3 van de Wet ruimtelijke ordening, zijn in dit artikel eveneens aangemerkt als economische delicten, echter 'voor zover aangeduid als strafbare feiten'. Met het oog daarop voorziet, zoals hierboven al werd opgemerkt, artikel 14 in strafbaarstellling van het in het bestemmingsplan opgenomen verbod om zonder aanlegvergunning bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren.

Interpretatieve gebruiksbepalingen

Interpretatieve gebruiksbepalingen kunnen per bestemming worden opgenomen wanneer binnen die betreffende bestemming behoefte is aan specifieke gebruiksregels of -verboden. Het algemeen gebruiksverbod zelf is opgenomen in artikel 7.10 van de Wet ruimtelijke ordening (zie hierboven onder algemeen gebruiksverbod).