direct naar inhoud van 3.1 Archeologie
Plan: Bestemmingsplan Hoogeweg hoek prof. Uilkensweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP474Hoogeweg-vg01

3.1 Archeologie

Inleiding

In 1992 is door Nederland het 'verdrag van Valetta' ondertekend, in de volksmond ook wel 'verdrag van Malta' genoemd. Het verdrag van Malta is wettelijk vertaald met een ingrijpende wijziging in de Monumentenwet 1988 en enkele andere wetten, zoals de Ontgrondingenwet en de Woningwet. Hierin wordt de verantwoordelijkheid voor een goede omgang met eventueel aanwezige archeologische waarden bij de gemeenten gelegd. De bescherming van die waarden dient te worden meegenomen in de ruimtelijke ordening, dat wil zeggen de bestemmingsplannen.

Elk bestemmingsplan dient vanaf 1 september 2007 een paragraaf archeologie te bevatten, waarin wordt aangegeven welke archeologische waarden in het plan aanwezig, dan wel te verwachten zijn. Daarnaast dient het bestemmingsplan regels te bevatten om eventueel aanwezige archeologische waarden te beschermen. Die regels kunnen in enkele op archeologische gronden geselecteerde gebieden aan bouw- en aanlegvergunningen worden gehangen. Daarmee wordt de aanvrager van een dergelijke vergunning verantwoordelijk voor het behoud van archeologisch erfgoed. De Monumentenwet 1988, de erfgoedverordening van de gemeente en dit bestemmingsplan beschrijven vervolgens de procedure.

Archeologische verwachting

Het plangebied ligt in een vlakte van getij-afzettingen, waarin zich wierden kunnen bevinden. De aanwezigheid van bewoning is hier sterk wisselend geweest, omdat de zee voor onregelmatige overstromingen zorgde. Hoewel de kleigrond vruchtbaar is geweest, kon er door de drassigheid niet goed geakkerd worden. Op de opgeworpen wierden kon echter wel worden gewoond. In het gebied komen grotere wierden voor, zoals die van Dorkwerd en Kleiwerd, maar ook kleinere nederzettingen. Deze kleine nederzettingen, eigenlijk meer te beschouwen als separate huiserfjes, overleefden niet elke grote overstroming. Een aantal ervan is weer afgedekt door kleilagen die latere overstromingen achterlieten. Een dergelijke wierde is bekend iets ten zuiden van het plangebied, aan de prof. Uilkensweg (zie figuur 1).

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP474Hoogeweg-vg01_0004.jpg"

Figuur 1: Plangebied en omgeving, archeologische waarden en verwachtingen

Archeologisch onderzoek

Omdat in het plangebied kleine (wierde)nederzettingen voor zouden kunnen komen die verstoord kunnen worden door de aanleg van de school, is door MUG Ingenieursbureau een

archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de ondergrond nog intact is, maar er zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen. Het is niet de verwachting dat zich in het plangebied archeologische resten bevinden. Mocht er toch iets aangetroffen worden tijdens de werkzaamheden, dan dient dit aan de gemeentelijke archeoloog te worden gemeld.