direct naar inhoud van 5.2 Overleg
Plan: Bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01

5.2 Overleg

Het voorontwerp-bestemmingsplan is in het kader van het op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven overleg toegezonden aan:

  • 1. provincie Groningen
  • 2. inspectie VROM
  • 3. ministerie van Verkeer en Waterstaat, directie Noord-Nederland
  • 4. ministerie van Economische Zaken
  • 5. ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij, Directie Noord
  • 6. ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed Defensie, Directie Noord
  • 7. rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)
  • 8. waterschap Noorderzijlvest
  • 9. hulpverleningsdienst Groningen
  • 10. NV Nederlandse Gasunie
  • 11. NV Waterbedrijf Groningen
  • 12. KPN Telecom
  • 13. Enexis
  • 14. Ziggo.

Hieronder zijn de ontvangen overlegreacties samengevat en voorzien van een gemeentelijk reactie.

Kopieën van de brieven zijn in de bijlagen bij deze bestemmingsplantoelichting opgenomen.

Ad. 1. provincie Groningen

De provincie heeft het bestemmingsplan getoetst aan het Provinciaal Omgevingsplan 2009 – 2013 en de Omgevingsverordening provincie Groningen 2009. Voor twee onderwerpen wordt om aanpassing van het plan gevraagd.

1. reclamemasten: in artikel 6.4.1 onder c is een ontheffing opgenomen voor vergroting van de toegestane hoogte van bouwwerken geen gebouw zijnde tot 10 meter. Dit is in strijd met de provinciale omgevingsverordening. Deze bepaalt namelijk dat in de provincie Groningen reclamemasten hoger dan 6 meter niet zijn toegestaan. Gevraagd wordt het plan op dit punt aan te passen.

Reactie:

De gemeente Groningen is van mening dat in de stad Groningen reclamemasten hoger dan 6 meter moeten kunnen worden toegestaan. Op veel plaatsen, met name langs belangrijke wegen en op bedrijventerreinen, misstaan reclamemasten met een grotere bouwhoogtes beslist niet. In het onderhavige geval gaat het om de bestemming Dienstverlening voor twee bebouwde percelen in een woonwijk. Het is geenszins de bedoeling om hier reclamemasten van 10 meter hoogte te bouwen of toe te staan. Er bestaat dan ook geen bezwaar om de bedoelde ontheffingsbepaling in dit geval in overeenstemming te brengen met de provinciale omgevingsverordening.

2. Beneluxweg: Gewezen wordt op de plannen van de provincie voor reconstructie van de Oostelijke ringweg, zoals opgenomen in de Studie Eindbeeld Oostelijke ringweg Groningen. Deel van de plannen is de reconstructie van de kruising Groningerweg-Beneluxweg. Het bestemmingsplan maakt de realisering van deze reconstructie niet mogelijk omdat aan de betrokken gronden de bestemming groen is gegeven. Gevraagd wordt om aanpassing van het bestemmingsplan om de reconstructie planologisch mogelijk te maken.

Reactie:

De gemeente Groningen gaat haar bestemmingsplannen zodanig aanpassen, dat de geplande reconstructie van de Oostelijke ringweg mogelijk wordt gemaakt. In overleg met de provincie zal bezien worden op welke manier dit het beste kan geschieden. In dit bestemmingsplan zijn daarom alvast de gronden die naar verwachting gebruikt zullen worden voor de reconstructie buiten het plangebied gelaten.

Ad. 2. inspectie VROM 

De VROM inspectie geeft, namens de betrokken rijksdiensten, aan geen opmerkingen te hebben.

Ad. 3. waterschap Noorderzijlvest

Het waterschap meldt dat de waterparagraaf in het plan voldoende is omdat het hier gaat om een actualiseringsbestemmingsplan.

Ad. 4. Brandweer Regio Groningen

Opgemerkt wordt dat er ten aanzien van de wijzigingsbevoegdheid die in het plan is opgenomen, nu al (bij dit plan, en niet in een wijzigingsplan) een verantwoordingsplicht groepsrisico bestaat (vervoer gevaarlijke stoffen over de weg). Advies is om hier de mogelijke toename van het aantal personen vast te stellen, het mogelijke groepsrisico te berekenen en de uitkomst daarvan te beantwoorden. Gewezen wordt op de mogelijke vestiging van minder zelfredzame groepen.

Reactie:

De wijzigingsbevoegdheid betreft een wijziging van de bestemming Verkeer in de bestemming Dienstverlening en/of Maatschappelijk en/of Bedrijventerrein. Het groepsrisico kan inderdaad toenemen als van die bevoegdheid wordt gebruik gemaakt. De berekening hiervan zal echter plaatsvinden in het kader van dat uitwerkingsplan, omdat op dit moment nog niet bekend is welke bestemming het wijzigingsgebied zal krijgen.

Ten aanzien van de huisvesting/het verblijf van groepen verminderd zelfredzame personen komen we tegemoet aan de opmerking van de brandweer. In de wijzigingsbevoegdheid is kinderdagopvang nu uitgesloten. Dit is mede ingegeven door de mogelijke negatieve gevolgen van de straling van de

hoogspanningsleiding voor kinderen.

Ad. 5. N.V. Nederlandse Gasunie

Opgemerkt wordt dat er op basis van het bestemmingsplan geen toename van het groepsrisico plaats zal vinden omdat het om een conserverend bestemmingsplan gaat waarin alleen bestaande functies zijn bestemd. Op de meegestuurde kaart is aangegeven dat de gasleiding op de plankaart correct is ingetekend.

Reactie:

De opmerkingen van de Gasunie zijn ter kennisgeving aangenomen.