direct naar inhoud van 3.1 Beleid
Plan: Bestemmingsplan Cortinghborg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01

3.1 Beleid

Stad op scherp/Woonvisie

In de structuurvisie 'De Stad op Scherp' is aangegeven dat er voor iedereen woningen moeten zijn die voldoen aan de specifieke woonwensen en die aansluiten op de veranderde leefstijlen. Wonen in een vitale, compacte en levendige stad. Daarbij wil de visie de bestaande kwaliteiten en kenmerken van de wijken extra aandacht geven. In de bestaande stad wil de gemeente meer woningen bouwen: betaalbare woningen voor starters, maar ook voor mensen met midden en hogere inkomens. Zo probeert de gemeente hen aan de stad te blijven binden en krijgen de stad en de wijken een breder sociaal en financieel draagvlak. Het ontwikkelen van woongebied De Cortinghborg kan voor wat betreft de bestaande voorzieningen in de wijk hieraan een bijdrage leveren.

In de Structuurvisie Wonen, een uitvloeisel van de overkoepelende structuurvisie, ligt het accent op drie doelgroepen: jongerenhuishoudens, gezinnen en ouderen. Het plan voor De Cortinghborg bedient deze doelgroepen. Er is gekozen voor een combinatie van grondgebonden woningen in een vrij rustig woonmilieu geschikt voor (startende) gezinnen en appartementen voor een anoniemere stedelijke bewoning, een type waaraan bij een deel van jongere mensen wel behoefte is, maar dat niet zo voorradig is aan deze kant van de stad. Beide typen kunnen iets betekenen als nieuwe opstap in een wooncarrière van doorstromers uit de wijk. Er zal gemikt worden op mensen die op deze kant van de stad georiënteerd zijn, maar niet direct een woning van hun gading kunnen vinden, waarbij ook ouderen uit de buurt horen. Hoewel geen directe doelgroep voor dit project kunnen ouderen wel zorg en beperkte winkelvoorzieningen aan de overzijde van de Bedumerweg aantreffen.

Groene Pepers

In de Stedelijke Ecologische Structuur 2008 wordt de groenstructuur langs de ringweg (gedeelte tussen spoor en kruising Bedumerweg/ringweg aangeduid als een te ontwikkelen en te versterken groenverbinding. Dat zou kunnen door het creëren van een natuurlijke wateroever bij de te realiseren waterpartij, die noodzakelijk wordt vanwege wateropvangcompensatie als gevolg van de verharding van het gebied. Een andere mogelijkheid is om het geluidsscherm tussen bebouwing en ring te vergroenen.

Het bestaande groen langs de spoorbaan en de Poortstraat maakt onderdeel uit van de basisgroenstructuur en is als belangrijke kwaliteit in het plan opgenomen.