direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Bestemmingsplan Cortinghborg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01

4.3 Water

Algemeen

De natuurlijke relatie van water met zijn omgeving ligt in steeds sterkere mate (mede) ten grondslag aan de ruimtelijke ontwikkeling. Het water als medeordenend principe. Water legt verbindingen tussen bodem, natuurlijke ontwikkeling en de gesteldheid en beleving van de woon- en werkomgeving.
Bij de planvorming wordt in een vroegtijdig stadium overleg met waterbeheerders gezocht (Watertoets). Doel is hierbij tot een zo natuurlijk mogelijk watersysteem te komen, dat is afgestemd op duurzame ontwikkeling, natuurlijke ontwikkeling en geohydrologie van het gebied.

In deze paragraaf wordt eerst de waterhuishouding besproken. Vervolgens wordt de riolering beschreven. En tot slot wordt een link gelegd tussen bouwmaterialen en het water.

Waterhuishouding

In het gebied De Hoogte is geen oppervlaktewater aanwezig. Het dichtstbijzijnde oppervlaktewater bevindt zich ten westen van het spoor in de wijk Selwerd. Het betreft hier een vijverpartij.

Het water heeft een streefpeil van NAP -0,72 meter. Ten oosten is het dichtstbijzijnde oppervlaktewater gelegen in de Oost-Indische buurt tussen de Bedumerweg en de Soendastraat. Het streefpeil in deze waterpartij bedraagt NAP -0,93 meter.

Het terrein is momenteel ingericht als sportterrein met sportvelden en een sporthal, kleedgebouw, kantine en opslagruimte. Sportvelden zijn veelal goed gedraineerd om te zorgen voor een voldoende droog sportveld. Door werkzaamheden in de ondergrond zal deze afvoer verstoord worden. In de geprojecteerde situatie moet hier rekening mee gehouden worden. De aanwezige verhardingen op het terrein bestaan uit volledig verharde oppervlakten. De situatie van het verharde oppervlak is momenteel: dakoppervlak: 850 m², verhard terreinoppervlak: 2.250 m². Totaal: 3.100 m².

Bij de nieuwbouw moet rekening gehouden worden met de gevolgen van een toename van het verharde en bebouwde oppervlak. Er zal een behoorlijke toename optreden ten opzichte van de huidige inrichting van het terrein. Door verdere verstedelijking zal regenwater sneller tot afstroming komen. Voor het bestaande watersysteem betekent dit een extra belasting en er zal meer water geborgen moeten worden. Compensatie in de vorm van oppervlaktewater is hierbij vereist. Als vuistregel wordt een compensatie van 10% van de toename van het verharde en/of bebouwde oppervlak in de vorm van oppervlaktewater geëist.

Aan deze eis wordt tegemoet gekomen in de zone tussen de ringweg en de bebouwing. Dit kan tevens bijdragen aan de toename van de kwaliteit van het gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01_0006.png"

compensatie voor oppervlaktewater tussen de ringweg en de bebouwing

Het complete terrein is in de stedelijke wateropgave aangemerkt als risicoplaats bij belasting van het gebied met een neerslagsituatie met een theoretische herhalingstijd van 1 x per 100 jaar in verband met het lage maaiveld en het ontbreken van oppervlaktewater in de wijk De Hoogte.

Binnen de planlocatie heeft de ontwikkelaar geen ruimte kunnen vinden voor de benodigde watercompensatie. De ontwikkelaar heeft overeenstemming met het waterschap om deze waterberging buiten het plangebied te gaan realiseren. De exacte locatie van de te realiseren waterberging moet nog nader uitgewerkt worden. De ontwikkelaar neemt hierin het initiatief, het voorgestelde plan wordt vervolgens door waterschap en gemeente getoetst.

Riolering

Het huidige sportterrein voert onder vrij verval af naar het vrijvervalstelsel noordelijk van de Plataanweg. Er is ook een persleiding aangelegd, echter deze is niet in gebruik.

Het huidige terrein kenmerkt zich als een laaggelegen gebied (maaiveldhoogte van NAP 0 tot NAP 1 meter). Aansluiting onder vrijverval op de riolering van de Poortstraat (maaiveldhoogte NAP +1,3 meter) zal met de huidige terreinhoogte niet mogelijk zijn. Het gebied zal in de toekomst uitgevoerd moeten worden als apart bemalinggebied. Voor het plangebied zal een gescheiden stelsel als uitgangspunt dienen. De afvoer van de droogweerafvoer zal afvoeren naar het vrijvervalriool in de Poortstraat, dit in verband met de uiteindelijke afvoer in zuidelijke richting naar gemaal Damsterdiep.

Op de stedenbouwkundige ondergrond is een zone met waterberging aangegeven langs de ringweg. Op basis van de stedenbouwkundige ondergrond is geen inzicht in de profielen van de watergangen en de beschikbare berging. Voor het oppervlaktewater is niet aangegeven hoe en of dit gekoppeld wordt met andere waterpartijen. Het leggen van een solitaire berging vormt een kwetsbare situatie. Gezien de huidige ligging in een kwetsbaar gebied is een grote peilstijging niet wenselijk in verband met de ontwateringdiepte en drooglegging. In het gebied zal gekeken moeten worden hoe omgegaan kan worden met oppervlaktewater.

Het oppervlaktewater kan door middel van waterpartijen gegraven worden. Om de hoeveelheid te creëren oppervlaktewater mogelijk te beperken, kan het effect van de volgende onderdelen in het plan worden betrokken:

- parkeerplaatsen uitvoeren in waterdoorlatende bestrating of grasbetonstenen

- toepassen van vegetatiedaken

- wegen uitvoeren in waterdoorlatende bestrating

Bouwmaterialen

Bij de bouw van de woningen en appartementen mogen geen materialen gebruikt worden die milieuverontreinigend zijn. Te denken valt aan de toepassingen van lood, zink en koper. Ook bepaalde bitumen logen milieugevaarlijke stoffen uit die via het regenwater in het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Het toepassen van vegetatiedaken is een uitstekend middel om regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren. De vegetatie neemt vocht op en bergt en gebruikt op die manier water. Tevens verdampt het water door zon en wind. Bij hevige neerslag zal het water minder snel tot afstroming komen. Ook dit kan een vorm van compensatie zijn bij de toename van het verharde en bebouwde oppervlak. Daarnaast isoleren de groene daken in de zomer. Door het verdampingsproces in de grondlaag wordt voorkomen dat het dak te veel opwarmt. Op deze wijze kan bespaard worden op energieslurpende voorzieningen zoals airco's en dergelijke.

Watertoets

In het kader van de watertoets zal nadere uitwerking van de principes van afwatering en ontwatering in relatie tot de waterkwaliteit en de waterkwantiteit moeten plaats vinden in overleg met de waterbeheerder. De locatie valt binnen het beheersgebied van waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap vervult een adviserende en toetsende rol.

Het verdient aanbeveling in een vroegtijdig stadium het waterschap bij de plannen te betrekken.

Overige relevante ontwikkelingen

De provincie is bezig met de uitwerking van de kruising in de rondweg (Bedumerweg, Plataanlaan, Noordzeeweg) en het ophogen van de brug over het van Starkenborghkanaal in de Noordzeeweg. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de weg hoger komt te liggen dan de huidige situatie. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de waterhuishoudkundige situatie en de afstand woningbouw tot aan de weg in dit plangebied. Afstemming hierover vindt plaats met de provincie.