direct naar inhoud van 1.3 Bestaande situatie
Plan: Bestemmingsplan Campus Augustinus
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01

1.3 Bestaande situatie

De wijk Vinkhuizen

In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw groeide het vertrouwen in de toekomst. De toegenomen welvaart leidde tot de vraag naar grotere en kwalitatief betere huizen en meer voorzieningen dan voorheen. Men verwachtte dat Groningen in 1980 265.000 inwoners zou hebben! Om te voldoen aan de vraag naar woningen zijn in die jaren nieuwe wijken gebouwd. Aan de zuidkant van de stad Corpus den Hoorn en De Wijert noord, aan de noordwestkant de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. Kenmerkend voor deze wijken is de zogenaamde stempelstructuur die hier volop is toegepast. Het stadsdeel Noord-West is als één geheel ontworpen, de wijken zijn hierbinnen duidelijk herkenbare eenheden.

Ook Vinkhuizen heeft deze heldere stempelstructuur. De hoofdstructuur wordt enerzijds bepaald door een kruis van doorgaande wegen, en anderzijds door de afbakening aan de oostzijde met een breed water met twee grote insteken van oost naar west. Deze vaarten worden beëindigd door een groengebied. De wijk wordt aan de zuidzijde beëindigd door hetzelfde brede water.

Het plangebied en directe omgeving

Ruimtelijke structuur

Het plangebied wordt aan alle zijden begrensd door opgaand groen waarin wandelpaden liggen. Dit groen geeft de plek een duidelijke begrenzing en maakt de maat en schaal goed voelbaar. Het groen maakt deel uit van een grotere structuur, het loopt aan de andere zijde van de Diamantlaan door tot de ringweg. Het sportgebied was een duidelijke afbakening van Vinkhuizen. Het is dan ook belangrijk om een nieuwe afbakening te maken. Een middel hiervoor is de brede groene zone aan de zuidzijde van plangebied. Een zone die tevens een belangrijke ecologische functie krijgt. Om die reden is de breedte van de strook bepaald op 30 meter.

Door de nieuwe ontwikkeling wordt het plangebied duidelijker onderdeel van Vinkhuizen. Het water loopt door tot het plangebied dat als campus een groene uitstraling krijgt en daarmee past in de bestaande structuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0003.jpg"

fronten naar het water

De kavel ten noorden van het plangebied is diffuus van opzet. De gebouwen zijn van verschillende grootte, functie en kwaliteit. Ze hebben hun entree aan de Travertijnstraat, behalve het Noorderpoortcollege. Deze heeft een entree aan de Diamantlaan. Dit gebouw doet mee in de nieuwe reeks die ontstaat door bebouwing van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0004.jpg"

bestaande bebouwing

Ook de gebouwen aan de Diamantlaan zijn verschillend van grootte en hebben een verschillende hoogte. De minimale bouwhoogte is één laag, nl. de loodsen aan de Hoendiepzijde. Deze loodsen zijn overigens wel ca. anderhalf tot twee 'normale' bouwlagen hoog. De scholen aan de Diamantlaan zijn twee tot drie lagen hoog.

Groenstructuur

De nieuwe scholen komen op een locatie die tot voor kort in gebruik was als sportveld. In verband hiermee is groen en ecologie een nadrukkelijk aandachtsgebied voor dit bestemmingsplan.

Voor het groen gelden twee gemeentelijke structuurvisies, nl. de Groenstructuurvisie en de Bomenstructuurvisie.

De Groenstructuurvisie doet uitspraken over de kwaliteit, kwantiteit en betekenis van het groen in de stad. Op de bijbehorende kaart zijn de voor de stad waardevolle groenstructuren aangegeven. Om een hoge kwaliteit van het woon- en werkmilieu te realiseren moeten waardevolle groenstructuren worden versterkt. Als groen wordt ingeleverd moet dit worden gecompenseerd.

De Bomenstructuurvisie geeft aan welke boomstructuren belangrijk zijn op stedelijk- en wijkniveau. Hiervoor zijn op een kaart de bomenhoofd- en nevenstructuren aangegeven.

De huidige groenstructuur is gevormd door de aan vier zijden van het plangebied liggende boswallen. Deze boswallen bestaan uit goed ontwikkelde onderbeplanting met bomen. In de Groenstructuurvisie is de boswal langs de Diamantlaan gewaardeerd als nevengroenstructuur. Hier staan 30 jaar oude lindes. In de Bomenstructuurvisie zijn deze lindes gewaardeerd als bomenhoofdstructuur. De bosschage langs deze weg aan de sportveldenzijde bestaat uit essen en elzen met een diameter van 30-50 cm en een volwaardige onderbeplanting van meidoorn, hazelaar en veldesdoorn. Deze bomen moeten zo veel mogelijk worden behouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0005.jpg"

Boswal met lindes langs Diamantlaan

Aan de zuidkant van het plangebied (ten noorden van het bedrijventerrein) ligt een onderbroken boswal die onderdeel uitmaakt van de Groenstructuurvisie. De boswal bestaat uit opgaande essen en wilgen met een diameter van 50-60 cm. De kwaliteit van de beplanting is goed.

De boswal aan de noordzijde van het plangebied bestaat uit een rij populieren met een diameter van 50-60 cm. Deze staan aan de zijde van de bestaande school en zijn niet duurzaam in verband met de soort en de mindere staat waarin ze verkeren (door ouderdom). Aan dezelfde noordkant van het plangebied is een boswal aanwezig met onderbeplanting bestaande uit hazelaar, meidoorn en veldiep. Hierin staan essen en elzen met een diameter van 20-40 cm. De kwaliteit van deze beplanting is goed.

Aan de westzijde staan op het plangebied enkele essen met een diameter van 30-35 cm. Deze bomen zijn niet belangrijk voor de groenstructuur. Op de grens van het plangebied is buiten de afrastering een belangrijke boswal aanwezig die in het groenstructuurplan als basisgroenstructuur is gekwalificeerd. Deze boswal is waardevol gelegen langs water en een voetpad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0006.jpg"

Langs de Diamantlaan staat een zware boomstructuur, een bindend continu ruimtelijk element. Deze laanstructuur maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur die in het gemeentelijk beleid is vastgelegd. De huidige sportvelden worden door een boomwal met onderbegroeiing afgescheiden van de Diamantlaan. Door de onderbegroeiing te verwijderen wordt het plangebied een duidelijker onderdeel van de opeenvolging van gebouwen en plekken langs de Diamantlaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0007.jpg"

verbetering transparantie door verwijdering onderbegroeiing

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP478CampusAugusti-oh01_0008.jpg"

groenzone

Bij de entree vanaf de zuidzijde heeft de Diamantlaan een breed profiel dat wordt begeleid door laanbeplanting en solitaire bomen in een grasveld. Ter hoogte van het plangebied wordt het profiel smaller.